Miljøpris til Trøndersk natur- og klimaallianse

Trøndersk natur- og miljøpris ble i år tildelt Trøndersk natur- og klimaallianse. Prisen ble i år delt ut for 25. gang. Naturvernforbundet i Trøndelag står bak prisen. Ordfører i Trondheim, Kent Ranum, stod for overrekkelsen.

Marina Gørtz
Marina Gørtz

Trøndersk natur- og klimaallianse

Årets vinner av Naturvernforbundets miljøpris!

Det kom inn fem nominasjoner på kandidater til årets utgave av Trøndersk natur og miljøpris. De aller fleste er relevante og verdige kandidater, men en utpekte seg. Juryen ønsker å gi prisen i år til:

Trøndersk natur- og klimaallianse

Trøndersk natur- og klimaallianse

Trøndersk natur- og klimaallianse (TNKA) er en bred koalisjon av miljøorganisasjoner, solidaritetsorganisasjoner og representanter for helsevesenet. Samarbeidsalliansen ble startet våren 2023 og utgjør i dag 17 organisasjoner/grupperinger.  

Alliansen består per i dag av Besteforeldrenes klimaaksjon, Framtiden i våre hender, Framtiden i våre hender studentlag, Folk mot fossilmakta, støttegruppa for Fuglmyra/Steintrøa, Greenpeace, Lademanifestet, La Tillermarka leve!, Latin-Amerikagruppene i Norge, Legenes klimaaksjon, Mammaopprøret Mothers Rebellion Norge, Miljøagentene, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Scientist Rebellion, Spire og Stammen Café & Bar. 

Ann Kathrin Jantsch
«Dere er som sidensvansene. Godt samhold og søker gode klima- og naturforhold.»
Vinnerne av Trøndersk natur- og miljøpris får en plakett laget av Aud Rønning.

Bakgrunn, tankegods og arbeid

Bakteppet for dannelsen av Trøndersk natur- og klimaallianse var en eskalerende klima- og naturkrise som blir stadig mer alvorlig med nåværende forbruksvaner og politikk. Økt samarbeid innad i miljøbevegelsen – og ut over den – ble ansett som nødvendig for økt gjennomslag og politisk påvirkning.

Alliansen jobber for en rask og rettferdig utfasing av forbrenning av fossil energi, en forutsetning for stanse den globale oppvarmingen. Vi når ikke klimamålene eller omstilling til en bærekraftig økonomi uten. Energiomstilling og bevaring av natur er to sider av samme sak, krisene kan ikke løses uavhengig av hverandre. Prinsippene om internasjonal solidaritet mellom generasjoner grunnleggende.

Alliansen jobber aktivt på mange fronter. Den arrangerer markeringer og demonstrasjoner, konferanser, utøver politisk påvirkning, ytrer seg, skaper møteplasser og et miljø for den grønne bevegelsen.

Marina Gørtz
Prisen ble utdelt av ordfører i Trondheim, Kent Ranum.

Betydning så langt

Da Trøndersk natur- og klimaallianse ble dannet i 2023 var det nybrottsarbeid. For første gang gikk alle miljøorganisasjoner sammen om å kjempe mot klimaendringer og for bevaring av natur.

Alliansens arbeid opp mot politikere og samarbeid mellom naturorganisasjonene/gruppene og politiske partier har vært avgjørende for en arealpositiv Kommuneplanens arealdel (KPA) og vern av mye natur i Trondheim, bl.a. Tillermarka og bynaturpark på Lade.

Alliansen er også viktig på det menneskelige plan. Den har skapt et stort sosialt miljø for den grønne bevegelsen i byen. Stammen Café & Bar har blitt et fast treffsted for engasjerte sjeler som ønsker å skape positive endringer. Mat & Prat er et jevnlig åpent arrangement med forskjellige tema der de ulike organisasjonene står for innholdet.

Alliansen viser gjennom sin tilstedeværelse og synlighet at det er mange engasjerte mennesker, og at den grønne bevegelsen er en sterk politisk kraft i byen. Klima- og naturkrisen løses i fellesskap.

Marina Gørtz
Nybrottsarbeid i Trondheim!
Da alliansen ble dannet i 2023 var det første gang alle miljøorganisasjoner gikk sammen om å kjempe mot klimaendringer og for bevaring av natur.

Juryens begrunnelse – Nye samarbeidsformer for vår tids kriser

Trøndersk natur- og klimaallianse får prisen for nybrottsarbeid, dens evne til samarbeid samt initiativ og bidrag til å møte vår tids store utfordringer, klima- og naturkrisen.

Da alliansen ble dannet var det første gang en slik stor koalisjon av organisasjoner og grupperinger – deriblant alle miljøorganisasjonene – gikk sammen for felles kamp mot klimaendringer og for bevaring av natur. Nasjonalt var dette noe helt nytt. Alliansebygging var ansett som nødvendig for å skape fortgang i omstillingen.

Juryen vektlegger det viktige ved alliansebygging for å skape endring. Å danne allianser for felles innsats er essensielt i arbeidet. Viktigheten av å snakke sammen skal ikke undervurderes, jo flere jo bedre. Selve initiativet til koalisjonen i seg er fornuftig, den stimulerer til nytenkning.

Juryen ønsker også å trekke frem alliansens evne til samarbeid. Selv om det er mange organisasjoner, og med forskjellig fokus og metodikk, fremstår den godt organisert og det jobbes effektivt og respektfullt gjennom – dialog og handling – mot samme mål.

Alliansen – og dens aktørers – politiske arbeid og innvirkning på en arealpositiv KPA og vern av natur i Trondheim, blir også trukket frem av juryen. Dette arbeidet er et argument for sammenslutningen.

Trøndersk natur- og klimaallianse er et initiativ hvor det viktigste bidraget er å møte de komplekse og altomfattende kriser vi står i. Klima- og naturkrisen er uløselig forbundet og krever nye typer av samarbeid for å løses. Kobling mellom organisasjoner og aktører i samfunnet, og felles innsats, er avgjørende for framtiden. Alliansen er et svar på at krisene må sees i sammenheng og løses i fellesskap.  

Juryen regner med at de vil få se mer til alliansen fremover, i takt med kampene som vil komme. Koalisjonen er fortsatt ung, men juryen har forventninger til dens videre arbeid for klima og natur. Juryen ønsker at prisen skal være en motivasjon til å holde arbeidet oppe og kjempe for videre seire.

Juryen

Hanne Hanssen
Idar Støwer
Torleif Hugdahl

Vinnerne av Trøndersk natur og miljøpris får en plakett laget av Aud Rønning.

Tidligere vinnere

Prisen er tidligere tildelt grasrotorganisasjonen La Tillermarka leve! og ildsjelen Torbjørn Lindseth, fjelloppsynsmann Kåre Gullvik fra Kvikne; Per Flatberg fra Inderøy; Lars Haltbrekken; tidl. stortingsrepresentant Gunn Karin Gjuul fra Ørland; reineier Idar Bransfjell fra Brekken; reiselivsgründer Ole Martin Dahle fra Flatanger; Børge Dahle fra Rennebu; Olav Nyrønning fra Holtålen; Kjell Derås, Levanger og reineier Arvid Jåma fra Fosen; Biovarme AS v/Jostein Trøite, Skogn; Ingolv Dørum, Drageid Leirskole, Osen; Roald Evensen fra Holtålen; Ørland kommune; NSB-Trønderbanen; NRK-journalist Kjartan Trana, Namsos; Jurist og tidligere fylkesleder Steinar Nygaard, Trondheim; Mads Løkeland, Orkanger; Hedwig Thiery Aresvik og MOTVIND; Besteforeldrenes klimaaksjon, biolog og formidlingsentusiast Tor Bollingmo.