Til topps på Litjkjølhaugen
Fine naturopplevelser på fjelltur til Litjkjølhaugen søndag 21. august.
Vi var uvanlig heldige med været som var både varmt og bød på sol fra blå himmel. Til sammen møtte det opp 16 personer for å bli med oss på tur fra Ferslia i Meråker. Derfra bars det oppover fjellet mot Revlan. Kjell Lundemo som både er biolog og særdeles godt kjent i Meråkerfjella var guiden vår. Først gikk turen gjennom blaut blandingsskog og Kjell fortalte oss ting vi ikke visste om kjente og kjære arter som for eksempel einer og ulike typer gras, siv og starr. Vi observerte blant annet breiull, duskull, snøull, sveltull og torvull, og vi fikk lære om jordvannsmyr, regnvannsmyr, bakkemyr og rike og fattige varianter.
Bregner er et kapittel for seg: de er karsporeplanter med ledningsstrenger for transport av vann, næringsstoffer og fotosynteseprodukter. De formerer seg med sporer som dannes under bladene, faller ned på bakken og blir til en forkim med både hannlige og hunnlige formeringsorganer. Etter befruktning dannes en ny sporebærende plante. Vi så på fugletelg, hengeving, bjørnekam, fjellburkne og sauetelg.
Etter ei stund kom vi opp over bjørkeskogen og da var det tørt og lett å fortsette videre oppover og innover fjellet. Vi gikk rundt Evjekvelvet og hadde slående, vakkert utsyn til Rundfjellet og Blåberga. Hele veien var det små stopp med planter og poesi fra Kjell og da vi kom fram til Fleintjønnan ble det bålkaffe og mat, samt en dukkert for de som hadde lyst på det. Derfra gikk vi videre opp på Litjkjølhaugen som ga oss mange vakre syn med forskjellige blomster som bergfrue, blåklokke, fjellsveve og føllblom, spesielle steinformasjoner, ruggesteiner, småtjønner og ikke minst utsikt til fjell, store innsjøer som Feren, Langen og Fjergen, og daler i alle himmelretninger. Av fjellene kan nevnes Kluken, Fongen, Saufjellet, Nautfjellet, Sonlifjellet, Mannfjellet, Fonnfjellet, Kirkebyfjellet, Blåstøyten, Hermannssnasen, Kråkfjellet, Storkjølhaugen, Suljetten, Åreskutan, Bunnerfjellene, Storsnasen, Helagsfjellene, Storsylen, Skardølsfjella og tilbake til Kluken når man snur seg rundt mot høyre og ser.
Kjell orienterte også om geologien i området og hadde mye mer på hjertet enn hva vi fikk tid til på turen, selv om vi brukte store deler av dagen og var tilbake til Ferslia akkurat da det begynte å regne, omtrent i 19-tida. Noen av deltagerne kom fra Trondheim, Åsen og Levanger, men vi var også flere stjørdalinger og meråkerbygger. Vi i Naturvernforbundet er glade for at folk vil være med oss på tur, det er veldig fint å ha med seg så interesserte, entusiastiske, hyggelig og spreke folk. Tusen takk til Kjell og alle som var med på turen!
Et av diktene Kjell siterte på turen var «Myrulla på Lomtjennmyrene» av Hans Børli:
Skulle jeg mot formodning
bli salig
og komme i de saliges boliger,
da skal jeg si til erkeengelen:
Jeg har sett noe
Som var hvitere enn vingene dine, Gabriel!
Jeg har sett myrulla blømme
På Lomtjennmyrene
Heime på jorda.