Boring etter mineraler i naturreservat?

Urvatnet-Litjbumyran naturreservat

Anne Mari Svinsaas
Anne Mari Svinsaas

Inngrep i verneområdet

I desember 2024 ble det klart at forvaltningsutvalget i Meldal kommune hadde gitt tillatelse til at det kanadiske selskapet Teako Minerals kan starte prøveboring etter mineraler i Urvatnet-Litjbumyran naturreservat.

Politikerne tok stilling til søknad om dispensasjon fra verneforskriften for å kunne gjennomføre prøveboring i et naturreservat. Det ble også søkt om dispensasjon for nødvendig motorferdsel og felling av trær for å komme fram til prøveboringsområdet.

Mange kvaliteter

15. mars 2019 ble Urvatnet-Litjbumyran naturreservat opprettet som en utvidelse og sammenslåing av de tidligere naturreservatene Urvatnet og Litlbumyran i Meldal kommune.

Hovedkvalitetene ved området er gammel gran- og furuskog, bekkekløft langs Trivja, rike skogtyper og et verdifullt våtmarksområde med et rikt fugleliv.

Med denne utvidelsen er dette blitt et stort vernet skog- og våtmarksområde med store opplevelseskvaliteter. 

Klage på vedtak

Naturvernforbundet i Orkdalsregionen og Naturvernforbundet Trøndelag klagde på dispensasjon fra verneforskrift og lov om motorferdsel i utmark i forbindelse med gruvevirksomhet den 22. januar 2025. Vi støttet klage fra Foreningen Urvatnets venner datert 14.01. 2025:

Med grunnlag i det som var framført i klagen fra Urvatnets venner ba vi om at disse to påstander blir tatt til følge:

  • Klagen må gis oppsettende virkning, ettersom vedtaket er ugyldig og tiltaket kan medføre utslipp av ukjente mengder sterkt forurenset prosessvann og boreslam, hogst og andre forstyrrelser med potensial til å påføre irreversible skader på verneverdiene i naturreservatet.
  • Hovedutvalgets vedtak om tillatelse til kjerneboring og motorferdsel i Urvatnet-Litjbumyran naturreservat er ikke gyldig på grunn av mangelfull saksutredning og feilaktig lovanvendelse.

Naturreservat er den strengeste formen for områdevern etter naturmangfoldloven

Dette er områder som inneholder trua, sjelden eller sårbar natur, representerer en bestemt naturtype, har en særlig betydning for biologisk mangfold, utgjør en spesiell geologisk forekomst, eller har særskilt naturvitenskapelig verdi. 

Les mer om verneområdet og klagen her: