Brev til lokalpolitikerne i Selbu 9.12.24

Selbus politikere følger ikke sitt eget vedtak fra 2019, om nei til flere vindkraftverk i Selbu.

foto copyright Jan Bøhle
foto copyright Jan Bøhle

Til alle kommunestyrerepresentanter i Selbu.

Lokallaget av Naturvernforbundet i Selbu og Tydal ønsker å gi naturen og bygda en stemme i forbindelse med Fenix Repowers planer om vindturbiner i Selbu.

Innledning

Fenix Repower har siden september i år aktivt oppsøkt grunneiere i Selbu for at de skal avgi/selge eiendom til vindkraftverk.

Vi kan ikke se at politikere eller organ i Selbu kommune har tatt noe ansvar i forbindelse med Fenix Repowers forsøk på å få grunneiere til å avgi eiendom for å søke om konsekvens utredning og senere konsesjon for å bygge ned store arealer i Selbus natur.

Fenix Repower har kun informert om prosjektet til utvalgte grunneiere i eget møte (5.09.24), samt hatt innlegg på folkemøtet (18.11.24), arrangert av Motvind og Naturvernforbundet.

Befolkningen generelt er i liten grad informert om prosjektet og gitt muligheter til innvendinger. De er kun overfladisk informert via media. Politikere som deltok på formannskapsmøte i høst, hvor Fenix Repower redegjorde for sine planer, har etter vår kjennskap, ikke bidratt til å opplyse om saken eller problemstillinger knyttet til den. Ordfører har hatt innlegg på folkemøtet 18.november, men gav ikke annen informasjon om prosjektet, enn at han avventer «mer kunnskap» før han ville ta stilling i saken

Våre vurderinger

Naturvernforbundet i Selbu anser at politikerne med sin så langt, passive holdning i saken, skyver ansvaret for bygdas framtid og dets sårbare og attraktive natur over på private interesser som Fenix Repower og de avtaler de sikrer seg med grunneiere.

Det er Fenix Repower som er utfordreren i denne saken, ikke grunneierne!

Om kommune vedtar at Fenix gis støtte til sine planer og støtter en konsekvensutredning, vil bygda stå innfor ei utfordrende framtid de neste 3-4 år.   

Umiddelbare konsekvenser for bygda vil kunne bli;

  • Opplevelse av usikkert om framtida og bygdas identitet.
  • Avmakt og splittelse i befolkningen.
  • Betydelig verditap på hus, hytter og tomter i vid omkrets.
  • Mindre attraktiv kommune å flytte til.

Har ikke dere som politikere og kommunestyret spesielt, et ansvar for å ivareta bygdas framtid og befolkningens interesser når ett så betydelig mulig industriinngrep er under oppseiling i vår nære natur?

Vindkraftverket vil føre til store arealendring, varig naturødeleggelse, fragmentering av natur samt har negative effekter for artsmangfold og naturtyper.

Anlegget blir synlig over store deler av Vikvarvet, Øverbygda, Sjøbygda, Mebond og Selbustrand. Det vil strekke seg over betydelige deler av horisonten sør for Selbusjøen, og det beslaglegger og ødelegger store naturarealer. Avstanden mellom turbinene må være minst 5-6 ganger diameteren av rotoren som i vårt tilfelle er 180 m. I klartekst betyr det varig ødeleggelse av natur over en strekning på titalls kilometer i tillegg til tilfartsveiene.

Kommunestyrets vedtak fra 2019

Vi vil påpeke at Selbu kommunestyre, enstemmig vedtok i 2019 i sak 61/19:

 «Selbu kommune mener det ikke er ønskelig med mer arealkrevende storskala vindkraftverk enn Stokkfjellet vindkraftverk,…».

Kommunens vurderinger i 2019 var

«Vindkraft av denne typen er en svært arealkrevende form for kraftproduksjon, sammenlignet med andre former for kraftverk, med anleggs-/driftsveier, sokkelarealene for turbinene…

……..samtidig går det tapt en del natur- og friluftsområder med biotoper for biologisk mangfold og landskap med opplevelsesverdier.

……… sammenhengende naturområder en verdi i seg selv, både for friluftsliv/opplevelser, og som egnede områder for arealkrevende arter og biologiske korridorer vilt og andre arters utbredelse og vandring.

Vindkraftanlegg…….. påvirker også vannforekomster og myr, gir skjæringer i terrenget og har negative effekter visuelt for både innbyggere, hyttegjester og andre tilreisende. …..en risiko for ytterligere tap av dyreliv ved kollisjon, herunder også trekkende arter som gjess og traner. Etablering og drift av vindkraftverk gir også forstyrrelser for sensitive, truede og viktige arter,…. hubro, hønsehauk og kongeørn, …».

Vedtaket gjelder pr.dags dato

Passive politikere

Det er med tristhet og undring vi ser at nesten ingen politikere i bygda reagerer og stiller spørsmål ved Fenix Repowers hastverk overfor utvalgte grunneiere. Spesielt når vi kjenner til at formannskapets medlemmer er orientert av Fenix direkte om prosjektet og dermed har hatt grunnlag for å agere.

På så vis overlater folkevalgte til markedskreftene å avgjøre Selbus natur og framtid. Eller sagt på en annen måte, Fenix Repower utfordrer gjeldene kommunestyrevedtak med sin framferd.

Politikere i Selbu skyver etter vårt syn, ansvaret for bygda og framtida i denne saken, over på enkelte grunneiere og på Fenix Repower alene.

Det er Fenix Repowers framferd som er problemet, ikke grunneierene.

Til nå har svært få av våre lokale politikere ytret seg eller bidratt med informasjon og synspunkter om utfordringer rundt prosjektet. Kommunen har unnlatt å ta styring i spørsmålet om Fenix Repowers vindturbiner og bygdas framtidige utvikling og utseende.

Vår oppfordring

Vi oppfordrer hver og en av dere til å sette dere inn i hvilke konsekvenser vindkraft har, og deretter tar ansvar for å bringe utfordringene med dette prosjektet inn i ordnede former:

  • All aktivitet overfor grunneiere og andre, bør innstilles inntil videre.  
  • Prosjektet til Fenix Repower bør først vurderes politisk opp mot vedtaket av 2019.
  • Vi forventer åpenhet med informasjon om prosjektet og de faktiske utfordring prosjektet kan medføre, fra dere politikere. Samt at dere viser innbyggerne hvordan dere som politikere vurderer  saken og bidrar til en åpen dialog med innbyggerne, før vedtaket av 2019 eventuelt vurderes opphevet.  

Naturvernforbundet er om ønskelig tilgjengelige for videre dokumentasjon og dialog.

Med naturlig hilsen for styret

Jan Bøhle

Leder

Naturvernforbundet Selbu og Tydal