Er solkraft i Norge klimavennlig?

Solceller er regnet som en veldig klimavennlig energikilde, men kan det være at denne klimavennligheten er en myte i Norge?

Mostphotos
Mostphotos

NVE har nå inne søknader om bygging av solkraftanlegg tilsvarende hele 38.000 mål skog, skriver forfatterne. 

Klimavennlige solceller, en myte?

Solceller er regnet som en veldig klimavennlig energikilde, men er dette en myte? Forfatterne, Magne Vågsland, energirådgiver og leder for Naturvernforbundet i Trøndelag, og Kjell H. Sivertsen, elektroingeniør og medlem i Besteforeldrenes Klimaaksjon, ser nærmere på saken.

De henviser til en studie økonomer ved Handelshøyskolen (NHH/BI), Bøhren, Gjærum og Hasle, har utført på solcellenes klimavennlighet. Med bidrag fra flere fagfolk har de regnet på norsk solcellebruk og laget en forskningsrapport. Der regner de på hele livsløpet til cellene.

Er solceller klimavennlige, samfunnsøkonomisk/privatøkonomisk lønnsomme?

I studien ble det stilt spørsmål som omhandler solceller installert på hustak og vegger: Er solceller brukt i Norge klimavennlige, er de samfunnsøkonomisk lønnsomme og er de privatøkonomisk lønnsomme? Rapporten viser at de verken er klimavennlige eller samfunnsøkonomisk lønnsomt for Norge. Privatøkonomisk er solceller på tak lønnsomt kun i sørlige deler av landet, men er betinget av Enova-støtte, høy strømpris, lav strømstøtte mm.

Kontroversiell konklusjon

Konklusjonen om solcellers manglende klimavennlighet kan nok klart betegnes som kontroversiell. Derfor har innleggsforfatterne kontrollert beregningene og også funnet alternative måter å regne utslippene på.

Deres beregning viser at cellenes innebygde klimagassutslipp ikke blir tilbakebetalt dersom vi erstatter norsk nettstrøm med solstrøm. Dette samsvarer med konklusjonene i den omtalte forskningen.

Solcellene kan derimot være klimavennlige strømkilder for mange land sør for Norge, som både har flere soltimer og har en nettstrøm med mye større utslippsfaktor.

En myte at solceller er klimavennlige i Norge

«Det er altså en myte at solceller er klimavennlige i Norge. Med dette som bakteppe er det også grunn til å spørre om ikke Enovas subsidie-millioner heller burde gå til tiltak som gir virkelige klimagevinster?

Enøk, oppgradering og skånsom utvidelse av vannkraft, grunnvarme, solfangere og varmepumper har et energipotensiale på over 50 TWh, og det tilsvarer omtrent en tredel av Norges strømproduksjon.

Enn om vi startet der?»