29.sep 2023

Naturgledetur til Vikanbukta

Hva:
Når: 29.sep, kl. 17:00
Hvor: P-plass Storvika og Holmberget friluftsområder, H. P. Jenssens gate, 7502 Stjørdal

Bli med oss og fugleekspert Tom Roger Østerås samt professor emeritus i biologi Arne Moksnes på fjæreekskursjon til Vikanbukta Fuglefredningsområde på Stjørdal. Vi ser fugler på trekk og andre dyr samt planter som er tilpasset livet i fjæra. Dette er en naturgledetur, det betyr at den passer for voksne og litt større barn. Du trenger ingen forkunnskaper for å bli med, du trenger ikke å være medlem av Naturvernforbundet og turen er gratis.

Vikanbukta på Stjørdal i solnedgangAnne Marit Ligaard

Bli med og bli kjent med Vikanbukta Fuglefredningsområde. Her er det skikkelig langgrunt, vakkert og mye å se på både for store og små. Hele bukta inngår i Ramsarområdet «Trondheimsfjorden våtmarkssystem». Vikanbukta er særlig viktig som rasteplass for mange arter av vadefugler på trekk, som vi kan studere på høsttrekket, med blant annet sandlo og myrsnipe som de mest tallrike.

Et viktig mål med ekskursjonen er også å demonstrere de økologiske tilpasningene hos alger og virvelløse dyr i de ulike sonene i fjæra. Selv om dette høres litt teknisk ut, så skal vi forklare så enkelt at alle kan forstå og vise fram det vi snakker om. Fredag  29. september er det fullmåne og langfjære ca. kl 18, derfor treffes vi klokka 17 for å få optimale forhold.

Guide er ornitolog Tom Roger ØsteråsTom Roger Østerås
Guide er ornitolog Tom Roger Østerås

Tom Roger Østerås er vår guide på denne turen.Han jobber i felt med å kartlegge fuglebestander, underviser på universitetet og er kjent for å ta vare på skadede ugler og ørn. Vi kommer neppe til å se ugler på denne turen, så sånn sett kan bildet være litt misvisende. Derimot stemmer det at Tom Roger er en hyggelig og blid fyr akkurat sånn som på bildet.

Arne Moksnes er med og bidrar med fagkunnskap. Han har vært professor i biologi ved NTNU en mannsalder. Han er sannsynligvis den som kjenner Vikanbukta og dyre- og plantelivet der aller best gjennom å ha bodd i området hele livet.

Vi kommer til å være ute ei stund, kanskje 2-3 timer, så bruk varme klær, for vinden kan være sur. Støvler eller sko som tåler vann er en fordel og ta gjerne med matpakke og drikke.

Vi møtes på parkeringsplassen til Storvika og Holmberget friluftsområder klokka 17. Turen er selvfølgelig gratis og alle er velkomne. Ta kontakt om du lurer på noe og OBS: vær oppmerksom på at vi kan avlyse turen i nest siste øyeblikk om været skulle bli alt for slitsomt eller noe annet skulle inntreffe. Sjekk derfor hjemmesida eller facebook-arrangementet før du drar.

Vi sees!

Vikanbukta i StjørdalArne Moksnes
Vikanbukta