Innspill til planarbeid og planprogram for Rypetoppen adventurepark
Vi har sendt innspill til oppstart av reguleringsarbeid for Rypetoppen der vi krever at det, som grunnlag for selve planen, blir gjennomført en omfattende biologisk kartlegging både i selve planområdet og i de tilstøtende nærområdene. Kartleggingen bør omfatte både botaniske og zoologiske registeringer.
Brev sendt til Geo Tydal as 27.11.2024:
«Naturvernforbundet i Stjørdal og Meråker
Meråker/Stjørdal 27. november 2024
Til
Geo Tydal AS
OPPSTART AV REGULERINGSARBEID FOR RYPETOPPEN ADVENTUREPARK – INNSPILL TIL PLANARBEID OG PLANPROGRAM
Vi viser til utsendt varsel av 2.11.2024 om oppstart av reguleringsplanarbeid for Rypetoppen Adventurepark og høring av forslag til planprogram – del av eiendommen 49/919 m. fl. i Meråker kommune.
Planområdet omfatter et spesielt og sjeldent landskap med en ganske spesiell topografisk utforming.
Her finner vi den ikoniske fossen Brudesløret, som både er et yndet turmål og populært fotoobjekt. Det er viktig å beholde fossen og de nærmeste områdene rundt den urørt, slik at den også for framtida kan framstå som urørt naturdokument. Det er videre viktig at allmennhetens rett til fri ferdsel i området blir ivaretatt.
Planområdet byr også på en ganske spesiell biologi. Her er det funnet flere sjeldne og sårbare arter av både planter og dyr. Mange av dem er på rødlista.
Når det gjelder fugl er vi f. eks. kjent med at det bl.a. forekommer hekking av både jaktfalk, hønsehauk og kongeørn i eller nært inntil planområdet. Tidligere hekket det også hubro der.
Vi mener at artsmangfoldet i området er for dårlig undersøkt og dermed for lite kjent, og at
det i forkant av arbeidet med selve reguleringsplanen må gjennomføres en skikkelig kartlegging med tanke på truede/rødlistede arter, slik at de kan tas hensyn til i planarbeidet.
Derfor krever vi at det, som grunnlag for selve planen, blir gjennomført en omfattende biologisk kartlegging både i selve planområdet og i de tilstøtende nærområdene. Kartleggingen bør omfatte både botaniske og zoologiske registeringer.
Den meste av registreringene vil måtte foregå i vår/sommersesongen, men med tanke på arter som gjennom året flytter mellom ulike habitat, er det viktig med gjennomføring av faunaregistreringer gjennom hele året, også om vinteren. Med tanke på at enkelte arter, f. eks. mange rovfugler, veksler mellom ulike hekkelokaliteter fra år til år, bør registreringene helst skje over flere år.
Vi mener også at det må gjøres en vurdering av hvilken påvirkning den kommersielle aktiviteten har hatt og i framtida vil kunne få på det biologiske artsmangfoldet i og rundt planområdet.
Helt til slutt vil vi gi uttrykk for at en i størst mulig grad må unngå å ta i bruk nye områder med utmark eller dyrkamark til veibygging/parkeringsplasser.
Med hilsen
Naturvernforbundet i Stjørdal og Meråker
Anne Marit Ligaard, leder».