Klesbyttedag 4. mai

I samarbeid med Folkebiblioteket på Orkanger arrangerer vi KLESBYTTEDAG 4. mai på biblioteket, kl 10:00 – 14:00.

Den store klesbyttedagen kommer til Orkanger!

Bytt vekk gamle klesskatter du ikke bruker lenger – og få nye favoritter i retur! Lørdag 4. mai 2019 arrangeres det klesbyttefest i Folkebiblioteket på Orkanger, for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

­– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og klesbyttedagen er noe alle kan være med på, sier Kine Tangvik Størdal og Oda Kringstad fra Naturvernforbundet og Trygve Eliassen fra Folkebiblioteket, som håper at klesbyttedagen kan bidra til at kvalitet og gjenbruk blir lettere enn å kjøpe nyproduserte klær.

– Vårt store miljøfotavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager, sier arrangørene.

Slik gjør vi det:

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke. Innlevering av klær skjer når du kommer, eller gjerne dagen før, fredag 3. mai i bibliotekets åpningstid, 09:00 – 16:00.

– Klesbytting er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og et godt alternativ til shopping, sier Naturvernforbundet i Orklaregionen og Folkebiblioteket på Orkanger.

 

I 2017 ble det arrangert 80 klesbyttefester fordelt over hele landet, og nærmere 18 000 plagg byttet hender i løpet av dagen. I år forventes det rundt 5 000 deltakere nasjonalt.

Orkla Sparebank stør Klesbyttedagen.

Nytt: FN har utropt klesindustrien til ei klimaversting, så det å ta vare på, og bytte klær, er eit veldig godt klimatiltak: Nettavisen 25.04.2019