Solkraftproduksjon = reduserte klimagassutslipp?

«Dei fleste vil vel gjerne tru at dei bidreg til reduserte utslepp av klimagass.»

Frank May / NTB
Frank May / NTB

Fakta bak solkraft?

Mange satser på egen solkraftproduksjon i den tro at de bidrar til reduserte klimagassutslipp. Er det slik? Det er vanskelig å få frem fakta.

Leder i Naturvernforbundet Trøndelag, Magne Vågsland, har skrevet en ytring rundt tematikken. Han tar utgangspunkt i en artikkel om et planlagt solkraftanlegg på Steinkjer hvor det er beregnet at det kan bli produsert 1,6 GWt i året. Med denne produksjonen skal vi spares for utslipp av 718 tonn CO₂ hvert år. Vågsland undres hvorfor journalisten ikke spør hvordan Salmar, NTE og Sunday Power kommer fram til dette tallet. Hvilken energi er det denne solstrømmen skal erstatte?

Solkraftbransjen narrer

Når han ser på tallene er klimafaktoren ca. 26 ganger høyere enn klimafaktoren på strømmen i det norske nettet. Denne er på 17 g CO₂/kWt. «Slik narrar solkraftbransjen både Salmar og folk til å tru at dei gjer gode klimatiltak.»

For å komme fram til et slikt tall må solcellene være lagd, fraktet og montert uten at noe fossil energi er brukt. Slik er det jo ikke.

Reelle tall

Rapport fra FNs klimapanel IPCC viser at solstrøm har en klimafaktor/utslepp av CO på 42 gCO₂/kWt. Det reelle tallet på Steinkjer kan være en god del høyere når det korrigeres for at det er lengre nord og har færre soltimer.

Realiteten er at når Salmar og NTE går inn for dette anlegget så vil ingen ting av det innebygde utsleppet bli betalt tilbake. Dette når vi sammenligner med at Salmar hadde brukt den strømmen som er i det norske nettet. Regnestykket basert på fakta viser at dette ikke er et prosjekt som er positivt for klima på jorda.

Falsk reklame om klimatiltak

Det kan være at det er lønnsomt for Salmar hvis man tar med fritak for nettleie og avgifter, og eventuell støtte fra Enova, men artikkelen sa ikke det. Her var det falsk reklame om klimatiltak. «Kanskje Dag og Tid kan utfordre solkraftbransjen til å vise sine tal for klimaeffekt i Noreg?»