Du er her:

  • Vestfold

Tap av ville planter og pollinatorer

Sommer og sol, blomster og summing av bier. Men summingen er ikke like sterk som den var før. Pollinerende insekter er på tilbakegang. I Norge står hele 66 av våre 207 villbiearter på listen over truete arter.

At humler og andre pollinatorer som sommerfugler og biller forsvinner, skaper problemer for mange ville planter. Men også for jordbruket er det en meget alvorlig utvikling. Man regner med at 75 % av matproduksjonen i verden er avhengig av pollinatorer. Naturvernforbundet jobber derfor for at myndighetene skal iverksette tiltak som forhindrer tap av pollinatorer. Vi ønsker bl.a. at det skal bli enklere og lønnsomt for bøndene å ta vare på kulturlandskapet. Men du kan også gjøre en innsats! Du kan for eksempel plante humlevennlige blomster i haven eller lage en egen liten blomstereng. Hvis du søker på «Hjelp humler og andre pollinatorer» på Naturvernforbundets hjemmeside, (htpps://naturvernforbundet.no )  finner du gode tips til hva du kan gjøre. Også på NIBIOs hjemmeside kan du få tips om gode tiltak. 

Når sommeren er solfylt og varm kan en bolle med vann i hagen ha avgjørende betydning for insektene. Også for fugler, ekorn, pinnsvin og mange andre organismer er tilgangen til vann viktig. Et fuglebad eller en liten dam kan bli et estetisk fint innslag i hagen, men for mange av dyrene går det også bra med vann i en bolle. For å hjelpe insektene å drikke uten å drukne kan man legge steiner i vannet.

Tap av natur, klimaendringene og behovet for mer mat i verden er de største problemene verden nå står overfor. Det trengs mange og omfattende tiltak for å motvirke en uheldig utvikling. Naturvernforbundet jobber derfor for at myndighetene skal ta de riktige og store grepene. Men mange bekker små hjelper også. Når det er sommer og fint vær er det kanskje lettere å bidra i kampen mot klimaforandringene ved å sykle i stedet for å bruke bilen. Kanskje kan du også benytte tog i stedet for fly når du skal på ferie? Under pandemien lærte vi oss å leve litt langsommere, og det er kanskje ikke så dumt å gjøre, også når man har ferie?

Artikkelen ble sist oppdatert: 30.06.2022

Nyheter

Tordenskyer

Datalagringssenter avgir enorme mengder varme.

21.06.2018 | Sist oppdatert: 21.06.2018

Det spesielle med et datalagringssenter, er at det slipper ut kolossale mengder varme. Senteret på Stokkemyra i Sandefjord kommune skal forsynes med elektrisitet via tre-fire høyspentlinjer, og fullt utbygd skal senteret bruke 120 millioner watt. Dette er opplysninger fra sakspapirene. I sakspapirene opplyses det også at det blir mye spillvarme, men det blir ikke opplyst om hvor mye varme som blir avgitt. Det har ikke Statkraft regnet ut.

Kanalen
Bypakka Tønsbergregionen

Bilvei til milliarder får flere til å sykle?

28.05.2018 | Sist oppdatert: 28.05.2018

Vegvesenet presenterer Bypakka gjennom dyre reklamefilmer som viser glade syklister i et grønt og idyllisk bymiljø. Og slik var målet med Bypakka. Men konsekvensutredningene slår fast at målene ikke nås.

Strandrydding-fullscreen

Godt besøkt strandryddedag

24.05.2018 | Sist oppdatert: 24.05.2018

Lokallaget for Tønsberg og Færder gjennomførte en vellykket strandryddedag på Hvasser 5. mai.

Humle i Brekkeskogen, Jørgen Wendt
Datalager på Barkåker?

Grønn varme til kråka?

15.02.2018 | Sist oppdatert: 15.02.2018

Er det miljøvennlig å bruke norsk vannkraft til drift av datalager. Ja, men når datalageret plasseres på et sted hvor det ikke er mulig å bruke overskuddsvarmen, snakker vi om storstilt sløsing av energi. Og når Tønsberg kommune i tillegg foreslår å legge datalageret i sitt viktigste friluftsområde, er det umulig å kalle det grønt! I høringsuttalelsen vi nettopp har levert, ber vi om grundige utredninger av dette og flere andre tema.

Viser fra 13 til 16 av totalt 81 artikler