Folkemøte: nei til vindkraft i Balsfjord

Ca 100 personer møtte opp på Samfunnshuset på Nordkjosbotn 18. mai til folkemøte arrangert av Motvind Troms -Vuostebiegga Romssa.

FNF Troms
FNF Troms

Naturvernforbundet i Troms og lokallaget Tromsø & omegn deltok på folkemøtet arrangert av Motvind Troms angående vindkraftutbygging på Omasvárri/Strupfjellet i Balsfjord – på bakgrunn av at Formannskapet i Balsfjord skulle 19. mai ta stilling til rådmannens innstilling som kan åpne for store inngrep i naturen.

Flertallet i Formannskapet sa nei til Troms Krafts søknad om å få utrede vindkraft i Omasvárri og Strupfjellet! Kommunestyret i Balsfjord behandler saken 2. juni.

Programmet:

  • Motvind Troms: Presentasjon av og visuell introduksjon
  • Christine Myrseth: Presentasjon av FNF-nettverket
  • Midt-Troms Naturlag v/Jann-Oskar Granheim
  • Protect Sápmi v/ siviløkonom, Anders J. Eira: Innføring i den samiske kulturutøvelsen i regionen
  • Jurist Lars Kufaas: Rettslige vurderinger
  • Trygve Tamburstuen: Kraft og utvikling i Nord-Norge – hva skjer, og hva er alternativene?
  • Birdlife Troms v/ Oddvar Haugen
  • Åpen diskusjon og innlegg fra salen

Sammendrag fra flere av foredragene:

Takk til styremedlem Per Inge Guneriussen for sammendrag!

Lars Kufaas fra Motvind Troms åpnet møtet. Koordinator i FNF Troms, Christine Myrseth, presenterte FNF-nettverket og redegjorde for engasjementet i saken, samt viste til vårt høringssvar til dispensasjonssaken angående vindmaster på Omasvárri/Strupfjellet. Deretter valgte Myrseth å gi ordet til Jann Oscar Granheim fra Midt Troms Naturlag som redegjorde om laget som har utført ringmerking av fugler i Dividalen over flere tiår. Han kunne informere om at de fleste trekkfugler som skal til og fra det høye nord og nedover på kontinentet har flyrute nettopp gjennom Dividalen og Ommasvarri – området. Noe som senere i møtet ble utdypet av Oddvar Hagen fra Birdlife Troms. Det som gjør trekkfugler sårbare for vindkraftanlegg er at de trekker sørover like etter mørkets frambrudd.

Anders Johansen Eira fra Protect Sapmi redegjorde for deres arbeid og trakk linjer til Fosen-saken. En utbygging av vindkraft på det tiltenkte området i Balsfjord ville medføre tap av vinterbeite for reinen i Mauken/Tromsdalen reinbeitedistrikt. Sidda, som er en kritisk faktor i likhet med hva som er tilfellet på Fosen. Det finnes ingen andre vinterbeiteområder i distriktet som kan erstatte Ommassvarri/Strupfjellet. Balsfjord kommune kunne i verste fall bli holdt ansvarlig for menneskerettsbrudd j.fr SP 27. Han trakk også fram ny forskning fra Raggovidda i Berlevåg, hvor det framgår at reinen skyr vindindustriområdet og velger å være 13 til 30 km unna.

Lars Kufaas fra Motvind redegjorde for juridiske aspekter og ved framgangsmåten til Balsfjord kommune i denne saken. Kommunen kan ikke innstille på å sette av et område til vindkraft før dette er politisk realitetsbehandlet.

Etter foredragene var det åpent for diskusjon og innlegg fra salen:

Barbara Vögele fra MDG fortalte om hjerteskjærende opplevelser fra sin studietid i Tyskland, hvor hun var med på å plukke opp døde fugler hver dag etter mørkets frambrudd. De ble ikke bare tatt av rotorbladene, men mistet retningssans i nærheten av turbinen og fløy rundt inntil de falt døde til bakken.

Christine Myrseth uttalte på vegne av Naturvernforbundet at: naturøydeleggande vindindustri må stansast. Utbygging må avgrensast til mindre anlegg, i industrialiserte område. Slike anlegg må bli bygd utan å skade naturmangfaldet og bli sikra mot å spreie forureining. Naturvernforbundets prinsipprogram (2024).

Anne Nesbakken fra Naturvernforbundet Tromsø & omegn understreket at de vil følge denne saken tett.

Kjell Harald Myrseth fra Øverbygd framførte si egen låt Omasvárri til stor applaus.

Geir Håvard Hanssen, leder fornybar utvikling fra Troms Kraft stilte også på folkemøtet.

Midt-Troms Naturlag v/Jann-Oskar Granheim
Birdlife Troms v/ Oddvar Haugen
Trygve Tamburstuen