Årsberetning 2017/2018

Styrets sammensetning

Styret har hatt følgende sammensetning i arbeidsåret 2017/2018:

Dag N. Kristoffersen, leder

Einar Winther, styremedlem og kasserer

Rolf Andersen, styremedlem

Svend Aage Petersen, styremedlem

Tor Høgås, styremedlem

Ragnhild Trosby har deltatt på styremøter som faglig ressursperson.

Styremøter

Styret har holdt følgende møter:

– Onsdag 31. mai 2017

– Onsdag 21. juni 2017

– Torsdag 31. august 2017

– Tirsdag 31. oktober 2017

– Tirsdag 12. desember 2017

– Tirsdag 23. januar 2018

– Februar-møtet utsatt

– Onsdag 14. mars 2018

Foruten ordinære styremøter har styrets medlemmer hatt god kontakt på epost og telefon om oppfølging av saker og uttalelser m.m.

Representanter for styret har deltatt på en rekke møter, blant annet:

– Jordvernforeningen i Vestfold, temamøte om jordvern, november 2017.

– Jernbaneverket, informasjonsmøter, dobbeltspor Nykirke – Barkåker.

– Horten kommune – åpent møte om fredningsområder for hummer.

– Småfiskern – Oslofjorden

Ragnhild Trosby har fulgt arbeidet i formannskapet og kommunestyret.

Einar Winther er medlem av styret i Naturvernforbundet i Vestfold.

Prioriterte saker i 2017/2018:

Styret har utarbeidet en samlet oversikt over aktuelle saker som systematisk følges opp av styret. Arbeidsplanen følger som vedlegg til årsberetningen.

I tillegg deltar Einar Winther og Ragnhild Trosby i prosjektet kystlotteriet.

Dobbeltspor Nykirke – Barkåker

Jernbaneverket la 17. februar 2016 frem konsekvensutredning og kommunedelplan. JBV ga en klar anbefaling av linjen via Skoppum vest og frarådet bestemt linjene via Bakkenteigen og Skoppum øst, i samsvar med Naturvernforbundets sterke anbefaling.

Styret har i 2017/2018 fulgt den videre beslutnings- og planprosessen, særlig med tanke på viktigheten av å unngå permanente deponier med uheldige konsekvenser for natur, miljø og jordvern.

Naturvernforbundet deltar fortsatt i aksjonsgruppen Knutepunkt Horten vest (Skoppum vest). Ragnhild Trosby og Dag N. Kristoffersen representerer Naturvernforbundet i Knutepunkt Horten vest. Det har vært begrenset aktivitet i aksjonsgruppen i 2017/2018 og den avsluttes ventelig i 2018.

Styret vil i samarbeid med KHV vurdere foreliggende forslag til reguleringsplan.

Oslofjordkryssing Horten – Moss

Naturvernforbundet avga i 2015 høringsuttalelse til konseptvalgutredningen som anbefaler fjordkryssing Horten – Moss. Naturvernforbundet i Horten følger fortsatt saken. En veiforbindelse mellom Horten og Moss synes mindre aktuelt etter at det er besluttet å bygge nytt tunnelløp ved Drøbak.

Borrevannet – Horten Roklubb

Horten Roklubb søkte høsten 2014 kommunen om å etablere sin virksomhet ved Borrevannet. Naturvernforbundet avga i 2014 en høringsuttalelse som sterkt advarer mot roing i Borrevannet ut fra hensynet til biologisk mangfold. Saken ble endelig avgjort av fylkesmannen i Vestfold på senhøsten 2015.

På tross av den klare konklusjonen som fylkesmannen og direktoratet kom frem til i 2015, har Roklubben også i 2016/2017 tatt initiativ for å benytte Borrevannet. Flertallet i kommunestyret har også åpnet for en forsøkssesong med roing på Borrevannet. Naturvernforbundet har i flere leserinnlegg i Gjengangeren argumentert sterkt for betydningen av å respektere det gjeldende verneområdet og styrke dette. Situasjonen følges fortløpende.

Marint verneområde Oslofjorden

Styret ønsker at det etableres et større marint verneområde i Oslofjorden. Styret utarbeidet i løpet av høsten 2017 et faglig notat med tilrådinger. Det er etablert et rammeverk for marine verneområder i Norge og stortingsmeldingen for biologisk mangfold peker på Oslofjorden som et mulig verneområde. I april 2018 vil Stortinget behandle forslag om videre prosess for utarbeidelse av forvaltningsplan for Oslofjorden:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Representantforslag/2017-2018/dok8-201718-051s/?all=true

Som en del av arbeidet med marint verneområder arbeider styret for å samle og formidle kunnskap om Oslofjorden. Styret v/Rolf Andersen har skrevet flere avisartikler om aktuelle spørsmål knyttet til Oslofjorden, spesielt forurensningssituasjonen som styret vurderer bør kartlegges nærmere. Ny rapport fra NIVA bekrefter vår vurdering av forurensningssituasjonen, se lenke til rapporten:

https://forskning.no/2018/01/oslofjorden-under-lupen/produsert-og-finansiert-av/norsk-institutt-vannforskning-niva

Fiskeoppdrett

Gjennom lokale medier ble i i 2015 og 2016 presentert foreløpige planer om etablering av tradisjonelt oppdrettsanlegg ved Bastøy og flere steder i Oslofjorden. Styret har i leserbrev advart på det sterkeste mot etablering av tradisjonell fiskeoppdrett i Oslofjorden.

Fiskeridirektoratet avslo i juni 2017 søknad fra Mads Bækkelund om lakseoppdrett nord for Bastøy.

Deponi for avfall på Kopstad – forurensede masser

Naturvernforbundet i Horten avga høsten 2014 høringsuttalelse til fylkesmannen i Vestfold, jf. søknad om etablering av deponi for avfall på Kopstad. Denne saken ble avgjort høsten 2017.

Fylkesmannen ga Kopstad Massemottak AS tillatelse etter forurensningsloven til drift av deponi for inert avfall ved Kopstad i Horten kommune.

Naturvernforbundet har vært og er fortsatt sterkt bekymret for det biologiske mangfoldet i det aktuelle området og spesielt for vannføringen og for fisken i Tangenbekken, herunder gyteforhold og oppvekstmuligheter for sjøørret. Det planlegges befaring av området våren 2018.

Langgrunn

Naturvernforbundet følger fortsatt den alvorlige forurensningssituasjonen på Langgrunn nøye og vil vurdere nye initiativ, avhengig av fremdriften fra kommunens side. Det ble i 2016 tatt initiativ til nødvendig opprydding og fjerning av forurensede masser.

Oppslag og leserbrev i Gjengangeren

Naturvernforbundet har fått noe oppmerksomhet om sine hovedsaker i Gjengangeren i 2017/2017. Det gjelder først og fremst leserinnlegg om Oslofjorden v/styret og Rolf Andersen spesielt.

Deltagelse i prosjekter og arrangementer

Tur Tangsrød – onsdag 31. mai

Onsdag 31. mai inviterte Naturvernforbundet på tur i skogområdet Tangsrød, som ligger i Tønsberg, Re og Horten kommuner. Turen samlet ca. 15-20 deltagere. Gårdbruker og kjentmann Halvard Brodshaug orienterte underveis mens Ragnhild Trosby fortalte om naturmangfoldet i området. Turen ble avsluttet på Ulebergfjell – med kort orientering om fremtidig togtrase gjennom Tangsrød øst.

Det er planlagt flere nye turer i 2018, blant annet Mastebakken.

Tur Adalstjernet – lørdag 16. september

Lørdag 16. september inviterte Naturvernforbundet barnefamilier på tur til Adalstjern. Det var ca. 20 deltagere på en hyggelig og lærerik tur spesielt tilrettelagt for barn og med det formål å bli kjent med naturen.

Strandryddeaksjonen lørdag 6. mai

Ragnhild Trosby og Dag N. Kristoffersen deltok i strandryddeaksjonen i Horten kommune lørdag 6. mai. Det er dessverre store mengder plast og søppel langs våre strender, hvorav mye som er mer eller mindre skjult.

Villblomstens dag (tekstforslag fra Ragnhild)

Naturvernforbundet deltok søndag 18. juni 2017 på markeringen av Villblomstens dag.

Prosjektet Hortensbia

Naturvernforbundet deltar i prosjektet Hortensbia. Ragnhild Trosby er leder av prosjektet og Naturvernforbundets representant i prosjektet som det er god interesse for.

Natur og ungdom

Natur og Ungdom har flere aktive ungdommer og lag i Horten/Vestfold. Styret vil berømme NU-medlemmer i Horten for god markering av aktuelle saker.

Regnskap/økonomi

Foreningen har en god økonomi basert på kontingent fra medlemmer.

Oppsummering og konklusjon

Naturvernforbundet i Horten har også i 2017/2018 engasjert seg i flere viktige saker knyttet til natur, miljø og klima. Naturvernforbundet har på en god måte synliggjort viktig saker som opprettholdelse av verneområdet i Borrevannet og sikring av de ressursene som Oslofjorden representerer. Dessverre har vår kapasitet vært noe begrenset i siste arbeidsår. Hovedsakene i 2018 vil være arbeidet med Oslofjorden som verneområde og rullering av kommuneplanen.

Styret i Naturvernforbundet i Horten, 14. mars 2018

                   Rolf Andersen                        Einar Winther

Dag N. Kristoffersen             Svend Aage Petersen             Tor Høgås