Årsberetning 2018/2019

Styrets sammensetning

Styret har hatt følgende sammensetning i arbeidsåret 2018/2019:
 

Dag N. Kristoffersen, leder
Einar Winther, styremedlem og kasserer
Rolf Andersen, styremedlem
Svend Aage Petersen, styremedlem (til juni 2018)
Tor Høgås, styremedlem
Ragnhild Trosby har deltatt på styremøter som faglig ressursperson.

Vårt kjære medlem Svend Aage Petersen døde i juni 2018 etter en tids sykdom. Svend Aage var svært engasjert og dyktig også innenfor naturvern. Han hadde i mange år en ledende rolle i aksjonen Knutepunkt Horten Vest der Naturvernforbundet var en av de deltagende organisasjonene.

Styremøter – se arbeidsplanen

Styret har holdt følgende møter:

– 20. mars, tirsdag, årsmøte og kort styremøte, Horten bibliotek
– 31. mai, torsdag kl. 19.00 – 21.00, Natursenteret, Borrevannet
– 21. juni, torsdag kl. 19.00 – 21.00,  Løvøya
– Torsdag 30. august (hos Dag)
– Torsdag 20. september (hotell Horten)
– Tirsdag 20. november (hos Tor)
– Torsdag 31. januar (hotell Horten)

Foruten ordinære styremøter har styrets medlemmer hatt god kontakt på epost og telefon om oppfølging av saker og uttalelser m.m.

Representanter for styret har deltatt på en rekke møter, blant annet:

– Bane Nor, informasjonsmøter, dobbeltspor Nykirke – Barkåker
– Horten kommune – åpent møte om kommuneplanen, 24. april 2018 (Ragnhild).
– Jordvernforeningen i Vestfold, temamøte om jordvern, 15. november 2018 (Ragnhild og Dag)
– Oppstartkonferanse for forvaltningsplan Oslofjorden, 19. november 2018 (Ragnhild og Rolf).
– Horten kommune, åpent møte om klimaplan, 30. januar 2019 (Einar og Ragnhild).
– Åpent møte om Langøya, Holmestrand, februar 2019 (Ragnhild).

Horten kommunes klima- og energiplan

Einar Winther representerer Naturvernforbundet i Horten kommunes arbeidsgruppe for klima- og energiplan. Klima- og energiplanen vil bli lagt frem til politisk behandling våren 2019. Ragnhild Trosby har fulgt arbeidet i formannskapet og kommunestyret. Einar Winther har vært medlem av styret i fylkeslaget i Naturvernforbundet i Vestfold.

Prioriterte saker i 2018/2019:

Styret har utarbeidet en samlet oversikt over aktuelle saker som systematisk følges opp av styret. Arbeidsplanen følger som vedlegg til årsberetningen. I tillegg deltar Einar Winther og Ragnhild Trosby i prosjektet kystlotteriet.

Kommuneplanens arealdel

Styret har gjennom 2018 arbeidet grundig med Naturvernforbundets høringsuttalelse til kommuneplanens arealdel. En omfattende høringsuttalelse ble avgitt innen fristen 3. januar 2019. Planen behandles av kommunestyret våren 2019. Naturvernforbundet er i uttalelsen særlig opptatt av å bevare det biologiske mangfoldet i kommunen.

Områdeplan for Åsgårdstrand

Naturvernforbundet har avgitt høringsuttalelse om forslaget til områdeplan for Åsgårdstrand. Høringsuttalelsen understreker blant annet betydningen av å bevare og utvikle grønne områder, samt bevare kulturlandskapet og landbruksområder rundt Åsgårdstrand. Områdeplanen ble vedtatt av kommunestyret i desember 2018.

Dobbeltspor Nykirke – Barkåker

Styret har også i 2018/2019 fulgt den videre beslutnings- og planprosessen, særlig med tanke på viktigheten av å unngå permanente deponier med uheldige konsekvenser for natur, miljø og jordvern. Styret vil i 2019 følge anleggsstart for prosjektet og arbeide for å unngå etablering av deponier. Det planlegges flere befaringer våren/sommeren 2019. Naturvernforbundet deltar fortsatt i aksjonsgruppen Knutepunkt Horten vest (Skoppum vest). Det har ikke vært aktivitet i gruppen i 2018/2019. Gruppens arbeid avsluttes ved prosjektets anleggsstart våren 2019.

Oslofjordkryssing Horten – Moss

Naturvernforbundet avga i 2015 høringsuttalelse til konseptvalgutredningen som anbefaler fjordkryssing Horten – Moss. Naturvernforbundet i Horten følger fortsatt saken. Det ble i 2018 besluttet at Statens vegvesen ikke skulle gå videre med nye utredninger av fjordkryssing Horten – Moss. Dette er en meget viktig seier for hensynet til natur, miljø og kulturminner m.m. Naturvernforbundet vil arbeide for at det stilles krav om elektriske ferger ved neste konsesjonsrunde.

Borrevannet – Horten Roklubb

Horten Roklubb søkte høsten 2014 kommunen om å etablere sin virksomhet ved Borrevannet. Naturvernforbundet avga i 2014 en høringsuttalelse som sterkt advarer mot roing i Borrevannet ut fra hensynet til biologisk mangfold. Saken ble endelig avgjort av fylkesmannen i Vestfold på senhøsten 2015 og bekreftet av Miljødirektoratet, slik at beslutningen ikke kan påklages ytterligere. På tross av den klare konklusjonen som fylkesmannen og direktoratet kom frem til i 2015, har Roklubben også i 2016/2017 tatt initiativ for å benytte Borrevannet. Flertallet i kommunestyret har også åpnet for en forsøkssesong med roing på Borrevannet. Naturvernforbundet har i flere leserinnlegg i Gjengangeren argumentert sterkt for betydningen av å respektere det gjeldende verneområdet og styrke dette. Situasjonen følges fortløpende. Det har også i 2018 kommet utspill og forslag om roing på Borrevannet.

Forvaltningsplan for Oslofjorden

Styret ønsker at det etableres et større marint verneområde i Oslofjorden. Styret utarbeidet i løpet av høsten 2017 et faglig notat med tilrådinger. Det er etablert et rammeverk for marine verneområder i Norge og stortingsmeldingen for biologisk mangfold peker på Oslofjorden som et mulig verneområde. Stortinget besluttet i april 2018 at det skal igangsettes en prosess for utarbeidelse av forvaltningsplan for Oslofjorden:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Representantforslag/2017-2018/dok8-201718-051s/?all=true

Oppstartkonferanse for forvaltningsplan for Oslofjorden ble holdt 19. november 2018 i Oslo. Naturvernforbundet i Horten deltok v/Rolf Andersen og Ragnhild Trosby. Naturvernforbundet i Horten vil i løpet av våren 2019 avgi en nærmere faglig uttalelse til Miljødirektoratet om saken. Det er etablert samarbeid med Naturvernforbundet v/marinbiolog Per Erik Schulze. Som en del av arbeidet med marint verneområder arbeider styret for å samle og formidle kunnskap om Oslofjorden. Styret v/Rolf Andersen har skrevet flere avisartikler om aktuelle spørsmål knyttet til Oslofjorden, spesielt forurensningssituasjonen som styret vurderer bør kartlegges nærmere. Ny rapport fra NIVA bekrefter vår vurdering av forurensningssituasjonen, se lenke til rapporten:

https://forskning.no/2018/01/oslofjorden-under-lupen/produsert-og-finansiert-av/norsk-institutt-vannforskning-niva

Fiskeoppdrett Oslofjorden

Gjennom lokale medier ble i 2015 og 2016 presentert foreløpige planer om etablering av tradisjonelt oppdrettsanlegg ved Bastøy og flere steder i Oslofjorden. Fiskeridirektoratet avslo søknad i 2017 og det har siden ikke kommet nye fremstøt for tradisjonelle oppdrettsanlegg. Styret følger situasjonen. Det foreligger også planer om landbasert og lukket oppdrettsanlegg på Bastøy. Selskapet Urban Feed v/Rita Westvik står bak prosjektforslaget.

Deponi for avfall på Kopstad – forurensede masser

Naturvernforbundet i Horten avga høsten 2014 høringsuttalelse til fylkesmannen i Vestfold, jf. søknad om etablering av deponi for avfall på Kopstad. Denne saken ble avgjort høsten 2017. Fylkesmannen ga Kopstad Massemottak AS tillatelse etter forurensningsloven til drift av deponi for inert avfall ved Kopstad i Horten kommune. Naturvernforbundet har vært og er fortsatt sterkt bekymret for det biologiske mangfoldet i det aktuelle området og spesielt for vannføringen og for fisken i Tangenbekken, herunder gyteforhold og oppvekstmuligheter for sjøørret. Det ble gjennomført befaring av området langs Tangenbekken 2. mai 2018. Styret følger situasjonen og mener i utgangspunktet at deponiet bør avvikles/fjernes.

Langgrunn

Naturvernforbundet følger fortsatt den alvorlige forurensningssituasjonen på Langgrunn nøye og vil vurdere nye initiativ, avhengig av fremdriften fra kommunens side. Det ble i 2016 tatt initiativ til nødvendig opprydding og fjerning av forurensede masser.

Oppslag og leserbrev i Gjengangeren

Naturvernforbundet har fått noe oppmerksomhet om sine hovedsaker i Gjengangeren i 2018/2019. Det gjelder først og fremst leserinnlegg om Oslofjorden v/styret og Rolf Andersen spesielt. Styret har også hatt leserinnlegg om betydningen av skogvern og viktigheten av å unngå/fjerne plast i naturen. Det ble gjennomført befaring i Hortensmarka i mai 2018 for å vurdere omfanget av flatehogst.

Deltagelse i prosjekter og arrangementer

Åpent årsmøte – foredrag om Oslofjorden

I forbindelse med årsmøtet 20. mars 2018 ble det holdt åpent møte med vern av Oslofjorden som faglig tema. Marinbiolog Per Erik Schulze fra Naturvernforbundet holdt en grundig og meget interessant orientering. Det er etablert kontakt med Schulze om videre arbeid med Oslofjorden.

Åpent møte om skogvern

Det ble holdt åpent møte om skogvern torsdag 11. oktober 2018 på Midgard historisk senter. Skogbiolog Trude Myhre fra WWF holdt en grundig og interessant faglig innledning. Naturvernforbundet i Horten vil arbeide videre med skogvern i kommunen, herunder forslag om å innføre meldeplikt for hogst.

Skogdagene ved Natursenteret

Naturvernforbundet deltok i arrangementet skogdagene ved Natursenteret, 11. og 12. oktober. Flere hundre skolebarn fra vår kommune fikk korte fortellinger fremført av Ragnhild Trosby og Tor Høgås. Tor viste naturbilder. Arrangementet vurderes som meget positivt med tanke på formidling av kunnskap om natur til skoleelever.

Strandryddeaksjonen lørdag 5. mai

Ragnhild Trosby og Dag N. Kristoffersen deltok i strandryddeaksjonen i Horten kommune lørdag 6. mai. Naturvernforbundet ryddet en strekning på Løvøya, fra campingplassen og ut til sundet (samme strekning som i 2017). Det er dessverre store mengder plast og søppel langs våre strender, hvorav mye som er mer eller mindre skjult.

Villblomstens dag

Naturvernforbundet deltok søndag 17. juni 2017 på markeringen av Villblomstens dag på Løvøya.

Natur og ungdom

Natur og Ungdom har flere aktive ungdommer og lag i Horten/Vestfold. Styret vil berømme NU-medlemmer i Horten for god markering av aktuelle saker. Natur og Ungdom deltok med en fin stand på frivillighetsdagen i Horten i juni 2018.

Regnskap/økonomi

Foreningen har en god økonomi basert på kontingent fra medlemmer.

Oppsummering og konklusjon

Naturvernforbundet i Horten har også i 2018/2019 engasjert seg i flere viktige saker knyttet til natur, miljø og klima. Naturvernforbundet har på en god måte synliggjort viktige saker som naturmangfoldet i kommunen, betydningen av skogvern og sikring av de ressursene som Oslofjorden representerer. Hovedsakene i 2019 vil være arbeidet med Oslofjorden som verneområde, kommuneplanens arealdel og skogvern. Samfunnsutviklingen viser at det er et sterkt og økende behov for det tradisjonelle naturvernet.

Styret i Naturvernforbundet i Horten, 17. mars 2019

Rolf Andersen – Einar Winther – Dag N. Kristoffersen – Tor Høgås – Ragnhild Trosby