Vindkraft og solcelleparker i naturområder?
Fritzøe Energi og Hydro Rein Norge planlegger å bygge ut 700.000 dekar med vindturbiner og solcelleparker i naturområder, spredt over flere kommuner i Vestfold.
Fritzøe Energi og Hydro Rein Norge planlegger å bygge ut 700.000 dekar med vindturbiner og solcelleparker i naturområder, spredt over flere kommuner i Vestfold. Tanken er å skaffe kortreist kraft til industri i regionen, som sies å «skrike etter kraft.» Dette initiativet støttes av NHO, LO, Statnett og regjeringen, men det er ingen nevneverdige konsekvensutredninger av naturpåvirkningen. Samtidig opplever kommuner press fra næringslivet til å tillate slike utbygginger, og de lokkes med økonomiske fordeler.
Hydro og Fritzøe skoger tilbyr et enormt naturområde langt til skogs for vindturbiner og solcelleparker, i Vestfolds beste ski- og friluftsområder, som Kistefjell, Vindfjell, Årum og nær naturreservatet på Skrim. Her vil et løypenett på 100 km som benyttes av hele befolkningen bli berørt. Folkehelse og friluftsliv kan lide sterkt ved slik utbygging.
Videre vil utbyggingen føre til betydelig tap av sårbare naturverdier. Norge har 2.752 truede arter, og halvparten lever i skogen. Tapet av naturskog rammer arter som kongeørn, vandrefalk, gaupe og storlom, samt sjeldne sopp- og lavarter. I høringsuttalelser til tidligere vindkraftplaner kom det frem at flere trær i området er over 200 år gamle, og den eldste grana er 447 år. Fritzøe skoger, som tradisjonelt har forvaltet biologisk mangfold, fremstår nå som et industriselskap som vil utnytte naturen til energiproduksjon.
Dette er områder som har blitt brukt til rekreasjon i generasjoner. Å fjerne stillheten og de unike naturopplevelsene vil frata barn og unge muligheten til å oppleve den uberørte naturen. Rasering av denne unike naturen må stoppes!
Saken ble opprinnelig publisert i Tønsbergs Blad 20.04.2024. Saken kan leses HER!