Oppstart av reguleringsarbeid for Borgeskogen Sør: Lokal diskusjon om natur og industri

Den 1. Oktober ble det arrangert et uformelt dialogmøte der planen om utvidelse av Borgeskogen næringsområde mot sør var hovedtema. Forslag til planprogram må vedtas av kommunen før arbeidet kan fortsette, og varselet om reguleringsarbeidet inkluderer ikke helt konkrete avgrensninger på området ennå. Området som diskuteres, omfatter ca. 327 dekar, med en mulig omdisponering av…

I kommuneplanen er området angitt som A1, med 258 dekar næringsområde i sør. Det ble imidlertid foreslått en alternativ avgrensing på 246 dekar, som lokale myndigheter har åpnet for videre diskusjon.  En utredning vil forhåpentligvis forklare på en forståelig måte hvordan man skal vise tilstrekkelig hensyn til avstanden til Gjennestadvannet og den verdifulle edelløvskogen i området som også skal utredes.

Manglende representasjon fra kommunen

Saksbehandler fra Sandefjord kommune var dessverre syk og kunne ikke delta på dialogmøte. Sykdom er forståelig, men Naturvernforbundet i Sandefjord og resten av forsamlingen var svært skuffet over kommunens manglende evne til å sende en annen representant. Noe som førte til at spørsmål noen av deltakerne skulle ha om de større linjene i naturbruk og naturforvaltning forble ubesvart.

Vannkvalitet og konsekvensutredning

Et annet viktig tema på møtet var konsekvensene for myr og bekker i området, som ikke er markert i det nåværende planprogrammet. Det ble påpekt at det skal gjøres kartlegging etter «NIM-metoden», som foreløpig ikke er gjennomført fullt ut. En konsekvensutredning vil inkludere en kartlegging av ulike naturtyper, men det ble også stilt spørsmål om livet i Gjennestadvannet, særlig amfibiene som lever der, vil bli en del av utredningen. Dette ble bekreftet av Eivind Orre, plankonsulent.

Natur og næring – en balanse

Et annet moment som ble tatt opp var viktigheten av å beskytte viltkorridorer og nøkkelbiotoper, særlig edelløvskogen, som ikke bør isoleres. Det var enighet om at området rundt Gjennestadvannet huser viktige arter, blant annet frosker, padder og salamandere, som er avhengig av miljøet både i og utenfor vannet.

Samtidig er det sterke ønsker fra utbygger om å skape nye arbeidsplasser i Borgeskogen. Det ble også påpekt at logistikken for tungtransport, inkludert behovet for plass til semitrailere, krever store arealer. Det ble reist bekymringer fra salen om mulige miljøkonsekvenser, som vann- og lysforurensning, og risikoen for utslipp i det nærliggende Gjennestadvannet og Ramstad-reservatet.

Veien videre

Kommunens planprogram legges ut til offentlig ettersyn, og høringsfristen for å komme med innspill er satt til 29. oktober. Det blir viktig å balansere hensyn til både natur og næring når planene skal videreutvikles, og det er ventet at det vil bli flere runder med diskusjoner før endelige beslutninger tas. Trykk HER for varslingsbrev

Følg DENNE linken for å holde deg oppdatert på prosessen med tanke på Sandefjord kommunes kommunedelplan for natur.