15.sep 2024

Økodagen 15. september 2024

Hva: Økodagen
Når: 15.sep, kl. 12:00 – 16:00
Hvor: Rød skole, Torpedalen

Velkommen til økodag på gamle Rød skole i Torpedalen. Et gratis arrangement for alle generasjoner

Økouka 2024Hilde Bekkevard

Økodagen er en del av ØKOUKA som feirer mangfoldet innen norsk økologisk matproduksjon og landbruk gjennom formidling av råvarer, kunnskap og inspirasjon – fordi mat og naturglede er best når vi deler!

Takk for maten - kortreist og suntZoe Christiansen

Lær mer om naturens spiskammer

På årets økodag vil du bli bedre kjent med stedegne matvekster som trives i området her sør i landet. Vi gir deg kunnskap om hvordan tradisjonelle råvarer kan kombineres med nye smaker. Bli inspirert av gode samtaler, smakfulle småretter og ny kunnskap om kortreist mat som er dyrket på naturens premisser.

FermenteringZoe Christiansen

I skolestua vil Zoe Christiansen gi store og små en smakebit av sitt nye prosjekt; Almanakk, som handler om vår relasjon til årstidene og maten vi spiser. Zoe har sitt virke i det gamle spinneriet i Tistedal og har mottatt både nasjonale og internasjonale priser innen kunst, teater og bærekraftig mat.

Julio Perez er økoarkitekt med diplom i permakultur, og vil fortelle om reisen fra design, planting og stell av fruktskoghagen på Sletta permakultursenter. Julio er født i Chile, og bor nå på Nesodden der han har laget et leirelaboratorium. Han jobber i Gaia arkitekter, er kursholder, uavhengig forsker, kunstner og forfatter.

Skolegården på Rød vil fylles med markedsboder, rebusløp, soppkontroll, fuglekasseverksted, leker for barna, kafé og hyggelige samtaler om hva vi kan dyrke i Halden på naturens premisser. Hilde Bekkevard vil fortelle om planer for en mulig skoghage rundt Rød skole, og soppforeningen inviterer alle barn til soppsafari i nærskogen.

Når: kl 12:00 – 16:00
Pris: Gratis – et åpent arrangement for alle generasjoner

Hvordan kan du bruke tang og fermenteringer i matlagning?

Kl 13:00-14:00 holder Zoe Christiansen foredrag inne på Rød skole

Zoe ChristiansenZoe Christiansen

Zoe vil gi oss en introduksjon til råvaren tang. Det blir en spennende time med smaksprøver og eksempler på hvordan tangen kan brukes i det nordiske sesongbaserte kjøkken.

Med utgangspunkt i høstsesongen skal vi gå gjennom oppskriften på sopp og tangferment og se på ingredienser i en hjemmelaget suppekraft.

Zoe startet Norges første bedrift med fokus på tang som kulinarisk råvare i 2012 og hennes firma Northern Company har stått for innhøsting og produktutvikling av tang på Træna i en årrekke. Zoe har utviklet kunnskapsplattformen Almanakk om forholdet mellom maten vi spiser, kroppene våre og naturen som omgir oss. Hun tilbyr mesterklasser, workshops og et sted for gastronomiske opplevelser hvor mat, kultur og grønn verdiskaping kan feires og utfordres.

Zoe har utgitt kokeboken «Et hav av mat».

VinegarZoe Christiansen

Fruktskoghage på Sletta Permakultursenter

Kl 14:00 holder Julio Perez foredrag inne på Rød skole.

Julio vil være oss om hvordan vi kan utnytte kretsløpet i naturen og dyrke mest mulig økologisk mat på små areal. Fra 2010 har han laget en Permakultur Masterplan og utviklet Sletta permakultursenter. I dag, 8 år etter å ha designet, plantet og tatt vare på stedet, skal han presentere arbeidet på økodagen. Vi vil lære om hvordan man utvikler et konsept, studerer alternativer, lager en permakultur masterplan og designer en fruktskoghage.

Julio E. Perez er Permakultur Diplomholder og økoarkitekt i Gaiaarkitekter, nettverket som nylig er nominert til Nordisk Råds Miljøpris 2024 for sitt arbeid. Han har dykket dypt ned i leire og relaterte emner som uavhengig forsker, kunstner og forfatter. Julio er født i Chile, og har bodd i Norge i 22 år. De siste 12 årene har han utviklet Sletta permakultursenter og Leirelaboratoriet på Nesodden, hvor han bor. Han underviser i permakultur i Norge og Chile og er en pionér innenfor miljøvennlig bygging og hagebruk i Latin Amerika.

Siden 1985 har han laget kurs og foredrag. Han har skrevet boken «Selvas de comida en la ciudad» (Mat jungelen inne byen) i Spania – og utviklet teknikker for intensivt økologisk hagebruk i små byrom.

Meny

Torpedal og Asak bygdekvinnelag selger økologiske grillpølser fra Mellom Fange gård, vafler og krumkaker med tyttebærrømme.

Halden soppforening har med soppsuppe

Flåkk byr på toast og selvbrent kaffe

Øvrige lag og foreninger som stiller opp

Torpedal Bygdelag organiserer parkering og stiller med leker for barna

Naturvernforbundet setter opp fulgekasseverksted, og har stand hvor vi viser fram noe av det vi brenner for og noen av våre aktiviteter

Halden soppforening holder soppkontroll på stedet og inviterer barna til soppsafari

Flåkk vil fortelle om hvordan de har klart å snu utenforskap til innenforskap gjennom kaffebrenneri og annet arbeid

Asak menighet flytter kirkekaffen til Rød skole denne dagen og gir deg mulighet til å dekorere eget handlenett

Har du økologisk eller kortreist mat å selge på markedet? Ta kontakt med hilde.bekkevard@gmail.com så finner vi en plass i skolegården.

Vi gleder oss!

#takkformaten #økouka2024

Følg også med på oppdateringer fra:
Naturvernforbundet i Halden sin Facebook-side
Arrangement på Facebook
Økoukas nettsider