Årsmøte med foredragene: Samisk kulturforståelse og vindkraft i nord

– Seminar i forkant av årsmøtet 5.april

Engasjerte lyttere på plass i Tromsø!

Som oppvarming til Naturvernforbundet i Troms sitt årsmøte lørdag 5.april inviterte vi alle interesserte som er opptatt av naturtap til to høyst aktuelle foredrag med tema samisk naturforståelse og tema vindkraft. Det ble et vellykket arrangment med spennende foredrag og mange spørsmål fra salen i etterkant, og vi takker alle som møtte opp – og takk til ordstyrer Christine Myrseth som ledet oss gjennom dagen. Vi telte 50 deltagere på foredragene og 23 på årsmøtet.

Etter en matpause gikk årsmøtet av stabelen, og vi takker medlemmene som deltok. Årsmøtepapirene finner dere her, og dere kan og laste ned vår presentasjon som tok for seg alle sakene, samt Marianne Bilden (organisasjonsrådgiver i Naturvernforbundet) sin presentasjon av prosjektet Naturglede for alle.

Marianne Bilden presenterer prosjektet naturglede for alle og samarbeidet mellom sekretariatet og NNV Troms for å forsøke å etablere lokallag i Sør-Troms
Fylkesleder Anne-Lise Mortensen går gjennom året som har vært og NNV Troms sitt arbeid
Takk til alle som deltok på årsmøtet!

Å gjøre det usynlige synlig

v/ Mattis Danielsen, kulturminneregistrator utdannet ved UIT. Arbeider til daglig med formidling og sørsamiske kulturminner. Styremedlem i Naturvernforbundets sentralstyre

Båatsoe, samisk reindrift, er et samspill basert på naturens premisser og dens rytme og syklus, og er bærebjelken i samisk kultur, forteller Danielsen. Maadtoe, våre forfedre, knytter oss til eatneme, det samiske kulturlandskapet, og tiden.

Bildet under viser et samisk kulturlandskap, ildsteder, og formidlingen av dette landskapet er en konkret og fin måte å formidle om den samiske kulturhistorien. Disse kulturminnene er ikke så iøynefallende og er ofte bygd opp av materialer som går tilbake til naturen. Vegetasjonen brukes som en kulturindikator, og reinen har forma vegetasjonen og er med på å opprettholde dette kulturlandskapet.

Eatneme, jÏeleme, maadtoe – å gjøre det usynlig synlig – er tittelen på Danielsens foredrag
Eatneme, samisk kulturlandskap. På bildet peker Danielsen på flere ildsteder. Foto: Mattis Danielsen

Samiske kulturminner og hellige steder har sjeldent møtt samme forståelse som religiøse steder, forteller Danielsen. Disse stedene er sterkt tilknyttet den samiske identiteten, og både vår nåtid og framtid, og forankrer den samiske historien og tilhørigheten til et område og fellesskap. Danielsen stiller spørsmålet om vi har et godt nok system til å ivareta den samiske kulturarven og fremtid.

Eksempler på samiske kulturminner: boplasser, ildsteder, beingjemmer, oppbevaringssteder (eks. groper i jorda), samleplasser for rein, samt hellige steder som offerplasser, gravsteder og bjørnegraver.

Det norske og vestlige samfunnet er veldig grensebevisst, påpeker Danielsen, og trekker frem at det samiske perspektivet er mer grenseløst. Oversikten under oppsummerer det ulike tankesettet.

Danielsen avslutter sitt foredrag med å snakke om den ubevisste inkompetansen – «når man tror man vet mye om noe, men har egentlig ikke helhetsforståelse«. Kompetansen, kunnskapen og innsikten er rett og slett ikke der, og derav ender mange mennesker med å gå med skylapper på. Bevisst kompetanse derimot opparbeider man seg når man får en viss forståelse og kompetanse på et område – og selv da er man realistisk sett nettopp startet på sin læring.

Danielsen viser forsamlingen et bilde av sin bestemor

Vindkraftutbygging og samiske interesser – noen eksempler fra Nord-Troms

v/ Ivar Bjørklund, professor i kulturvitenskap ved UIT

Bjørklunds foredrag tar for seg mulige nye vindkraftprosjekter i Troms fylke, og innledningsvis fremheves konsekvensene for reindriften ved utbygging av vindkraftanlegg:

  • Beslag av areal: Rášša, dvs. høyliggende blottmark som er viktige luftingsområder i løpet av sommersesongen. Ved kraftutbygging vil det kunne føre til omfattende veibygging i disse områdene.
  • Unnvikelsessoner: Rein holder seg unna turbiner på en ca 1 km avstand, og 10 km avstand ved vår og høst.
  • Klimaendringer vil redusere beitefleksibilitet, og inngrep ved kraftutbygging reduserer den ytterligere. Gjenværende områder blir derav særdeles verdifulle.
  • Kraftselskapenes konsekvensanalyser hvor reindriftkompentanse er utelukket, byr på få problemer.

Folkeretten sier følgende:
FN konvensjon om sivile og politiske rettigheter (artikkel 27):

Krenkelse av retten til kulturutøvelse hvis inngrep fører til vesentlig negative konsekvenser (jfr. OED og Fosen-dommen vs. Kalvvatnan-saken. Konvensjonen har forrang I norsk lov.

Grunnloven §108: «Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.

Vindkraftplaner i Troms

Bjørklund tar forsamlingen gjennom Troms Kraft sine mulige utredningsområder i Troms; Kvænangen, Nordreisa, Kåfjord og Balsfjord. Utbyggingsprosjekt i Kvænangen vil berøre Ábborášša reinbeitedistrikt og prosjekt i Balsfjord som berører Mauken-Tromsdalen reinbeitedistrikt. 

For Mauken-Tromsdalen reinbeitedistriktet har Troms Kraft verdsatt vinden og har tilbudt reineierne 156 millioner kr over 25 år i erstatning ved utbygging. Vinden har stor verdi for reineierne på sin side ettersom Omasvárre-området blir tidlig bart pga. vinden, noe som gir mulighet for beite der om våren. Videre, området er det siste gjenværende vinterbeitet uten inngrep.

Mulige utredningsområder i Troms: Kvænangen, Nordreisa, Kåfjord og Balsfjord

Hva sier Troms Kraft?

Geir Håvard Hanssen, forretningsutvikler Troms Kraft AS, deltok den 17.03.25 på UIT sitt frokostseminar med tittelen Energi og samfunn: bør vi ha mer vindkraft i Nord-Norge? – og der viste han følgende oversikt:

Troms Kraft AS: vindkraft i Troms. Presentasjon holdt 17.03.25

Vår koordinator i Forum for Natur og friluftsliv Troms, Christine Myrseth, deltok óg på UIT-frokosten – og sendte i etterkant en forespørsel til Hanssen om status på vindkraftsakene i Troms Kraft, og vi fikk en god oppsummering tilbake:

Kvænangen: Kommunestyret har vedtatt at flere spørsmål skal utredes før de åpner for utredning av vindkraft. Troms Kraft Vind avventer denne avklaringen. 

Nordreisa: Her viste mulighetsstudien at det er usikkerhet knyttet til ising i det området vi kom fram til. Her er det igangsatt meteorologisk målinger for å avklare om området er teknisk egnet eller ikke. 

Fakken (Vannøya, Karlsøy kommune) : Troms Kraft Vind har valgt å utsette arbeidet med områderegulering og konsesjon for Fakken II. Vi vil senest ta stilling til en utbygging på Fakken når konsesjonen for Fakken I skal fornyes. 

Balsfjord: Troms Kraft Vind vil fremme et planinitiativ til Balsfjord kommune for områderegulering for vindkraft på Omasvàrri og Strupfjellet. Det ligger an til at dette vil bli behandlet i kommunestyret på deres møte 2. Juni.


Naturvernforbundet i Troms takker våre dyktige foredragsholdere; Mattis som kom reisende fra Røros, og Ivar, for deres lærerike og grundige presentasjoner! Og takk til Marianne fra sekretariatet – vi ser fram til tett samarbeid omkring arrangement i Harstad. Vi håper alle besøkende og våre medlemmer hadde en fin lørdag sammen med oss.