Lokallagsmøte på tvers

Kanskje ikke så dumt å se ulike temaer på tvers av nærliggende lokallag

Tidligere denne måneden hadde fylkessekretæren den store gelden av å bli invitert til Tretten og møte med flere lokallag i Innlandet. Saker i et lokallag ligner kanskje fort en annen sak i en nabokommune hos et annet lokallag. For å få mer faglig tyngde inn i en sak er det stor nytte av å snakke litt på tvers av lokallagene. Og det manglet ikke på saker akkurat! Tilstede var både Midt-Gudbrandsdalen-, Gausdal- og Lillehammer lokallag.

Skog og arealbruk

Vi innledet med litt info om skogprosjektet i Innlandet der vi har vært med på befaringer, kartlegginger og nå nylig også gjennomført skogturer i Valdres og Furuberget i Hamar. Et viktig mål er å synliggjøre at skogen er mer enn det skogsnæringen viser frem og belyser. Skogen er mer enn bare trær. Målet må være at vi får en smart skogforvaltning der ressursen forstsatt blir utnyttet, men på en måte som kommer skogene, naturmangfoldet og folket til gode.

I lokallagene er det flere ulike saker som påvirker natur og skog. Både overdimensjonerte skogsbilveier og storskala hytteutbygging finnes det eksempler på fra lokallagene. FNF er også en fin samarbeidspartner der det er behov for å skrive høringsuttallelser eller søke råd om fremdriften rundt en høring eller klage. Et potensial for skogutvalg lokallagene i mellom ble også en synlig mulighet i løpet av møtet.

Fremmede arter (svartelistearter)

Så hadde vi et punkt om felles aksjon mot fremmede arter v/ (Gausdal lokallag). Samarbeidspartnere i prosjektet er bla. kommune, fylkeskommune rundt temaer som kantslått, salg i hagesenter og behov for informasjon. Bare å få ut informasjon til folk flest kan kanskje bidra til at uønskede planter ikke spres i hager og via utsalgssteder. Massehåndtering er også et tema som kan løftes på tvers av mange aktører. Hvordan/hva kan man gjøre? Før sommeren ble det gjennomført et møte om massehåndtering hos Innlandet fylkeskommune i samarbeid med Bærum ressursbank. Hvordan kan masser bli bedre sirkulert som ressurser? Andre løsninger kan være samarbeid med grunneier om f.eks. slått, hagelag-sentralt, eller å engasjere medlemmer. Det finnes også midler man kan søke som «SMIL-midler».

Noen tips til slutt

Dra på kino og se: «Skal hilse fra naturen» er et tips fra Lillehammer lokallag! Oppsummert fra dette fine møte på tvers av lokallag er at

1. Det er mange spennende saker nærliggende lokallag har nytte av å løfte frem og diskutere.

2. Se litt hva andre lokallag gjør, kanskje er det saker som ligner på noe du er engasjert i der du bor. Spør noen som jobber med lignende saker. Uansett kan det være en nyttig erfaringsutvekling.

3. Det er alltid hyggelig å møtes! Det finnes mange rundt omkring som engasjerer seg og jobber for saker de bryr seg om!