Arbeidsprogram for 2015
Vårt arbeid skal foregå i tråd med Norges Naturvernforbunds vedtekter, formål, plattform og tradisjoner.
1. ORGANISASJON/STYRET
-
Vi skal være representert i alle seks Valdres-kommuner.
-
Styret har som oppgave å jobbe for å øke medlemstallet, avholde åpne styremøter, arrangere minimum to medlemsmøter i året og vedlikeholde lokallagets internettside. Styrets naturvernpraksis skal være i samsvar med vedtatt arbeidsprogram i fylkeslag og sentrale organisasjon.
2. VIKTIGE SAKER VI SKAL JOBBE MED
Gjennom argumentasjon, opplysningsarbeid, kartlegging, uttalelser og svar på høringer skal vi alene og i samarbeid med andre jobbe for:
Klassisk naturvern
• aktivt vern og aktiv forvaltning av nasjonalparker og andre vernede og verneverdige områder.
• at ”randsoner” til vernede områder beholdes og utvikles som buffersoner.
-
at kommersielle tiltak og aktiviteter i vernede områder ikke skjer på bekostning av naturen.
• å sikre biologisk mangfold gjennom barskogvern, vern av kulturlandskap, bevaring av inngrepsfrie og villmarkspregede områder og andre tiltak.
Aktivitet og inngrep
• at ressurs- og arealkrevende hyttebygging begrenses.
• at reiselivsnæringen blir mindre ressurskrevende og miljøbelastende.
• at motorferdsel i utmark og vassdrag begrenses til det aller nødvendigste.
• sikring av allemannsretten til fri ferdsel og en bærekraftig bruk av utmarksressursene.
Klima, energi og vassdrag
• vern av vassdrag og grønne randsoner rundt vassdrag.
• at etablering av mikro-, mini- og småkraftverk ikke fører til uheldige og irreversible inngrep.
• energiøkonomisering, økt bruk av fornybare energikilder og andre tiltak som bidrar til å redusere lokale klimagassutslipp.
-
jobbe for opprettelse av lokale og regionale klima- og energihandlingsplaner.
Industri og forbruk
• at produksjon, handel og forbruk gir mindre avfall og ressursbruk, støtte økologisk og naturbasert næringsutvikling og jobbe for å forhindre klimagass- og forurensningsutslipp.
Samferdsel
• at investeringer til veg dreies mer over til nødvendige utbedringer, vedlikehold og kollektivtransport og jobbe for at klimagassutslipp fra vegtrafikk reduseres.
• at mer gods føres over til bane slik at tungtransporten på vegene reduseres og jobbe med mål om opprettelse av turist- og godstransport på Valdresbanen til Bjørgo.
Rovdyr
• en best mulig rovdyrforvaltning som sikrer tilstrekkelige store leveområder for de
store rovdyrene og reduserte konflikter mellom beitedyr og rovdyr.
Konkretisering av en del aktuelle prosjekter:
- < >
3. Gjennomføring av turer med interesserte medlemmer og potensielle medlemmer
Foreløpig planlagt en tur langs Vinda elva i samarbeid med fylkeslaget. En aktuell tur vi jobber med er langs Leineåni i Vang. Vi ber våre medlemmer om å komme med forslag på flere elveturer.
4. Oppfølging kartlegging av ureglementære avfallsdeponi
I vårt arbeidsprogram for 2014 ble det understreket behovet for å avslutte denne saken, noe som ikke er blitt gjort. Dette må bli en sak vi skal behandle i det førstkommende styremøte.
5. Oppfølging av diverse plansaker/ reguleringssaker mm.
Det enkelte styremedlem må ta ansvar for «sin» kommune. I de kommuner vi ikke har styremedlemmer fra, må vi fordele oppgavene mellom styremedlemmer.
6. Videreutvikle våre nettsider
Det kan gi mulighet for å engasjere våre medlemmer. Under fanen «Velg deg en art» er det mening å skape aktivitet. Dessverre har det ikke skjedd noe i løpet av 2014. Men det er fortsatt aktuelt at vi forsøker å danne små arbeidsgrupper som er interessert i å arbeide med truede arter i Valdres.
Eksempler på arter: (hentet fra «Kommunebilde 2012):
Skjeggklokke (Etnedal og Nord-Aurdal), dragehode, mjuktjafs (særlig Nord-Aurdal), flere arter av beitemarksopp, dvergmarinøkkel (Vang), håndmarinøkkel (flere kommuner), huldrestry (Nord- og Sør-Aurdal). elvemusling og storsalamander (begge Sør-Aurdal), dobbeltbekkasin, urvalmue (Vang), myrhauk og hubro (flere kommuner).
8. Fortsatt samarbeid med andre miljøgrupper i Valdres
Vi har nå i flere år samarbeidet med Humleklubben og Klima-aksjonen på Beitostølen. Vi ønsker å fortsette dette samarbeid og er åpen for nye samarbeidsprosjekter. En høyst aktuell samarbeidspartner er «Ørrin», lokalavdelingen av Norsk ornitologisk forening.