Skjeggklokke

Skjeggklokke er en rødlista art nevnt under Kommunebilder for Valdres. Den førte til opprettelsen av Ormtjernkampen nasjonalpark og som ble utvidet til det som nå heter Langsua Nasjonalpark (2011)

Skjeggklokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skjeggklokke

skjeggklokke
skjeggklokke

Vitenskapelig(e)
navn
:

Campanula barbata
L.

Norsk(e) navn:

skjeggklokke

Hører til:

klokkeslekten,
klokkefamilien,
Asterales

Nasjonal rødliste (Norge):

Status iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat:

ganske varierende

Utbredelse:

Alpene, Karpatene, Sør-Norge

Skjeggklokke (Campanula barbata) er en sjelden plante i klokkefamilien.

Arten kjennetegnes ved at de lyseblå klokkeblomstene er skjegghårete innvendig. Den er flerårig og blir mellom 15 og 45 cm høy. Stengelen og bladene er håret. Den trives på gressbakker, slåtteenger og setervoller i fjellnære områder.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Campanula-barbata-150704-800.jpg/220px-Campanula-barbata-150704-800.jpg

Nærbilde av blomst.

I Norge finnes skjeggklokke hovedsakelig i Etnedal og Torpa (Synnfjellet). Den er også funnet i Gausdal og Hemsedal. Få eksemplarer er i tillegg blitt observert i Nord-Aurdal og på Lillehammer. Nærmeste voksested utenfor Norge er i Alpene og Karpatene.

Skjeggklokke er tidligere kjent fra ca 40 lokaliteter i Norge, men idag er det rundt 10 lokaliteter igjen med bestander av skjeggklokke. Tilbakegangen kan skyldes opphør av slått, opphør av beite, modernisering av jordbruket og full utnyttelse av kantsoner som tidligere fikk stå i fred. Skjeggklokke er i Rødlista[1] oppført som sårbar.

18. desember 2007 ble skjeggklokka valgt til kommuneblomst for Nordre Land etter initiativ fra Blyttia. Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim utnevnte skjeggklokka som Nordre Lands offisielle kommuneart. Blomsten er også blitt tatt i bruk som motiv på Nordre Land-genseren. Fargen på klokkeblomstene ligner også bakgrunnsfargen i kommunevåpenet til Nordre Land.