Nordkyn, der naturen rår! 🦅

«Det jeg har, er et hjerte, en sjel og en enorm stolthet for stedet jeg bor på… Og det jeg trenger å vite akkurat nå, er at noen må snakke naturen sin stemme, noen må si høyt at dette er galskap, at vi må stoppe før det er for sent.» Appell fra Kari Sørbø Jonsson.

Kari Sørbø Jonsson
Kari Sørbø Jonsson

Dette er en appell fra NVEs folkemøte i Mehamn, Gamvik. Foto øverst: Kari Sørbø Jonsson. «En pust i bakken på tur til Ytter-Staurvika, utsikten er upåklagelig! Jeg elsker den karrige naturen her oppe. Den gir meg anledning til å vende blikket langt utover, mot horisonten, men også langt inn, til meg selv.«

«Jeg heter Kari Sørbø Jonsson og bor her i Mehamn.

I vår kommune er vi få som snakker naturens sak i denne verdikonflikten, og jeg opplever at vi som gjør det, blir latterliggjort fordi våre verdier ikke er tuftet på penger. Jeg vil slå et slag for relasjonsverdien, mitt forhold til naturen her, som er utviklet gjennom generasjoner, den har en enorm verdi.

Kari Sørbø Jonsson
«Pappa på multetur i Staurvika. Fjellene i bakgrunnen er i retning Kinnarodden» Foto: Kari Sørbø Jonsson





Jeg bor her på Nordkyn fordi jeg elsker å bo her – på «Nordkyn, der naturen rår».

Jeg bor her fordi jeg er herfra og for at jeg kjenner en sterk tilknytning til dette stedet. Jeg bor her fordi det er EKTE, fordi det er rått, vilt, hardt, vakkert, genuint, stille og uberørt.

Kari Sørbø Jonsson
«Pappa på vei til Fjellstua. Et yndet turmål til en vernet, gammel hytte som tidligere ble brukt som linjehytte for televerket» Foto: Kari Sørbø Jonsson

Fra mitt ståsted, tenker jeg at det vil være en katastrofe dersom det settes opp et kraftverk i den størrelsesorden som det er planlagt i vår bakgård. Vår sårbare, arktiske natur skal sprenges i filler og gjøres om til et enormt industriområde. Og ikke hvor som helst, men alle tilbyderne her foreslår å gjøre dette i nær tilknytning til Kinnarodden, Europas nordligste fastlandspunkt.

Kari Sørbø Jonsson
«Huset mitt, bak kirka. Fjellene i bakgrunnen er i retning planlagt vindindustri på Bjørnviktuva» Foto: Kari Sørbø Jonsson

Turbinene er så høye, så mange, så massive, så fulle av lys og lyd – at jeg vil måtte «ha med meg» disse turbinene uansett hvor jeg ferdes på mitt elskede sted. De vil berøre meg i min egen stue, i solveggen min, ved båling i fjæra i Ytterstaurvika, på ski til Fjellstua, bærtur i Sørfjorddalen, på nordlystur ved hjelpekorpshytta og på tur til butikken. Jeg vil høre støy og få skyggekast, i tillegg til den visuelle forurensningen.

Kari Sørbø Jonsson
«Ytter-Staurvika er paradis på jord! Her kan man bade, kaste flyndrestein, brenne bål, plukke bær – og gå på oppdagelsesferd blant spesielle steinformasjoner i fjæra 💙» Foto: Kari Sørbø Jonsson

Jeg har ikke bakgrunnskunnskap og grunnlag for å gå inn i debatt med fagfolk som jobber med vindkraft. Men det jeg har, er et hjerte, en sjel og en enorm stolthet for stedet jeg bor på. Det er en historie her, en kultur her, en natur her, som jeg elsker. Og det jeg trenger å vite akkurat nå, er at noen må snakke naturen sin stemme, noen må si høyt at dette er galskap, at vi må stoppe før det er for sent.

Kari Sørbø Jonsson
«Blåbærtur med tantegutten Mika 💙» Foto: Kari Sørbø Jonsson

En slik utbygging vil være et spark mot reindrifta. Et spark mot bolysten. Et spark mot deler av verdens siste villmark.

Kari Sørbø Jonsson
I Mehamn er naturen alltid tett på. Her er en oter på spasertur, rett utenfor stuevinduet. Fjellene i bakgrunnen er i retning planlagt vindindustri på Bjørnviktuva. Foto: Kari Sørbø Jonsson

Vil vi virkelig etablere et enormt industriområde i bakgården vår, i deler av verdens siste villmark, på tur ut mot Kinnarodden – det nordligste punktet på fastlandet? Smak på det.»

Kjell M. Derås
Kari Sørbø Jonsson bor i og lever for naturen i Mehamn. Foto: Kjell M. Derås

Tusen takk Kari, for ditt engasjement og hjerte for naturen 🌍💚

Gjør en forskjell
– bli med i Naturvernforbundet

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Det er mange måter du kan bidra til å bekjempe naturtap og jobbe for et bedre klima.