Den store klesbyttedagen 2022

Vi deler rapport fra lokallaget Naturvernforbundet i Vest-Finnmark, som arrangerte klesbyttedag i samarbeid med Hammerfest Husflidslag.  

Lørdag 26. mars arrangerte Naturvernforbundet klesbyttedag over hele landet, og det gjorde vi også i Vest-Finnmark. I samarbeid med lokallaget Naturvernforbundet i Vest-Finnmark og Hammerfest Husflidslag ble det arrangert klesbyttedag på Gjenreisningsmuseet i Hammerfest, noe som trakk mange store og små besøkende.

Allerede kvelden før holdt vi dørene åpne i to timer for å ta imot klær til lørdagen, og det var flere innom for å levere plagg. Da dørene åpnet klokka 11 på lørdag formiddag tok mange ivrige klesbyttere turen for å levere inn klær, og jakte etter nye skatter til å ta med seg hjem. Noen var først innom litt tidlig på dagen for å se etter plagg uten å finne noe de ville ha, men som da de kom tilbake litt senere tok med seg opptil flere nye tilskudd til garderoben.Utvalget av klær vi hadde var i konstant endring ettersom folk kom og gikk. Vi fikk inn alt fra vinterjakker til sommerkjoler og barneklær og hjemmestrikkede gensere. Totalt var det ca. 40 besøkende innom arrangementet, og vi fikk inn 138 plagg til sammen. 58 av disse plaggene fikk nye eiere i løpet av dagen, og de resterende plaggene planlegger vi å gi til ukrainske flyktninger på flyktningmottaket i Skaidi, og til bruktbutikken Soria Moria.  I tillegg til klesbytting var også fiksing av klær i fokus i denne lørdagen. Hammerfest Husflidslag hadde rigget seg opp med symaskin og andre verktøy for å hjelpe folk med å reparere ødelagte klær. Det ble blant annet fikset hullete ullsokker, bukser som hadde revnet i sømmene, ødelagte glidelåser og jakker med hull i. I samarbeid med Gjenreisningsmuseet serverte vi gratis kaffe og te til våre besøkende.  Eirin Rustli

Styremedlem Naturvernforbundet i Vest-Finnmark