Naturen er endelig i vinden 💙

Det blåste opp til storm for vindindustriaktørene som er interessert i Finnmarks unike naturområder på folkemøtet i Porsanger den 26. november. Sofie Marhaug (R) mente at ingenting er lært av Fosen-saken.

Lone Bjørkmann
Lone Bjørkmann

Naturvernforbundet i Finnmark og Naturvernforbundet Porsangerfjorden stilte i går opp på det femte folkemøtet med NVE. Denne gangen i Porsanger, hvor vindindustri på Sieideduottar skulle diskuteres. Se bildeserie lengre nede.

I forkant av møtet holdt fylkeslaget en eksklusiv premiere på rapporten Sieideduottar, som tar for seg kulturminner og åndelighet ved Sieiddeduottar (Skarvberget). Reindriftsutøvere fra området og mange lokale sjøsamer og andre fra lokalsamfunnet kom for å lytte til deres egen forfatter, Steinar Nilsen, som jobber på Mearrasiida.

Lone Bjørkmann
Leder for Naturvernforbundet i Finnmark Kjell M. Derås presenterte Sieideduottar-rapporten på premieren i Olderfjord

Med denne rapporten håper Naturvernforbundet i Finnmark å sette en ny standard for hva NVE bør kreve i utredningsprogrammer for alle energisaker i samiske områder, med hvilke krav man bør stille til utredningsselskapene og til de fagpersoner som skal utføre denne type utredninger. Et absolutt minimumskrav er dyp kunnskap om samisk språk og tradisjonskunnskap i en vid betydning. Kun da vil kunnskapsgrunnlaget kunne reflektere ulike verdier i området, sier leder for Naturvernforbundet i Finnmark Kjell M. Derås.

Lone Bjørkmann
Forfatter Steinar Nilsen fra Mearrasiida på premieren til Sieideduottar-rapporten

Steinar Nilsen, som hadde fått i oppdrag å skrive rapporten, fortalte om områdene og kulturminner rundt Sieideduottar. Han sa at rapporten søker å forklare landskapets betydning, menneskers tilhørighet i landskapet og verdier og tradisjonell kunnskap og innsikt som kan knyttes til området. Herunder hellige fjell og betydningen av det åndelige i landskapet.

Han gikk i detalj om områdene på og rundt Sieideduottar, og nevnte flere arkeologiske funn som er meldt inn som samiske kulturminner til Sametinget i forbindelse med rapporten.

Lone Bjørkmann

Nilsen forklarte at i følge samisk tradisjon og tro er naturen besjelet, og at man i følge slik tro må holde seg innenfor med naturen i et område for å få lov å oppholde seg der og ta det i bruk. Overforbruk og ødeleggelser vil i følge slik tro straffe seg.

Lone Bjørkmann
De oppmøtte på premieren fikk med seg interessant lesestoff om åndelighet og kulturminner i området. Fra venstre: Siidaleder Johan Isak Eira og Eldbjørg Mathisen.

Nilsen forklarte også at området har vært i bruk lenge. Han fortalte om slekter som har brukt områdene rundt Sieideduottar til fiske både sommer og vinter, samt til reindrift, bærplukking, skjæring av sennagress og andre former for matauk og naturbruk. Ikke minst er området, i kraft av sitt navn Sieiddeduottar veldig viktig, som direkte oversatt blir offersteinvidda. Også Hálddavárri (eller bare Hálda) er et hellig fjell i nordre del av Sieideduottar som berøres direkte av vindindustriplanene.

Lone Bjørkmann
Reindriftsutøver Jovna Eira tar til orde på premieren. En mann av få ord, kalte han seg muntert, og la til at det finnes enda flere kulturminner ved Sieideduottar enn det rapporten avdekker.

Nilsen forklarte også at mange navn i området stammer fra sin bruk og kulturell tilhørighet i samisk tradisjon. For eksempel kom russe-tsjudene til Čuđegieddi, hvor de drepte alle voksne menn før en ung samegutt ble brukt som veiviser og forledet dem utfor et stup over tettstedet med nordmenn ved Normannset. I følge Nilsen kan sagnet gi et perspektiv på dagens situasjon i det samme området, der lokal, tradisjonell naturutøvelse kan være i konflikt med utbygging som skal gi vinning for aktører utenfra, og hvor omfanget av utbyggingene kan sette en hel livsform i fare.

Etter premieren måtte lokalet gjennom en transformasjon før folkemøtet skulle i gang. Det var beregnet plasser til 80 deltakende, men over 100 møtte. Dermed måtte det hentes stoler fra nabolokalene, og noen måtte sitte i forrommet.

Lone Bjørkmann
I overkant av 100 oppmøtte stilte på folkemøtet, og ingen hadde interesse av nedbygging av Sieideduottar.

NVE og henholdsvis Fortum Nordkraft Vind, AREA Nett og Porsanger kommune startet møtet.

Lone Bjørkmann
NVE beskrev deres hensikt med folkemøtet og oppfordret til innspill fra de oppmøtte før 1. februar. Frist for krav om konsultasjoner er 1. desember.
Lone Bjørkmann
Matthew Homola fra Fortum Nordkraft Vind viste til Kraftpakke Melkøya, eller såkalte «Kraftløft for Finnmark» som hovedgrunn for at de foreslår vindindustri i området. Men nedbygging og industrialisering vil ødelegge klimaet og naturen, og er derfor et lite bærekraftig valg for fremtiden.
Lone Bjørkmann
AREA Nett la fram sitt forslag til nedbygging av Sieideduottar. Mange kraftlinjer skulle rives og nye skulle opp, mente de. Men det reelle behovet uten vindindustri og hele kraftpakke Melkøya, var en enkel oppgradering i fremtiden av en linje fra 66kV til 132kV, ble det presentert.

Når det kom til prosessen, mente NVE at konsultasjonsplikten var overholdt så langt. Konsultasjoner som Skuohtanjárgga siida mente ikke har funnet sted. «Med mindre det regnes som konsultasjon når jeg ringte kommunen for å be om taletid for kommunestyret», sa Johan Isak Eira.

Eira var klart rørt over oppmøtet og engasjementet fra lokalbefolkningen og naturvernerne i området, og opprørt over at hans barn muligens ikke vil kunne fortsette med reindrift og holde sin kulturarv i hevd. «Hvorfor skal de begynne på natur- og reindriftslinje i Karasjok, når naturen raseres og reindrifta ødelegges?» spurte han seg, tydelig bekymret.

Lone Bjørkmann
Johan Isak Eira fra Skuohtanjárgga siida hevder berørt at det ikke er noen mulighet for reindrift og monstermøller side om side. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne det, sier han. Det blir umulig å sameksistere med vindindustri, mener Eira.
Lone Bjørkmann
Johan Isak Eira viste fram området Skuohtanjárgga siida benytter vår, sommer og høst. To av de foreslåtte vindindustriprosjektene med 250m høye møller er midt i deres beite-, kalvings-, og lufteområde.
Lone Bjørkmann
NSR Nuorat møtte og fortalte at de er bekymret for ungdommens helse og framtida i området. Ikke prøv å grønnvask olje- og gassindustrien med vindindustri og nedbygging av natur, var deres appell til regjeringen, tiltakshavere og departementet. «Dette kan bli et nytt menneskerettighetsbrudd, slik som på Fosen».
Lone Bjørkmann
Vigdis Nygaard (DNT) forklarte at DNTs lengste, internasjonale turrute, E1, fra Nordkapp til Sicilia vil bli ødelagt av vindindustri på Sieideduottar. «Det er ikke nevnt i planen engang», ytret hun til Naturvernforbundet i Finnmark etter møtet.
Lone Bjørkmann
Kjell M. Derås viser til Naturvernforbundets nylige rapporter under folkemøtet. Slutt å late som om det er dere som tar vare på naturen, var hans budskap til Fortum Nordkraft Vind.
Lone Bjørkmann
Jovna Eira forstår ikke hvordan det er tenkt at reindrifta i Finnmark skal kunne sameksistere med de 11 vindindustri-prosjektene som er under behandling i Finnmark. Skal vi flyttes til andre områder, spurte han. Kanskje Jotunheimen, eller Tolga?
Lone Bjørkmann
Anne Henriette Nilut, rådgiver for Sametingsrådet forklarte Sametingets posisjon og ansvar for å ta vare på samiske områder og kultur. Hun nevnte også at Sametinget ikke er enig i den storstilte industrialiseringen av Finnmark som ble planlagt uten gyldige konsultasjoner, og derfor har de saksøkt Staten.
Lone Bjørkmann
Mathis Nilsen Eira mimrer tilbake til sist han møtte NVE ved oppdemmingen av Altaelva og ødeleggelsen av bygda Máze på 1970-1980-tallet. Dette var ikke en lykkelig gjenforening for ham. Reindrifta har ofret nok for å gi storsamfunnet energi – enten det er vannkraft eller vindkraft.

Sofie Marhaug, stortingspolitiker fra Rødt, tok turen til Olderfjord for å være med på folkemøtet. Hun skulle ønske flere politikere tok seg bryet med å reise ut og høre på sjøsamer, reindriftssamer og hele lokalbefolkningen i Finnmark. Hun uttrykte sterkt at Rødt var imot elektrifiseringen av Melkøya og sokkelen. Også Marhaug mente dette var forsøk på grønnvasking av Norges egne klimagassutslipp, samtidig som man forlenger olje- og gassalderen og sender utslippene til andre land. Å trampe i urfolks rettigheter nok en gang viser også at regjeringen ikke har lært av Fosen, men at de mener å gjenta samme prosess på nytt.

Lone Bjørkmann
Sofie Marhaug (R) med engasjement for naturen og samiske rettigheter.

Møtet ble avsluttet av en tordentale fra Elise Embla Scheele. Hun kalte vindindustriplanene som nå er pålagt Finnmark en utvidelse av kolonialiseringen og moderne finnjaging, hvor lovnader om forsoning blir brutt. Hun forsto ikke hvorfor lokalt samarbeid virker uforutsigbart for vindindustriaktørene. «Dere er ikke ønsket. Vi vil ikke ha dere her. Kom dere vekk!», uttrykte hun tordnende.

Lone Bjørkmann
Elise Embla Scheele var tydelig opprørt over at hennes barn allerede i oppveksten må tenke på å forsvare sine naturområder fra industrigiganter.

Lyst å lære mer om reindriftas arealbehov? Se filmen fra Rággonjárga siida, som er lagd i forbindelse med at deres områder også står under nedbyggingspress.

Vi ønsker naturvern for alle, og at vårt innhold skal være gratis. Men hvis du kan tenke deg å støtte Naturvernforbundet i Finnmarks arbeid med rapporten og «Kraftpakke Melkøya», så meld deg gjerne inn eller vipps oss et lite beløp 🫶 Slike bidrag gir oss større handlingsrom til å f.eks. få rapporten trykket, reise til folkemøter, o.l.