Natur i litteraturen med Frode Grytten
Om smog i Jakarta, flom i Odda og lyrikk på Naturlig onsdag.
Omgitt av fire rødbrune murvegger, mens solen kastet sine siste stråler over byen, demonstrerte Frode Grytten og et knippe Bergensbaserte diktere på denne månedens Naturlig onsdag hvordan pennen kan brukes for å skrive om vårt forhold til naturen, og om dens tiltakende opprør mot måten vi behandler den på.
Natur har alltid vært et viktig tema i litteraturen, men er miljø og klima noe som burde tas opp i større grad av dagens forfattere? Dette er en av problemstillingene som ble taklet av forfatter Frode Grytten på denne månedens Naturlig Onsdag i Olav H Hauge-salen på Litteraturhuset. Grytten er et kjent navn innenfor Norges litterære verden og arbeidene hans inkluderer både dikt og novellesamlinger, romaner og barnebøker. Han har vunnet flere priser, blant annet Brageprisen for Bikubesong i 1999 og Nynorsk litteraturpris og Melsomprisen for novellesamlingen Rom ved havet, rom i byen (2007). I tillegg til Frode Grytten var et utvalg Bergensbaserte diktere invitert til å lese tekster som omhandlet naturen.
Kvelden ble innledet av Borgar Emanuelsen Bohlin, som ønsket velkommen og ga en kort introduksjon av virksomheten til kveldens vert, Naturvernforbundet, før han ga ordet videre til konferansier Jonas Rudjord fra Skrivekunstakademiet i Hordaland. Da var det duket for poesi med natur som tema.
Natur og poesi
Først ute var tre skribenter fra Skrivekunstakademiet, Tora Sanden Døskeland, Sofie Eriksdatter og Carl Tomas Nising Sandvold. Alle imponerte med tekster som omhandlet blant annet natur, kropp og hos Sandvold særlig havet. Teksten hans vevde sammen minner om havet med små intrikate detaljer fra livet og resultatet ble en svært rørende og virkningsfull tekst.
Carl Tomas Nising Sandvold.
Tora Sanden Døskeland.
Neste oppleser var Tove Hassel som gjorde inntrykk med sin direkte lesestil. Deretter kom det en serie korte dikt om forskjellige naturinntrykk fra Sofia Marie Hamnes fra Skrivekunstakademiet og så var det konferansier Jonas Rudjord sin tur. Rudjords tekst inneholdt mange sterke bilder som vulkaner og aske og ordene hans førte til tanker om menneskers skjørhet og den uunngåelige sannheten om at alle til slutt blir til jord.
De siste to leserne var Ingeborg Ulberg Jansen og Samantha Hatten. Hatten avsluttet sterkt med et vakkert og samtidig forstyrrende dikt om smog i Jakarta. Det er imponerende å kunne skape slike vakre bilder av en naturkatastrofe og hun viste med sitt dikt hvordan ord kan være en mektig måte å ta tak i folk på en følelsesmessig og estetisk måte for å få de til å vurdere slike temaer nærmere.
FRIVILLIGE OG ANSATTE. Borgar Emanuelsen Bohlin,
Andrea Setio Nilsson, Sigbjørn Løland Torpe og Linn
Vassvik var alle med fra Naturvernforbundet Hordaland
på ulike vis i gjennomføringen av kvelden.
Mennesket og naturen
Evnen til å nå folk gjennom dikt og prosa var noe som senere ble tatt opp av kveldens hovedgjest. Etter en kort introduksjon åpnet Grytten med teksten ‘Vår daglige planet’, deretter kom ‘Den rasande elva’ som gir en innsikt i inntrykkene han fikk etter fjorårets flom i Odda, Gryttens hjemby.
Diktet får fram menneskenes hjelpeløshet når vi blir konfrontert med naturens makt. Gryttens tekst er både overveldende men samtidig varm, den inneholder detaljer om hus og personlige eiendeler som vaskes vekk og skildringer av hvordan det er å se sitt barndoms landskap bli rasert på en slik brutal og ustanselig måte. Det er også fokus på medienes absurditet idet Grytten forteller om hvordan vanlige mennesker, mennesker han kjenner, plutselig dukket opp på nyhetskanalene. De hadde blitt kjendiser i dette korte øyeblikket. Diktet mottok en stormende applaus og etter enda en opplesning var det tid for en samtale mellom Rudjord og Grytten rundt kveldens tema ‘Natur i Litteraturen’.
Grytten begynte ganske direkte med å erkjenne at han egentlig ikke skriver så mye om natur og at dette er noe som ofte overrasker leserne hans da de reiser til Odda, som ligger i det han beskriver som ‘overveldende’ naturlige omgivelser. Han forklarte videre at han ofte heller har skrevet om Oddas industri, om smelteverket. Dette er interessant, for ved å fokusere på dette så viser han hvordan industrien har evnen til å overskygge naturen både i den virkelige verden men også i sinnet til menneskene som lever side om side med den.
Naturlig onsdag foregår vanligvis i Boksalongen,
men i kveld var det Olav H. Hauge som dannet
rammene for naturen i litteraturen.
Miljøsak og språk
Grytten forklarte hvordan flommen i Odda virkelig fikk ham til å tenke på klimakrisen og på apokalyptiske scenarioer som kanskje ligger i vår fremtid og særlig i fremtiden til våre barn. Han føler at dette er et viktig tema som også burde tas opp innenfor litteratur. Han forklarte videre at det til tider mangler et ‘følelsesmessig språk’ hos politikere som omtaler klimaproblemer, og at dette gjerne er noe som burde komme fra litteraturen. Grytten anerkjente samtidig problemet med å la litteratur bli for ‘slagordaktig’. Dette er et veldig viktig poeng, og – som han understreker – gjerne en av grunnene til at mange forfattere og kunstnere skyr unna dette og andre aktuelle temaer.
Grytten foretok så en sammenligning mellom språkbruk i nyhetene og i litteraturen. Nyhetsspråket i krisesituasjoner mangler ofte empati, mener han, og det er her litteraturen gjerne har noe annerledes å tilby.
Det er sant at forfattere har en viss frihet til å nå folk på et annet nivå enn nyhetene og politikere og dette er noe de ikke burde være redde for å gjøre. Grytten sier at forfattere kunne hatt godt av å vende blikket sitt litt utover noen ganger, istedenfor å fokusere på det som er innenfor ‘sin egen leilighet’. Det fremstår som et forsiktig, men overbevisende kampsignal og er en god påminnelse på at det er viktig for forfattere å forsøke å tolke store temaer som klimakrise. Deres stemmer kan bli en verdifull del av miljøsaken og de kan ta opp ting på en måte andre ikke har muligheten til.
Samtalen ble avsluttet på humoristisk vis da Rudjord kom med et siste ‘tabloid spørsmål’ og spurte om Grytten har tenkt å skrive flere naturdikt i framtiden. ‘Da får du et tabloid svar’, advarte Grytten og det svaret var, ganske enkelt, ‘Ja’.
Publikumsreaksjonen på Gryttens tekster tyder på at flere verk om naturen hadde absolutt vært velkomne. Flere publikummere tok ordet for å uttrykke effekten Gryttens tekster har hatt på dem. ‘Den rasande elva’ er en tekst som virkelig har nådd ut til mange og fått dem til å tenke på natur og på miljø. Etter noen spørsmål fra publikum og en siste opplesning var kvelden over og jeg tror at mange i salen satt igjen med en følelse av å opplevd en veldig spesiell kveld og gjerne med noen nye tanker om hvordan miljøsaken kan uttrykkes gjennom litteraturen.
Å inviterre inn forfattere gjorde Naturlig onsdag til en annerledes aften som tiltrakk seg en god del nye fjes. Fv: Nora Sørensen Vaage, Natasha Alijeva, Hans Sindre Lothe Rein og Tone Salomonsen satt på samme bord og ble bedre kjent.
Naturlig onsdag i Bergen
Første onsdag hver måned arrangerer Naturvernforbundet den sosiale og faglige møteplassen Naturlig onsdag i Boksalongen på Litteraturhuset i Bergen. Vi tar opp ulike temaer som framtidens energiløsninger, oppdrett, grønn hverdag og miljødebatt. Følg med for oppdatert program og nærmere informasjon på våre nettsider.
- Neste Naturlig onsdag retter søkelys mot den vakre og viktige vestlandsnaturen: Mellom Bakkar og Berg – takk for maten! Flere aktiviteter finner du i kalenderen.
- Bli med i Facebookgruppen til Naturvernforbundet Hordaland for å bli invitert til flere arrangementer i regi av Naturvernforbundet Hordaland.
- Lik Naturvernforbundet Hordaland for å bli oppdatert på mer av alle de spennende tingene som skjer.
- Ta kontakt på e-post hordaland@naturvernforbundet.no dersom du vil bli aktiv i naturmangfoldsgruppen eller en av de andre gruppene. Naturstudentene har en egen Facebookgruppe.