Uttalelse i klagesak, fv 561 Kolltveit-Ågotnes

Vi mener at saken avdekker tydelige mangler i kunnskapsgrunnlaget og vurderingene i henhold til naturmangfoldloven

Dette sammendraget har blitt generert av ChatGPT og redigert manuelt.

Forum for natur og friluftsliv (FNF) Hordaland responderer på Øygarden kommunes siste uttalelse i saken , med fokus på å kommentere kommunens argumentasjon og påstander.

Vi mener at saken er av stor prinsipiell interesse da den avdekker tydelige mangler i kunnskapsgrunnlaget om naturmangfoldet og vurderingene i henhold til naturmangfoldloven. Dette er spesielt viktig når det gjelder truede naturtyper og arter.

Vi kommenterer hovedsakelig kommunens argumenter, og påpeker at mange av disse betraktes som utenforliggende hensyn i forhold til de juridiske vurderingene. FNF adresserer flere konkrete påstander fra kommunen:

  • Vi avviser kommunens påstander om at andre planer i området vil være i fare dersom reguleringsplan for fv. 561 Kolltveit–Ågotnes oppheves, og at utviklingen av området vil stoppe opp ved opphevelse av reguleringsplanen.
  • Vi argumenterer mot kommunens påstander om at en delvis oppheving vil føre til et byggestopp i den nordlige delen av kommunen, og påpeker at det finnes alternative løsninger for sentrumsutviklingen på Ågotnes.
  • Øygarden kommune mener at en ny vurdering av naturmangfoldet ikke ville endret utfallet av saken, da de anser at det allerede er gjort tilstrekkelige vurderinger. Vi påpeker imidlertid omfattende mangler i kunnskapsgrunnlaget om naturmangfoldet og stiller spørsmål ved kommunens vurderinger i tråd med naturmangfoldloven.
  • Kommunen argumenterer for at det ikke er grunnlag for å oppheve deler av planen. De vektlegger trafikktall og tidsaspektet, men vi mener at kommunen burde vært oppmerksom på mulige ettervirkninger av klagesaker hos Sivilombudet. Vi utfordrer kommunens tolkning av relevante saker og mener at eventuelle ugyldige vedtak må omgjøres. Vi understreker behovet for en grundig gjennomgang av planen basert på oppdatert kunnskap og lovmessige hensyn til naturverdier.
  • Kommunen stiller spørsmål ved Statsforvalterens hjemmel til å oppheve deler av planen, men vi mener det er åpenbart at Statsforvalteren har slik myndighet hvis tidligere vedtak anses som ugyldige. Vi foreslår en endret grense for oppheving av planen basert på ny veiutvikling og naturverdiene i området. Vi utfordrer også kommunens tolkning av relevante saker og påpeker behovet for grundig vurdering av naturverdier og kunnskapsgrunnlaget. Vi understreker viktigheten av at Statsforvalteren sikrer at vedtak følger naturmangfoldloven, spesielt i klagesaker der åpenbare feil er påvist.

Vi understreker behovet for en grundig og riktig juridisk vurdering av saken, uavhengig av kommunens manglende informasjon om klagesaken. Vi avslutter med å oppfordre til en nøye gjennomgang av de juridiske og faglige argumentene for å sikre en korrekt avgjørelse i saken.