Biomangfolddagen 26. mai 2012

Pinseaften kom med strålende sol og helt perfekte forhold for Naturvernforbundet sin markering av biomangfolddagen. Titusenvis av mennesker finner veien til Hvaler hvert år som turister, og pinseaften er kanskje den travleste dagen av alle. Ytre Hvaler nasjonalpark og fokus på havet som matfat ble tema for markeringen.

Med bryggeakvarier og smaksprøver på havets delikatesser møtte vi tilreisende og lokalbefolkning på gjestebryggen i Ødegårdskilen på Vesterøy.
Det strømmet inn mennesker som fikk møte ulker, taskekrabber, tangkvabber, fjæreorm, sjøpunger, strandreker, hestereker, flyndrebarn og en hel masse annet spennende i akvariene. 

Alle som ville fikk se og ta på noen av dyrene og de fikk høre om hvordan de lever.
Overraskelsen og gleden var stor når de som lekte i kassen med tang oppdaget en taskekrabbe eller to.  Å få ta på dette fantastiske dyret var stor stas. 
De små flyndrebarna ble raskt en stor hit, men det var nok strandrekene som fikk flest tilhengere denne dagen. Ulkene var spennende å få ta på, men de fleste mente at de ikke var så veldig søte!
Det var ikke bare fisk, reker og krabber i akvariene. Her var det  også blæretang, grisetang, sukkertare, blåskjell, rur, fjæresnegle, sjøstjerner og i det ene akvariet var det en  ”død manns hånd” i tillegg til mye annet.
De fleste voksene ble nok mer lettet enn skuffet når de fant ut at ”død manns hånd” bare er en nydelig mykkorall, mens noen tøffe gutter nok helst hadde sett at det var noe litt skumlere !! 

Smak av hav
Havet er matfatet vårt og det må vi ta vare på slik at de neste generasjonene skal få glede av det.
Vi ønsket derfor at alle skulle få muligheten til ikke bare å møte de fantastiske skapningene som lever i havet, men også få smake på noe av det vi får opp av havet som er mat for oss mennesker. 

Havkatten fiskeforretning er kjent for de fleste som har besøkt Hvaler. Innehaver Pål er verdensberømt der ute for sine fantastiske fiskekaker og fiskesuppe, og denne dagen skulle vi alle få smake.
Pål og alle hans hjelpere sto på og laget miniatyrfiksekaker og Havkatten sin fiskesuppe til alle som ville smake. Pål sin spesialoppskrift på de økologiske blåskjellene fra Hvaler skjell ga også stor omsetning. Det var spesielt moro å se alle barna som spiste blåskjell og som ville ha mer.
Knut Ramberg, blåskjellrøkteren til Hvaler Skjell hadde heldigvis sørget for store mengder skjell så vi hadde nok til alle. 

Naturvernforbundet retter en stor takk til Kåre Andersen som sørget for mange av gjestene i akvariene denne dagen. 

En stor takk går også til innehaver og kokk hos Havkatten Pål Arnesen og hans hjelpere som sørget for nydelig mat. De imponerte ikke bare med nydelige smaker, men også med sin vilje og ønske om å bidra til vår markering på en dag hvor de hadde det utrolig travelt. Takk også til Havkatten sine leverandører Fjordfisk på Hvaler og Laks og Vilt i Oslo.

Til sist en stor takk til Knut Ramberg og Hvaler skjell for deres generøse bidrag av økologiske blåskjell. Naturvernforbundet i Østfold sine folk var med Knut for å høste skjellene dagen før og det var en stor opplevelse som ga mersmak på alle måter.  Rehabilitering av oljeskadet vilt

Mange fikk for første gang litt kunnskap om hva rehabilitering  av oljeskadet vilt går ut på. Det er viktig å spre kunnskap om dette tema, da vi stadig opplever situasjoner hvor dyr blir skadet på grunn av oljesøl og annen forurensning i havet. 

Kristin Kaasa er  en av landets ledende innen rehabilitering.

Hun svarte villig på spørsmål om oljeskadet fugl, men måtte også forklare hva man skal gjøre når man for eksempel finner måkeegg og fugleunger.
Som dere ser er Kristin en riktig gladjente og dere vil få møte henne igjen på flere av våre arrangementer.

Nye medlemmer


Lite ante disse gutta at en tur på butikken for å handle inn til aftenens selskapeligheter skulle ende med smak av fiskesuppe, blåskjell og medlemskap i Naturvernforbundet.  
I sine nye t-skjorter fra Naturvernforbundet i Østfold gjør de flott figur på bryggen.
Vi ønsker dem og alle andre nye medlemmer velkommen.
 

Simon Millerjord klargjør bryggeakvariene

Veterinær Anne Ramberg er ikke bare flink med dyr. Oppvokst i Hvalerskjærgården har hun et naturlig anlegg for servere sjømat til alle. Også de som trodde at fisk og blåskjell var farlig og skumle greier fikk oppleve hennes overtalelsesevner og oppdaget nye smaker denne dagen.

Per-Erik Schulze fra Naturvernforbundet innehar stor kunnskap om havet og dets skapninger, noe han villig deler med alle som ble nysgjerrige på det som fantes i akvariene på bryggen.

Johnny R. Pedersen. Ornitolog med kunnskap om så mangt.  Mange unger og voksne fikk også denne gangen gleden av å oppleve hans formidlingsevne.  Om noen år vil det garantert være mange søkere til realfagstudier i Norge som fikk vekket sin interesse for emnet etter møte med Johnny.

Matauk

Hundrevis av vakre økologiske Hvalerblåskjell skal renses før de kan serveres på biomangfolddagen. Vi tok utfordringen på strak arm. Det var en støl og sårfingret gjeng fra Naturvernforbundet i Østfold som krabbet i land etter  4 timer med høsting og rensing av blåskjell. Men vi gjør det gjerne igjen.
 

En ung mann møter nye venner!