Engrestaurerings- og fremmedartsprosjektet: Vi søker engasjerte frivillige!

Vil du gjøre litt ekstra for nærnaturen din i sommer? Bor du i nærheten av Fredrikstad, Follo/Moss, Halden/Skjeberg eller Sarpsborg? Ta kontakt og bli med i våre task forces for engrestaurering og bekjemping av fremmede arter!

KanadagullrisMartine Stave
Martine Stave

Naturvernforbundet i Østfold, i samarbeid med Statsforvalteren, går nå i gang med et prosjekt for å bekjempe fremmedarter og restaurere kulturlandskap i vernet natur i Østfold. Vi søker naturengasjerte frivillige som vil bli med oss på trivelige dugnader i sommerhalvåret, og vi vil gjerne ha kontakt med deg som ønsker å stille opp litt ekstra for verneområdene våre.

KjempespringfrøMartine Stave
Invaderende kjempespringfrø i naturreservat.

Fremmedarter

Fremmede planter, sopp, dyr og insekter er en viktig og økende trussel mot norsk natur. Disse artene stammer opprinnelig fra andre land og hører ikke hjemme i Norge. Noen av artene har blitt innført som nytte- eller hageplanter, mens andre har kommet hit som blindpassasjerer med for eksempel varer, men felles for alle er at de er innført som et resultat av menneskelig aktivitet. Ikke alle de fremmede artene blir invaderende, men noen har potensiale til å gjøre stor skade på norsk flora og fauna. Problemet oppstår når fremmedartene utkonkurrerer de norske artene ved å f.eks. ta over leveområdene deres, noe som truer arter og mangfoldet i naturen vår. Mange har sikkert lagt merke til hvordan lupinene danner tette tepper langs veiene, eller hvordan kanadagullris dominerer og fortrenger de norske artene på store områder.

Restaurering av kulturlandskap

Det tradisjonelle kulturlandskapet er hjem til et stort artsmangfold som er tilpasset slåtte- og beitebruk. Med dagens moderne landbruk gror de tradisjonelle slåtteengene igjen, og mindre beitebruk gjør at mange av de gamle kulturlandskapsartene våre har gått kraftig tilbake. Noen er også utrydningstruede og rødlistet. Heldigvis viser forskning at det biologiske mangfoldet øker betydelig når kulturlandskapet restaureres. Hvis kratt, løvoppslag og ugress holdes i hevd, får mange av de gamle og mer sårbare plante- og soppartene rom til å trives. Artsrike enger kommer også insektene til gode, som trives i blomstrende og variert kulturmark. De gamle kulturmarksartene våre mangler leveområder, og vi vil bidra så godt vi kan for å bevare en artsrik og spennende norsk natur.

Martine Stave

Task forces og dugnader

Vi i Naturvernforbundet i Østfold har sammen med lokallagene Naturvernforbundet i Follo-Moss, Naturvernforbundet i Sarpsborg og Naturvernforbundet i Fredrikstad og hvaler gjort en avtale med Statsforvalteren om å fjerne fremmede arter i noen av våre vernede områder. I Skjeberg, Fredrikstad og Sarpsborg skal vi hjelpe til med å fjerne de invaderende fremmedartene mongolspringfrø og kjempespringfrø. På Jeløya skal vi rydde og åpne opp kulturlandskap slik at engartene får rom til å blomstre og komme insektene til gode. Dugnadene skal arrangeres i vekstsesongen på lørdager eller søndager i perioden 10:00–15:00. Naturvernforbundet i Østfold står for lunsj og litt ekstra oppmerksomhet til de som vil delta i våre «task forces».  Du behøver ikke å være botanisk skolert for å bidra i våre «task forces», vi står for opplæring. Selve dugnadene krever ingen forkunnskaper og er åpne for alle, så ta gjerne med familie og naturglade venner.

MongolspringfrøMartine Stave
Invaderende mongolspringfrø i skog.

Vil du bli med i en task force eller vite mer om prosjektet? Ta kontakt med Martine Stave på martine@naturostfold.no