Hvorfor er Brekkerøddammen så viktig?
Av: Hans Jan Bjerkely, Naturvernforbundet i Halden. Publisert i «Fritt ord» Halden Arbeiderblad 14. mars 2025.
Hvorfor er Brekkerøddammen så viktig?
HA har kommet med god og nyttig informasjon om Brekkerøddammen. At Statsforvalteren sier at selv mindre og inneklemte arealer med dyrket mark er av nasjonal verdi for matproduksjon og matberedskap, og at det derfor skal være en svært høy terskel for å omdisponere jordbruksareal til andre formål, bør også politikerne i Halden ta inn over seg. Små arealer kan brukes til grønnsaker, bær og frukt eller parsellhager. Naturvernforbundet har hevdet dette i årtier.
For lokalbefolkningen på Brekkerød er dammens verdi som turmål for naturopplevelser spesielt viktig. En kort spasertur med barna bringer familien til en naturperle med intens fuglesang, fargerike sommerfugler på bukkeblad og vannliljer og med flotte, metallglinsende øyenstikkere i rask flukt over vannet. Disse, verdens raskeste insekter, fanger fluer og mygg mens de flyr, og setter seg i en busk ved bredden for å spise byttet. Vi ser også øyenstikkere som parrer seg ved å henge sammen i en imponerende positur mens de flyr og mens hunnen stikker bakkroppspissen ned i vannet og legger egg. Titter vi ned i vannet, ser vi salamandre og insekter som store og små vannkalver, vannkjær, ryggsvømmere og buksvømmere. Alle disse må opp til overflaten og hente luft med jevne mellomrom. Dessuten har vi de morsomme virvlerne, som svømmer rundt i overflaten med nederste del av øynene under vann og øverste del over vann, og vannløperne, som løper rundt på overflaten og fanger insekter som har falt ned i vannet. De fleste av de nevnte vanninsektene er rovdyr som fanger andre og mindre dyr. Planteeterne er langsommere og mindre synlige.
Annonse
Når storsalamanderen er blitt spesielt fokusert, skyldes det at arten er utrydningstruet i Europa, restbestandene er stort sett i Norge. Det har sammenheng med endringer i jordbruket, gårdsdammene er fylt igjen, og arten kan ikke vandre langt for å finne nye dammer. Småsalamanderen kan vandre lenger over land, og greier seg bedre. Begge artene finnes i Brekkerøddammen, men i endagsundersøkelsen til BioFokus (rusefangst med pølsebiter som åte) i 2016 ble den ikke funnet. Konklusjonen ble derfor at bestanden må være liten, noe vi visste fra før. At arten ikke finnes der, er ikke sant, ingen fagfolk har sagt det, men kommunen påstår det. Bestanden av småsalamander er god, så opplevelseskvalitetene for barn og voksne er like gode som før.
Siden mangfoldet i dammen aldri er blitt registrert av fagekspertise, vet ingen hvor mange utrydningstruete arter som finnes der. Derfor må det være et hovedkrav at denne jobben gjøres. Allerede på 90-tallet ble det vedtatt at hensynet til naturmangfoldet skal være overordnet, og naturmangfoldloven sier dette meget klart. Utbygger eller kommunen må ta denne kostnaden for ikke å bryte loven.
Annonse
Tilrenningsarealet til dammen er beregnet til 7897m2. Skal mangfoldet i dammen opprettholdes, må alt tilsig beholdes, ingen grøfter graves eller sprenges, og det må være fritt for giftige forurensninger fra kjøretøy og maskiner. Det samme arealet er jakt-og overvintringområde for små og store salamandre og en del av leveområdet til insekter og småfugl ved dammen.
Planen sier at turterrenget skal beholdes, men plasserer de nærmeste boligtomtene 20-30 m fra dammen. Området nær dammen skal brukes til fri lek, og dammen skal ikke gjerdes inn. Det betyr at det beregnes at småbarn fra den nærmeste bebyggelsen skal kunne leke på steder rundt dammen der det er lett å skli uti fra glatt berg, og der vannliljer og gjørmebunn gjør det vanskelig å komme opp igjen for de minste. Dette kan ikke være gjennomtenkt. Det forsvarlige er å beholde avstanden mellom dam og bebyggelse som i dag, slik at foreldre blir med de minste barna når de skal oppleve livet i og rundt dammen.