Tur i Viken Park-skogen med biologer
Vi har vært på nok en tur i Toftebergskogen som trues av Viken Park-utbyggingen, og denne gangen hadde vi med oss biologene Geir Hardeng og Jan Ingar Båtvik som guider. De biologiske verdiene i området og saksgangen sto på dagsordenen.
Høstværet var fint og humøret var godt blant de oppmøtte på Vetatoppen parkeringsplass lørdag 26. oktober. Vi begynte med en introduksjon fra arrangørene fra Naturvernforbundet i Østfold – styremedlem Heidi E. Oskarsen og fylkessekretær Martine Stave med støtte fra lokallaget i Fredrikstad og Hvaler – før ordet gikk til biologene Geir Hardeng og Jan Ingar Båtvik.
Turen i Toftebergskogen gikk først gjennom delene av området som allerede er påvirket av inngrep, og biologene ledet an til massedeponiet nord i planområdet. Her fikk deltakerne høre om hvordan flytting av masser fører til spredning av fremmedarter. Hvis fremmedartene er invaderende, som for eksempel kanadagullris, lupiner og parkslirekne, utgjør de en viktig trussel mot de endemiske artene vi har i Norge.
Deretter tok biologene med oss inn i området som har blitt flatehogd i forberedelse på utbyggingsprosjektet. Her snakket vi om produksjon av pukk, geologien i området og om hvordan granitten i Østfold ble til for 800–900 millioner år siden. Det er denne granitten som skal bli til pukk i Viken Park.
I forbindelse med skogområdene som allerede er tatt ut, gikk vi gjennom skogbruksloven og hvordan grunneiere kan velge å hogge skogen sin før den kartlegges, noe som kan lede til tap av potensielt verdifulle områder. I Toftebergskogen finner vi både næringsfattig furuskog, eldre blåbærgranskog med eventyrskog-preg, områder med gamle eiketrær og noe plantet granskog. Boniteten er fra høy til lav.
Sammen med biologene stoppet vi flere steder i den gamle furuskogen på høyden av Tofteberg, og deltakerne fikk oppleve krokfuruene som ofte nevnes i forbindelse med området. Planprosessen for utbyggingssaker av denne typen var selvfølgelig også på dagsordenen, og både Heidi E. Oskarsen og landskapsarkitekt Lars Ole Klavestad bidro med informasjon og innsikt.
Etter hvert som vi vandret nedover i terrenget, ble furutrærne erstattet med mer næringsrik blåbærgranskog. Her fant noen av turdeltakerne kantareller som ble plukket med som en bonus til lørdagsmiddagen.
I Toftebergskogen er det mye ulendt terreng, og turen gikk i både med- og motbakke. På veien var vi innom fuktigere områder, og her viste Båtvik oss hvordan man før i tiden høstet margen av lyssiv til bruk som lampeveke.
Turen ble avsluttet i naturskogen i det lavereliggende terrenget. Her ble dødved og mose viktige temaer, og det ble flere stopp da nysgjerrige deltakere hadde mange spørsmål til biologene.
Naturvernforbundet i Østfold og Naturvernforbundet i Fredrikstad og Hvaler takker alle som ble med oss på tur! Vi ønsker også å rette en ekstra stor takk til biologene Geir Hardeng og Jan Ingar Båtvik for at de stilte opp og ville dele kunnskapen, iveren og engasjementet sitt med oss. Vi gleder oss til neste gang!
Vil du bidra i kampen mot Viken Park-utbyggingen?
Underskriftskampanjen vår er fortsatt aktiv! Skriv under og del den med andre som ønsker å bevare Toftebergskogen nord for Fredrikstad.