Viktig å mate småfuglene i vinterkulda

I milde vintre kan enkelte fugler som vanligvis ikke er her vinterstid, som rødstrupe og svartrost, dukke opp på fuglebrettet. Får rødstrupen riktig mat, kan den overleve kulda.

De fleste som liker å kikke på fugler – gleder seg over å kunne fore småfuglene vinterstid.

Det er viktig å huske på at du har et ansvar – dersom du starter å fore fuglene – nemlig gjevnlig å fylle opp matfatet og holde på med det gjennom hele vinteren !
 

Beskyttet foringsplass

Det andre som er viktig når du forer fugler, er å gjøre det i beskyttet omgivelse! – Det største rovdyret – som tar småfugler – er nemlig din egen eller naboens søte katt ! – Dernest er ofte spurvehauken en ivrig jeger på fuglebrettet – spesielt om det står ubeskyttet. – Det betyr at dersom du setter opp et fuglebrett ute på en åpen veranda eller oppe på en tjukk stolpe fritt ute på en plen, – vil det garantert forsvinne mange småfugler.

Du kan benytte en tett og stor syrinbuske å fore fugler i, som  i tillegg beskyttes ovenfra ved å legge over noen grankvister. Den største beskyttelsen er en tett hekk et par meter unna som alle fuglene flyr inn i når spurvehauken kommer farende.

– En smart løsning er å bygge og henge  opp et stort «bur» på ca 1 m3  av grovmasket netting av  8-10 cm store «masker». – Her kommer bare småfuglene inn – ikke katt, hauk eller skjære. En morsom løsning er å feste dette  store «matburet» rett foran kjøkkenvinduet – slik at vinduet er den ene veggen i buret . Da henger du alle godbitene ned fra taket – som f.eks kan dekkes løslig til ovenfra med grankvister.
NB: IKKE benytt plastforingsbrett  (hylle) som skal festes rett på vinduet med sugekopper. Dette kan medføre at fugler flyr på vindu og brekker nakken…! 

Alternativt og kanskje bedre; er å henge dette «matburet»  ned under en kraftig grein fra et tre i hagen, som du så «firer ned» når du skal fylle opp med mat.

Benytt foringsautomater

Enkelte fugler – slik som som dompap og grønnfink har en lei tendens til å sitte pal på et foringsbrett – men snur seg fra maten for å følge med på omgivelsene – samtidig som den skiter oppi maten ! – Dette har medført at flere fugler dør pga bakterie(salmonella)infeksjoner. 
– Vi har derfor gått bort ifra de gamle fuglebrettene og benytter kun foringsautomater som bare slipper ut litt for/frø av gangen. – Det er flere typer foringsautomater å få kjøpt  i butikkene – eller du kan lage en sjøl. Oppskrift finner du på linken til høyre.


Alle meisene har sterke bein og er eksperter på å henge under f.eks. meiseboller og fett/talg som henger fritt under en grein. Finkefuglene – med kraftig nebb – sitter gjerne rolig på kanten av foringsautomaten og knekker skallet av frøene. – Meisene flyr frem og tilbake og henter ett og ett (solsikke)frø og hakker ut innholdet av frøet med nebbet, mens de holder på frøet med den ene foten.

Rødstrupen – har hverken kraftig nebb eller bein. Den kan hverken henge under en meisebolle eller knekke store frø med nebbet. – Meisebolle spiser den gjerne av – men da må kula henge inn til en liten grein slik at fuglen kan sitte på greinen og hakke i seg fettet i meisebollen. En svingende meisebolle ramler den av ! Annet du kan legge ut på bakken er epler – som du har skåret i to. Svarttrosten liker også dette, – men fuglene har problemer med eplene når de er dypfrosne.

En svensk leverandør som selger variert fuglefor – bl.a til rødhaken – som rødstrupen heter i Sverige –  ser du HER.

Oppskrift på meisebolle

Sjøl lager jeg «meiesboller» i melkekartong . I bunnen av kartongen legger jeg en bred pinne diagonalt fra hjørne til hjørne. Gjennom et hull i pinnen fester jeg en tynn ståltråd ( evnt. sterkt tynn hyssing) – som er 2 ganger kortongens lengde. Når blandingen er stivnet ( i fryseboks minst en halv time) Beholder jeg 2 cm av bunnen av kartongen – og skjærer bort resten. Bunnen tas av og settes opp som en hette på toppen og ståltråden går gjennom hetten og festes i en grein/stativ.

Hvorfor jeg bruker ståltråd ?

Jo, ekorn og skjære biter over hyssingen..
NB; utsiden av denne kartongmeiesebollen er ofte glatt, så lag en mengde horisontale riper på utsidene med kniv, slik at klørne til meisene får feste når de henger under den !


Hilsen Tore Hoell