Hare
Det finnes et dyr i skogen som går i ett med omgivelsene, lett løper fra selv de raskeste utfordrerne og bokser som en tungvekter – alt uten å gi fra seg en eneste lyd. Dette dyret er ingen andre enn haren (Lepus timidus).
Livet som hare
Haren lever langs hele Norges fastland. Det ble også satt ut hare på Svalbard i 1930, men den siste observasjon av levende hare på øya var i 1963.
Til tross for at hare døde ut på Svalbard etter bare tre tiår, er arten svært tilpasningsdyktig og kan leve i alt fra tundra til åkermark. Den trives likevel best i skog. Skogen tilbyr mye av det haren trenger for leve et komfortabelt liv. Her har den tilgang til flere forskjellige matkilder både sommer og vinter. I skogen er det også mye vegetasjon som kan brukes som gjemmesteder, som er en sentral del av harens overlevelsesstrategi.
Levetiden til en hare er opp til 14 år, og den er kjønnsmoden etter ca. ett år. Resten av livet vil harehunnen få rundt to kull i året. Haren lager verken hi eller bol, og vil derfor bruke omgivelsene til å gjemme seg når fødselen nærmer seg.
For at ingen rovdyr skal finne de nyfødte barna hennes, forlater hun gjemmestedet etter bare et par dager. Hun kommer riktignok tilbake med jevne mellomrom for å gi ungene melk, men ingen kan si at livet som en nyfødt hare ikke hardt.
Hare er regnet som en nært truet art
Hare er registrert som nært truet (NT). Dette gjelder riktignok kun Norge. Globalt sett regnes den som livskraftig (LC), men vi ser allikevel en nedgang av arten rundt om i Europa. Derfor har land som Skottland og Sverige nylig også kategorisert arten som nært truet (NT).
Harens største hemmelighet
Harer lever av gress, urter og blader om sommeren, og bark, lyng og skudd på unge løvtrær om vinteren. I tillegg er de stor fan av sin egen avføring. Ja, du leste riktig! Haren driver nemlig med noe som kalles koprofagi.
Hensikten med å spise sin egen avføring er å utvinne mer næring fra føden. Da tenker du kanskje at de små, runde harekulene som kan minne om sjokolade kanskje også smaker litt sjokolade? Kanskje haren faktisk har tilgang til en ordentlig gourmetrett her? Da må jeg dessverre skuffe deg.
Det er ikke disse bæsjekulene som står på menyen. Haren produserer nemlig to ulike typer avføring. En myk, grønnlig og tynn masse som den spiser og fordøyer en gang til. Det er dette som blir til de karakteristiske kulene, som vi nå vet er en slags dobbeltfordøyd bæsj.
Har(d)e fakta
- Kalles også for fjell- og nordhare.
- Harehannen kalles «ramle» og hunnen for «sette».
- Sommerdrakten er gråbrun med hvit underside, ben og hale.
- Vinterdrakten er helt hvit, men kan være mer gråblå i enkelte lavtliggende områder.
- Både sommer- og vinterdrakten har svart farge ytterst på ørespissen.
Hare, sørhare og kanin – hva er hva?
Den eneste ville forvekslingsarten til haren er sørharen (Lepus europaeus). Sørhare finnes for øyeblikket kun i Østfold og sporadisk i Akershus, men har tidligere vært introdusert flere steder i landet. Den har potensial til å spre seg raskt og vil med stor sannsynlighet påvirke den stedegne harebestanden. Sørharen blir derfor sett på som en invaderende art og er uønsket.
Om vinteren er det lett å skille disse artene fra hverandre, da sørharen ikke har vinterdrakt. Pelsen til sørharen er også mye gulere i fargen enn harens sommerdrakt. Vi kan i tillegg se forskjell på ørene. Harens ører kan strekkes helt frem til snuten, men ørene til sørharen kan strekkes forbi egen snute.
Vi har ikke ville kaniner i Norge, men rømte kjælekaniner kan av og til forveksles med harer. Den største forskjellen mellom hare og kanin er størrelse og kroppsform. Mens kaniner er små og kompakte, er harens kroppsform større og mer atletisk. Haren har også lengre ører enn kaninen.
Visste du at…?
- Haren er en mester i stilleleken. Kommunikasjon mellom harer funger utelukkende uten å lage lyd. Det eneste unntaket er om den blir tatt av rovdyr, da kan den gi ut et siste skrik i desperasjon.
- På starten av våren konkurrerer hannharer for å finne seg en make. Dette gjøres i form av «boksekamper» hvor de reiser seg på bakbeina og slår løs på hverandre med frambeina.
- Haren er faktisk nattaktiv. På dagtid vil den stort sett ligge gjemt uten å bevege seg noe særlig.
- På korte avstander kan haren komme opp i hastigheter over 70 km/t!