Høstens ryddeaksjoner

Stor innsats på høstens ryddeaksjoner, tross korona.

Dette året har vært annerledes og vårens ryddeaksjoner ble flyttet til høsten på grunn av korona-epidemien. De fleste har heldigvis latt seg gjennomføre, dog med litt færre deltakere og godt smittevern. Interessen har som vanlig vært god.

Engasjerte studenter

I år har vi blant annet hatt en lengre ryddeaksjons-serie i samarbeid med Naturvernstudentene i Bergen. Tonje Sæther er leder i denne gruppa og fikk i høst bekreftet at norsk natur er svært forsøplet.

– Norsk kyst er fylt til randen med norsk plast. Vi kunne forflytte oss fra vik til vik og synet var det samme. Plast og mer plast. Så ny at det så ut som om den var plukket rett ut av butikkhyllen. Plast så gammel at naturen hadde inkorporert så godt at man nesten kunne tro den hørte hjemme. Man kan høre mye om forsøplingen, men det er noe annet å se det med egne øyne.

Tonje Sæther fra Naturvernstudentene i Bergen. Foto: Mona Maria Løberg

– Ryddeaksjonen startet med et søkk i magen, forteller Tonje.

– Det første møtet med det jeg bare trodde fantes på TV. Det finnes så nært oss alle. Når alt virket så begredelig kunne jeg se bort på gjengen og få enighet om at slik skal det ikke se ut når vi drar. Sånn ble håp tent. Vi kan jo alle gjøre en forskjell. Om det er å plukke opp emballasje du finner i sentrumsgatene eller om det er å rydde en hel vik med en gjeng, forteller hun.

Samarbeid med In the same boat

Tross korona-epidemien lot fem av seks ryddeaksjoner med studentgruppa seg gjennomføre, og det ble flere turer til Austevoll. Der holdt en gruppe frivillige fra «In the same boat» til. De lever om bord på to seilbåter og rydder strender hver dag. I høst har de inkludert oss med åpne armer. De hentet våre frivillige med båt fra Hjellestad og inviterte oss til å bli med lenger.

Victor Aguiar var med på flere ryddeaksjoner. Her er vi på vei til en forsøplet vik på Austevoll. Foto: Mona Maria Løberg

Victor Aguiar er en av studentene som ble med på aksjon. Han er utvekslingsstudent fra Sao Paulo i Brasil og til daglig studerer han master i fysisk oseanografi på UiB. Han takker Naturvernforbundet for muligheten til å bli med.

– Det var en fantastisk opplevelse! Jeg følte jeg fikk bidra med noe konkret for miljøet, og det var inspirerende å møte folk som jobber med å rydde strender.

Victor Aguiar, utvekslingsstudent

Victor var overrasket over at det var så mye plast på et så avsidesliggende
sted.

– Vi startet å rydde og posene ble gradvis fylt opp. Ved slutten av dagen begynte stranda å få tilbake sin skjønnhet, og det er en uvurderlig følelse. Dette ga meg en gnist til å se på mine egne vaner, og til å fortsette å bli med bli med på slike aktiviteter.

Strandryddeuka flyttet til høsten

På grunn av korona-epidemien var det stor usikkerhet om man skulle klare å gjennomføre den nasjonale ryddedugnaden. Det lot seg heldigvis gjennomføre på høsten. Vi og flere andre miljøorganisasjoner hjalp blant annet Universitetet i Bergen med planlegging og gjennomføring av ryddeaksjon på Hellesøy.

TV-aksjonen

Vi støttet også årets TV-aksjon som gikk til WWF sitt arbeid mot plast i havet. Vi deltok i fylkeskomiteen og delte informasjon om at TV-aksjonen i år skjedde digitalt. Fylkessekretær Synnøve Kvamme lovte å hoppe i havet om hun fikk inn 3000 kr på vår spleis, og det gjorde vi til gangs. 12000 ble samlet inn for den gode saken og Synnøve hoppet omsider i havet, direktesendt på Facebook.

Dykkeklubben på Austevoll dro opp mengder med skrot fra sjøen. Foto: Mona Maria Løberg

På selve dagen for TV-aksjonen, 18. oktober, inviterte vi alle til en stor ryddeaksjon på Austevoll. En god gjeng meldte seg på og gjorde en stor innsats for havet! Den lokale dykkerklubben på Austevoll dro sykler, søppeldunker og andre ting opp fra sjøbunnen ved Storebø kai. Coasteering.no tok en liten gjeng med seg på en gøy og fartsfylt ryddeaksjon. Vi hadde også med oss «Lei en biolog» som fortalte om livet i havet. «In the same boat» kjørte båt og håndterte søppelet. Plasten med høyest kvalitet ble samlet inn for å gjenbrukes til nye produkter av Ogoori. Bergen og Omland friluftsråd (BOF) og Handelens miljøfond støttet denne dagen og i tillegg bidro BOF med båter og mannskap.

Sadjia Younas er fra Bergen Moské var med på ryddeaksjon på Askøy for å støtte TV-aksjonen og WWF sitt arbeid mot plastforsøpling. Han Foto: Mona Maria Løberg

Tro på havet

Et nytt samarbeid dette året har vært med Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i Bergen, en forening som består av 18 ulike tros- og livssynssamfunn. Gruppen arbeider for å fremme gjensidig respekt og forståelse, og i år ønsket de å støtte TV-aksjonen og engasjere sine medlemmer til arbeid mot plast i havet. Vi arrangerte en ryddeaksjon på Askøy, tok bilder og film som medlemmene delte i sosiale medier. for å spre ordet om å støtte TV-aksjonen.

Marianne Gammelsæter er sogneprest i Tveit menighet, og ble også med og ryddet en forsøplet vik. Hun har lenge hørt om plastforsøplingen, men ble allikevel sjokkert over det hun ser.

Det har vært utrolig meningsfylt, men også provoserende fordi vi fant ufattelig mye dritt rundt naustet hvor vi rydda. Det er viktig at vi står sammen om dette, forteller hun.

Marianne Gammelsæter, sognepres i Tveit menighet

På tross av ulike livssyn og bakgrunn, har de alle tro på havet.

– Vi kan også jobbe sammen, og  ved å gjøre mange små ting kan vi redde jorden, sier Ian Goodwin fra Jesu Kristi Kirke.

Sadjia Younas er fra Bergen Moské og mener at saken er veldig viktig.

– Vi må rydde i dag, men vi må også jobbe fremover. Vi må bidra og bli flinkere, blant annet resirkulere mer.