Planprogram til kommuneplanens arealdel

Ta vare på natur- og friluftslivsverdiene!

Dette sammendraget har blitt generert av ChatGPT og redigert manuelt.

Forum for natur og friluftsliv (FNF) Hordaland har sendt inn en kort uttalelse angående planprogrammet for Fitjar kommunes kommuneplanens arealdel. Vi oppfordrer sterkt kommunen til å ta vare på natur- og friluftslivsverdiene i kommunen, noe som vil være til glede både nå og i fremtiden.

Det påpekes at å ivareta disse verdiene krever kunnskap og omtanke, noe som bør reflekteres bedre i planprogrammet. Mange arter og bestander er i tilbakegang, og arealendringer påvirker mange av disse. Vi håper at Fitjar kommune vil være sitt ansvar bevisst og jobbe for å løse den pågående naturkrisen.

Videre argumenterer vi for at kunnskap om natur- og friluftslivsverdiene må være grunnlaget for arbeidet med kommuneplanens arealdel. Vi nevner flere overordnede planer og forventinger som bør refereres til i planprogrammet for å sikre en helhetlig tilnærming til naturforvaltning.

Vi støtter forslaget om arealregnskap for LNF-områder, men vi foreslår at et slikt regnskap bør gjelde for alle kommunens arealer. Det oppfordres også til å jobbe mot å bli en arealnøytral kommune. Dette kan oppnås blant annet ved å ta ut områder som ikke lenger er aktuelle for utbygging.

Til slutt nevnes Fitjar kommunes plassering i Sabimas Naturkampen 2023, hvor kommunen ligger på 345. plass. Denne rangeringen må selvfølgelig tas med en klype salt, men vi håper det kan være en drivkraft til å ta vare på naturverdiene i kommunen.