Forslag til interkommunal plan for sjøareal i Nordhordland

Det bør ikke settes av arealer til havn og fiskeoppdrett, for det er allerede for mye lakselus. Ta heller vare på den viktige naturen i Øksnesmarka.

FNF-banner

Den interkommunale planen for sjøareal i Nordhordland har blitt lagt ut på tredje gangs høring. Vi har tidligere argumentert mot en realisering av næringsromåde i Øksnesmarka, og uttaler oss også negative til å sette av areal for kombinerte formål som akvakultur og havn. Det er for tidlig å sette av et slikt areal i tilfelle N18 Øksnesmarka skulle bli vedtatt og godkjent som næringsareal.

Området er viktig av nasjonal og vesentlig regional verdi. Det er flere rødlistede arter der, og her finnes man den sterkt truede naturtypen kystlynghei.

Vi er også bekymret for den samlede påvirkningen det vil ha å sette av flere arealer til fiskeoppdrett. Det er allerede høy forekomst av lakselus, som påvirker villaks og sjøørret.

Til slutt minner vi om kravene i naturmangfoldloven § 7, som krever at det må fremkomme hvordan prinsippene i naturmangfoldloven §§ 8–12 har blitt anvendt.

FNF Hordaland logo

Forum for natur og friluftsliv

FNF Hordaland har skrevet denne uttalelsen, som vi stiller oss bak.

FNF Hordaland er et samarbeidsnettverk mellom natur- og friluftslivsorganisasjoner i Hordaland. Formålet er å styrke arbeidet med å ta vare på natur- og friluftslivsinteresser i Hordaland.

Oversikt over aktuelle saker som påvirker natur og miljø finner du i Høringsradaren.