Klage områdereguleringsplan for Hystadgardane

Planen vil føre til skade på naturmangfoldet og rødlistede arter i området

Dette sammendraget har blitt generert av ChatGPT og redigert manuelt.

Forum for natur og friluftsliv (FNF) Hordaland klager på vedtaket om områdereguleringsplanen for Hystadgardane i Stord kommune, som ble kunngjort 27. juni 2023. Vi mener planen vil medføre betydelig skade på naturmangfoldet og at den ikke oppfyller kravene i naturmangfoldloven.

Vi påpeker det svake kunnskapsgrunnlaget om naturmangfoldet i området, som ikke har blitt grundig kartlagt. Til tross for tidligere funn av rødlistede og truede arter, har det ikke blitt gjort tilstrekkelige kartlegginger i forbindelse med planen.

Vi mener at planen bagatelliserer funnene av rødlistede og truede arter og ikke tar tilstrekkelig hensyn til dem. Videre argumenterer vi for at naturmangfoldloven ikke er tilstrekkelig vurdert og synliggjort i planen.

Vi viser til relevante uttalelser fra Sivilombudet angående lignende klagesaker. Vi forventer at reguleringsplanen oppheves enten av kommunen eller av Statsforvalteren, etterfulgt av grundig kartlegging av naturverdiene i området.

Når planen eventuelt skal utformes på nytt, insisterer vi på at kunnskapsgrunnlaget må være solid. Beslutningsprosessen må også være tilstrekkelig begrunnet i tråd med naturmangfoldloven. Vi understreker betydningen av å ta hensyn til naturverdier av regional og nasjonal betydning.