Dyrk selv

Vil du dyrke selv? Her får du tipsene.

Det er kjekt å dyrke selv, og det er lett å sette i gang. Men det er viktig å huske at plantene trenger stell gjennom hele sesongen. Så ikke dyrk for mange planter eller mat du ikke vil spise.

Begynn tidlig med tomat, chili og paprika!

Sorter som tomat, chili og paprika trenger lang utviklingstid. Derfor er det best å begynne å spire frøene allerede i januar eller februar. Hvis du er sent ute, fortvil ikke. Vi har et tips til deg som setter fart på spiringen.

Frøene trenger kun vann og varme for å spire, men det kan ta litt tid. For at frø fra tomat, chili, og paprika skal spire fortere, kan du simulere forholdene de trenger for å spire.

Frøspiring uten jord

Pakke zip-lock posene inn i et håndkle og legg de et varmt og mørkt sted. Varmekablene på badet eller på en varmematte. Etter en liten uke har frøene forhåpentligvis begynt å lage røtter, og etter ca. en uke, kan det ha kommet ut frøblader.
Frøene kan legges i fuktet kjøkkenpapir eller filterposer. Deretter legger du det fuktige papiret med frø i en lukket beholder, for eksempel en zip- lock pose, for at vannet ikke skal fordampe. Husk å merke posene, slik at du vet hva som er hva.
Pakke zip-lock posene inn i et håndkle og legg de et varmt og mørkt sted. Varmekablene på badet eller på en varmematte fungerer bra. Etter en liten uke har frøene forhåpentligvis begynt å spire. Først kommer røtter, så kommer frøbladene.
Du kan plante i nesten hva som helst. Gamle drue- eller jordbærbokser fungerer som små drivhus og holder på fukten. Du kan også bruke gamle blomsterpotter eller rene drikkekartonger. Se hva du har.

Bruk torvfri jord og gi plantene lys!

Etter spiring kan du plante frøene over i såjord, fukte jorden og sette de et lyst og kjølig sted. Husk å unngå jord med torv i.

Her langt nord kan det være for lite lys i vinduskarmen helt frem til april. Et plantelys er å anbefale for å få kraftige og mørkegrønne vekster. Plantene merkes med plantenavn på gamle ispinner.