Gigantisk vindkraftprosjekt i Stølsheimen stoppet!

Folket i Modalen ville ikke ofre fjellet for penger. Kjærligheten til naturen ble satt høyest. Dette er et verdivalg.

SkavlabuFoto: Helene Ødven
Foto: Helene Ødven

Norsk Vind AS har de siste årene jobbet for å etablere et vindkraftlegg i Stølsheimen. Hordavind kunne blitt et av Europas største anlegg med produksjonskapasitet på hele 5,4 TWh.

I 2018 var ideen å installere 235 vindturbiner på opptil 250 meters høyde i Stølsheimen, et prosjekt som strekte seg over tre kommuner.

Men det ble det ikke noe av.

Alver og Masfjorden kommune sa tydelig at de ikke ønsket vindkraft i sine fjell. Modalen kommune var mer usikker, og bestemte at det skulle gjennomføres en rådgivende folkeavstemning. Modalen er Norges nestminste kommune, og en storstilt utbygging av fjellet ville gitt millioninntekter. Allikevel stemte 70 prosent nei til utbygging 10. mars i år.

Seks års kamp over

10. april 2025 stemte kommunestyret i Modalen enstemmig nei til å gå videre med vindkraftutbygging i fjellet.

En nesten seks års kamp i uvisse er endelig over. Helene Ødven, nestleder i Naturvernforbundet, er en av dem som har fulgt prosessen siden starten.

– Det er utrolig viktig å være naturens stemme, sier hun. Næringslivsinteressene er veldig sterke. Og det er en gang sånn at det er lov å foreslå tiltak, og da må det være noen som tar imot.

Foto: Linda Fongaard
Foto: Gunvar Mikkelsen / FNF Hordaland

Friluftsliv- og naturorganisasjonene spiller en svært viktig rolle, i å opplyse om de negative konsekvensene av naturinngrep. Å bruke vind til å lage energi er positivt, men det er plasseringen og dimensjonene som er helt gale.

– I starten virket det som om ingen visste om det. Det var bare snakk om det positive, sier hun.

Stemningen endret seg etter hvert, når man så skadevirkningene fra andre vindkraftanlegg. Folk så at fjell og natur ble sprengt og rasert.

– Og at det er helt irreversibelt. Du ødelegger jo natur som du ikke kan reparere.

Folket og politikerne så det vi så – at her var det større verdier enn penger som stod på spill. Det storslagne fjellandskapet med fjellrype, snøspurv og fjæreplytt får nå være i fred.

Foto: Per Harald Olsen, via Artsdatabanken
Foto: Helene Ødven

55m2 blir ikke omgjort til et industriområde. Det blir ikke nødvendig å sprenge ut fjell for å bygge et nettverk av veier, for å plassere ut vindturbiner. Det blir ingen forsøk på å redde klimaet ved å ødelegge naturen. Ei heller blinkende lys eller støy fra turbiner.

Foto: Gunvar Mikkelsen / FNF Hordaland

Splitter og ødelegger

Vi er fornøyde og lettet over at naturen i Stølsheimen er reddet, men skuffet over hvor mange steder hvor vindkraften har fått rasere. I alt for mange saker har naturen blitt nedbygd, fordi kunnskapsgrunnlaget om naturen er for dårlig. I bygd etter bygd har det same skjedd. Tysvær, Fosen, Haramsøya, Buheii, Sørmarksfjellet, Odalen, Frøya og Øyfjellet.

Vindkraft i fjellene splitter folk. Det ødelegger fugler. Raserer landskap. Vi har sett lovbrudd og menneskerettigheter har blitt brutt. Livskvaliteten og bo-lysten går også ned der vindindustrien har fått innpass.

Samarbeid og folkeopplysning

I saken om Stølsheimen endte det godt. Fordi folket reist seg. Dyktige lokalpolitikerere og tydelige ordførere og et stort engasjement lokalt bidro til at kommunene fattet vedtak om å avstå fra vindkraftplanene. Modalingene tok ansvar for naturen, friluftslivet og landskapet. Ungdommen tok tydelig til orde for å si nei til nedbygging. På kort tid ble motstanden etablert og organisert, blant annet lokalt gjennom Folk for Fjella.

Vi er mange som har stått sammen med folket – mot industrialisering av fjellet. Det var en umiddelbar mobilisering, med Bergen og Hordaland Turlag i forsetet.

stølsheimen vindkraftprosjektFoto: Jørgen B. Mowinckel / Nordhordland Turlag
fjellnatur i stølsheimen, stølsheimen vindkraftprosjekt

Og ikke minst har vi hatt et godt samarbeid med organisasjonene gjennom Forum for natur og friluftsliv Hordaland. Naturverdiene ble grundig kartlagt etter oppdrag fra nettopp dette samarbeidsnettverket. Ekspertene vi sendte ut fant 30 rødlistede arter og seks rødlistede naturtyper. «Anleggsveier og vindturbiner vil berøre store områder, som vil føre til at den intakte fjellnaturen brytes opp», oppsummerte Biofokus i sin rapport.

Interessen for saken har vært enorm. I september 2018 ble det arrangert folkemøte i Matre, og samme høst gikk vi en støttemarsj i Dyrkolbotn med samling i fjellstua.

stopp hordavind og matrevind nå, markering i dyrkolbotn 2022, stølsheimen vindkraftprosjekt

Enorme motkrefter

Den massive innsatsen fra så mange ulike hold, viser hvilke krefter vi kjemper mot. Men det er mulig å kjempe – og vinne. Men hvordan vinner vi nye saker?

– Vi må bli så sterke som mulig, sier Helene Ødven. Samarbeid er det viktigste. Og et utstrakt kommunikasjonsarbeid.

Helene vil minne oss på at vi er på lag med folket. Det så vi etter folkeavstemningen i Modalen, men hun har også sett det i andre saker. At folk flest er negative til å ødelegge naturen, så lenge de er opplyst om konsekvensane. Denne saken viser at det nytter å engasjere seg. Og vi skal fortsette å kjempe for fjellene, for de er ikke fornybare.

TAKK FOR GODT SAMARBEID. Helene Ødven, nestleder i Naturvernforbundet, står omkranset av gode samarbeidspartnere fra Motvind og Folk for Fjella. Bildet ble tatt etter at saken ble endelig behandlet av Modalen kommunestyre 10. april 2024.

Sammen for Stølsheimen

Natur- og friluftsorganisasjonene som har engasjert seg i denne saken: Bergen og Hordaland Turlag, BirdLife Norge avd. Hordaland, Folk For fjella, Forum for natur og friluftsliv Hordaland, Motvind Vest regionlag, Naturvernforbundet Hordaland, Naturvernforbundet Nordhordland, Nordhordland Turlag, Norges Jeger- og Fiskerforbund Hordaland, Norges Miljøvernforbund og Ung For Fjella.