Hjelp humlene- lag en humlekasse!

Sånn bygger du og innreder en humlekasse.

Humledronningene våkner tidlig på våren på jakt etter mat og bol. Humler bruker vanligvis gamle musehull som bol, men det er ikke alltid like lett å finne et egnet sted.

Vi kan hjelpe jordhumlene ved å bygge en humlekasse og sette den ut et egnet sted i hagen eller i nærområdet. Da kan du nyte sommerdagene mens du studerer humlene i din egen hage.

Humledronningens krav til en god bolig.

 • Plassert på et tørt og trygt sted.
 • Ha god varmeisolasjon.
 • Være luftig nok til å fjerne fuktighet.
 • Være stort nok til en stor humlefamilie, dvs. minimum 12 x12 cm innvendig.

Du trenger:

 • Ca. 1 m. 19x 148 mm plank
 • 25 cm 22 x 198 mm plank
 • 20 cm impregnert lekter
 • Spiker/ skruer
 • Sag, hammer, vinkel, blyant, evt. drill
 • Vanntett takbelegg
 • Finmasket netting
 • Utendørs maling
 • Gras og fettvatt å innrede kassen med

Slik gjør du det

Lage veggene:

Først sager du opp 19x 148 mm ubehandlet plank. Du trenger 2 stk. deler som er 15 cm lang til kortveggene og 2. stk. deler til sidevegger som er 18,5 cm lang.

Disse skrus eller spikres sammen slik at de danner et rektangel. Lengderetningen på plankene skal være liggende.

Lage gulv:

Nå kan du sage opp 1. stk. 15,2 cm lang plankebit som skal bli kassens gulv. Bena lager du av 2 eller 4 like biter lekter som du skrur på bunnen innenfra før du fester gulvet til veggene. Veggene skal ligge uten på gulvet.

Lage tak:

Til slutt sager du opp 1 stk. 15 x 2 cm bred list som skal festes på undersiden av taket. Til taket trenger du en bredere planke feks. 22x 198 mm. Den bør stikke litt ut over inngangen. 24-25 cm lengde er passelig.

Luftehull og inngang:

Bor så luftehull 1 cm ned på en av kortveggene og monter på myggnetting for å unngå parasitter og mygg. Bor 2- 2.5 cm bredt rundt hull ca. 2 cm opp fra gulvet. Dette blir humlas inngang.

Kassen bør være vanntett:

Om du ønsker det, kan du male eller lute hele kassen utvendig. Du kan bruke husmaling eller linoljemaling. Beis egner seg ikke så godt, da den dunster for mye. Til slutt fester du på vanntett takplate.

Kassen er nå klar til innredning.

Det viktigste med kassen er innredningen. Til dette trenger man grovmateriell i form av gras og striesekk, og finmateriell for eksempel fettvatt, ull eller pels.

Husk at innredningen skal ikke dekke mer enn ¾ av kassens innsiderom.

Innredning i humlekassen med gras og fettvatt.

Grovmateriellet kan legges løst rundt i kassen.

Finmaterialet skal skape et indre hulrom på 3-6 cm og omgis av meget fint, tørt gress og fin ull.

Du kan bruke flate fingre til å forme finmaterialet sammen til en slags løs ball, tilfør litt og litt fettvatt. Dette skal ligge i midten av graset. Det er her humla lager et bol.

Humlen lager indre vegger selv av voks.

Når kassen er ferdig malt og innredet, kan du plassere den i halvskygge, gjerne i ly under en busk. Humlene liker å ha noen matplanter like i nærheten.

Tips

Plant gjerne trær, stauder og andre vekster som humlene liker. Tidlig på våren er selje svært viktig for humlene.

I løpet av sommeren kan du sette av et hjørne av hagen som får gro til som en blomstereng. Sanke frø fra villblomster i nærområdet. Du kan også dyrke blomkarse, solsikker, bringebær eller plante for eksempel kattemynte eller anisisop.