Klage på reguleringsplan for Lilandsjordet nord, Bergen kommune
Vi mener planen må revurderes med et oppdatert og mer omfattende kunnskapsgrunnlag
Dette sammendraget har blitt generert av ChatGPT og redigert manuelt.
Forum for natur og friluftsliv (FNF) Hordaland klager på detaljreguleringsplanen for Lilandsjordet nord, og mener den ikke oppfyller kravene i naturmangfoldloven og forskrift om konsekvensutredninger. Vi påpeker flere brudd på loven og forvaltningsloven, og ber om at reguleringsplanen oppheves.
Vi påpeker at prosessene knyttet til naturmangfoldet er dårlig kartlagt og vurdert i planen, og at dette er et prinsipielt viktig problem angående lokaldemokrati og rettssikkerhet. Vi diskuterer hvordan planen ikke oppfyller kravene i naturmangfoldloven, spesielt med tanke på vurdering og vekting av naturmangfoldprinsippene. Behovet for næringsarealer og dokumentasjonen rundt dette kritiseres også.
Klagen argumenterer for at kunnskapsgrunnlaget for planen er utdatert og mangelfullt, spesielt når det gjelder rødlistede arter og deres funksjonsområder. Selv om en del av denne informasjonen er tilgjengelig i fagnotatet fra Plan- og bygningsetaten, er det ikke tilstrekkelig presentert eller vurdert i den endelige planen. Dette inkluderer endringer i rødlistestatusen til arter som grønnfink, gulspurv og fiskemåke, samt observasjoner av hekkende sandsvale og vipe, som begge er truede arter. Mangelen på oppdatert informasjon om disse artene og deres habitater gjør det vanskelig å vurdere konsekvensene grundig. Vi hevder at planleggingsprosessen ikke har tatt nødvendige forholdsregler for å unngå mulig vesentlig skade på naturmangfoldet.
Vi påpeker mangler i vurderingen av den samlede belastningen på naturmangfoldet, spesielt med tanke på planlagt utbygging til næringsformål. Videre argumenterer vi for behovet for en økologisk korridor, spesielt med tanke på den økende fragmenteringen av Fleslandsmarka og dens betydning som viktig viltområde.
Klagen hevder at planmyndigheten ikke har utført tilstrekkelige vurderinger av de samfunnsmessige resultatene, spesielt ved å ikke vurdere alternativet med å bevare mesteparten av det nåværende naturmiljøet.
Vi konkluderer med at planen må revurderes med et oppdatert og mer omfattende kunnskapsgrunnlag for å sikre tilstrekkelig vurdering og håndtering av konsekvensene for naturmangfoldet.