Nordflaggermus
Visste du at verdens nordligste flaggermusbestand befinner seg i Norge? Bestanden består av nordflaggermus (Eptesicus nilssonii) og er, som navnet tilsier, veldig godt tilpasset livet her i nord. Til tross for dette holder den norske nordflaggermusbestanden på å forsvinne.
Verdens nordligste bestand
Som nevnt befinner verdens nordligste bestand av flaggermus seg her i Norge, eller mer nøyaktig i Troms. I tillegg er det funnet enkeltindivider enda lengre nord enn dette. Sør for Troms, er Nordflaggermusen vanlig å finne i alle landets fylker.
Habitatmessig trives den godt i løvskog, blandingskog og furuskog, men det er heller ikke uvanlig å se den i litt mer urbane strøk. Som for eksempel parker, hager og kulturlandskap.
Den er også en av de artene som er tidligst ute og jakter på kvelden. Så hvis du ser en flaggermus flakse forbi rundt solnedgang, er det nok mest sannsynlig en nordflaggermus.
Hvordan ser nordflaggermusen ut?
- Lang mørk pels med hvite/blonde partier på rygg og buk.
- Ofte har den også en blond flekk på hodet og bak ørene.
- Resten av dyret er svart.
- Vingespenn på opptil 30 cm.
- Korte og avrundete ører.
«Blind som en flaggermus»
Du har kanskje hørt dette feilaktige uttrykket før? Ingen flaggermuser er helt blinde, og de fleste har bra svart-hvitt syn. Men opphavet av denne myten kommer nok av flaggermusens evne til å bruke ekkolokalisering.
Nordflaggermusen er også skyldig i å ta nytte i denne egenskapen. Den bruker rop som en sonar for å bestemme avstanden og plasseringen til bytte. I store åpne landskap er ikke ropene så høye, men om flaggermusen får ferten av et bytte vil både frekvensen og hyppigheten av ropene stige.
Vi mennesker kan ikke høre lydfrekvensen av ropene fra nordflaggermusen, men med en flaggermus-detektor er det faktisk mulig å identifisere hvilken art vi hører kun basert på lydbølgene den sender ut.
Kategorisert som en sårbar art
Nordflaggermus er vurdert som sårbar (VU) av Artdatabanken i 2021. Dette er spesielt bekymringsverdig da den senest i 2015 hadde vurderingen livskraftig (LC). Dette gjelder riktignok kun i Norge, og den er fremdeles vurdert som livskraftig på global skala. Men hvor lang tid tar det før også dette endrer seg?
Myggenes skrekk!
Når nordflaggermusen jakter benytter den som regel kantsonene til skog eller lignende. Da ligger den som regel et par titalls meter over bakken før den stuper ned i jakt på bytte. Flere individer jakter ofte i samme område, men gjerne på forskjellige høyder.
Nordflaggermusen har nemlig også blitt observert i insektjakt flere hundre meter over bakken. Så på et vertikal plan har de relativt god plass selv om de deler jaktmark med flere andre.
Det foretrukne byttet den er ute etter, er generelt små insekter. Så hvis insekter som mygg eller knott irriterer deg, burde du takke nordflaggermusen for den jobben den gjør.
Når vinteren kommer, og insektene forsvinner, går nordflaggermusen i dvale. Hvor lenge den overvintrer er avhengig av klima, men lengst nord kan dvaleperioden vare lengre enn ni måneder. I denne perioden gjemmer flaggermusene seg på gjerne i dype fjellsprekker, grotter eller lignende.
Flere enn du tror
Visste du at vi har 11 forskjellige arter av flaggermus her i landet? Dette er ikke så mye hvis en sammenligner med artene på verdensbasis, hvor det er registrert over 1.400 forskjellige arter. Men det er uansett mer enn de fleste er klar over. Den vanligste av de norske flaggermusene er nordflaggermusen. Så hvordan skiller man denne fra de andre norske flaggermusartene?
Nordflaggermusen har en relativt unik kroppsform, størrelse og pelsfarge. Dette gjør at den egentlig kun har en forvekslingsart her i landet, nemlig skimmelflaggermusen (Vespertilio murinus).
For å skille disse to artene fra hverandre ser vi på pelsen og ørene. Pelsen til skimmelflaggermusen er kortere og lysere i fargen. I tillegg har nesten hele kroppen lys pels. For å skille ørene må vi se hvor langt ned øret strekker seg. Hos skimmelflaggermusen strekker den bakerste delen av øret seg helt ned til munnviken, men hos nordflaggermusen stopper ørefestet omtrent ved kjeven.
Artige fakta om nordflaggermus
- Levetiden til en nordflaggermusen er ganske lik som levetiden til en mellomstor hunderase, altså rundt 15 år.
- Når nordflaggermusen går i dvale om vinteren, synker kroppstemperaturen for å spare energi. På det kaldeste kan temperaturen nå helt ned til bare et par plussgrader.
- Nordflaggermusen bruker ofte lyset fra gatelykter som hjelpemiddel når den jakter. I løpet av en natt kan den ta så mange som 3.000 insekter.