Ny kraftledning fra Samnanger til Kollsnes, hva skjer?
Siste nytt i saken om Statnetts planer om en tredje forsyningslinje.
En av uttalelsene som ble vedtatt på årets landsmøte i Naturvernforbundet hadde tittelen: «Kraft er et knapphetsgode – tildeling av kraft må prioriteres.» Krafttildeling og kraftprioritering bygger i dag på «først til mølla»-prinsippet, basert på leverings- og tilknytningsplikten hjemlet i energiloven fra 2010. Siden den gang har kraftbehovet og fremtidige kraftscenarioer endret seg dramatisk. Leveringsplikten burde derfor for lengst vært utgått på dato; isteden bør kraftbruken prioriteres.
Et kraftsluk vi ikke trenger
Statnetts planer om en tredje forsyningslinje fra Samnanger til Kollsnes som vi omtalte i forrige nummer av NaturVest griper direkte inn i dette: Disse planene legger til grunn bl.a. fortsatt elektrifisering av sokkelen, et kraftsluk som tapper Vestlandet for kraft som kunne vært brukt til avkarbonisering og grønne bedrifter på land. Kunne vi klart oss uten en tredje forsyningslinje hadde vi lagt til grunn et bærekraftperspektiv i krafttildelingen, oppgradert eksisterende linjenett, og prioritert energisparing og -effektivisering?
Naturvernforbundet har markert dette tydelig som sitt primærstandpunkt. Videre har vi foreslått at skulle en slik ny kraftlinje bygges, så bør den i alle fall bruke eksisterende krafttraseer, eventuelt i kombinasjon med sjøkabling, for å minimalisere naturtapene. Dette er blitt konkretisert gjennom det såkalte 6.1 alternativet til Naturvernforbundet som går fra Samnanger via Myrdalsvatnet til Arna og Jordalen, og derfra i sjøkabel så godt som hele strekket fra Eidsvåg til Kollsnes, et alternativ til hovedalternativene som går fra Samnanger over Osterøy, Alver og Askøy. I Naturvernforbundets alternativ blir luftlinjeføringen redusert fra 73 km til 44 km, fem fjordkryssinger i luft blir erstattet med en, naturtapet i et eksponert landskap med store friluftsverdier blir betydelig redusert og forsyningstryggheten til Bergen og særlig nordre bydel blir styrket.
6.0 og 6.1 er ikke med
6.0 alternativet til Statnett ligner noe på Naturvernforbundet sitt forslag, men legger opp til nye kraftgater langs det meste av traseen.
I meldingen som nå er sendt fra NVE på høring er ingen av disse traseene (6.0 og 6.1) tatt med. Dette er skuffende – både Æge Energy på oppdrag fra Alver kommune, samt ledende posisjons- og opposisjonspolitikere i Bergen støtter vårt sørlige alternativ med bruk av eksisterende kraftgater og sjøkabel.
Men løpet er langt fra kjørt: I høringssvaret vil vi melde inn vår foreslåtte trase. NVE kan fortsatt be Statnett utrede dette videre. Det vil dessuten komme flere høringsrunder. Dette sammen med politisk påvirkning i de berørte kommunene og på fylkesnivå betyr at vi fortsatt har muligheter til å vinne frem.