Vannkraftkontroll

Hvordan er miljøtilstanden rundt vannkraftverka? Slik kan du bidra ved å gjennomføre en vannkraftkontroll.

vasskraftkontrollen, naturglede, elv, vassdrag, tørrlagt

Bakgrunn

I februar 2025 avslørte NRK at det knapt tas kontroll av eksisterende vannkraftverk i Norge. Bare 3 promille sjekkes hvert år. Det betyr at et vannkraftverk kan regne med å få besøk av NVE hvert 300. år! Og dette til tross for de groteske regelbrudd de finner på de få kontrollene. Et minimum av vann skal slippes gjennom, for å sikre at dyre- og plantelivet ikke dør ut (minstevannføring). Men mange steder er vannutløpet rett og slett sperret igjen.

Vi har derfor tatt initiativ til å samle inn informasjon om vassdragene som er tilknytta kraftverk. Gjennom skjemaet vårt kan du melde inn det du har observert.

øystesevassdraget varig verna

Uthulet vassdragsvern

Det er viktig å få kartlagt så mange elver som mulig, særlig nå når vi er midt inne i en kamp om vassdragene. 50 års arbeid med å få verna viktige vassdrag ble plutselig uthula da Stortinget 13. februar 2025 åpna opp for å bygge ut verna vassdrag i forbindelse med en stortingsmelding om flom og skred.

Hva er et vannkraftverk?

Et vannkraftverk utnytter energien som frigjøres når vannmasser faller til et lavere nivå. Vannkraftverket består av ulike deler.

A: Vannmagasin/ inntaksdam B: Kraftverkshall C: Turbin D: Generator E: Luke og grind F: Trykksjakt G: Transformator H: Undervann/ avløp

Vannet går gjennom vanntunnellen og treffer turbinen (C). Akslingen på turbinen går til generatoren (D), som omdanner rotasjonsenergien til elektrisk energi. Spenningen går så til transformatoren.

Ulike typer vannkraftverk

Det finnes ulike vannkraftverk.

I elvekraftverk utnyttes den løpende vannføringen i elva, uten et stort magasin overfor kraftverket.

Magasinkraftverk er større kraftverk med store magasiner (f.eks demninger eller regulerte innsjøer). Her produseres det også strøm når det ikke er så mye vann i elva. Man kan da produsere strøm etter behov.

Pumpekraftverk er anlegg hvor man kombinerer elveløp og magasiner, hvor vannet pumpes tilbake når strømprisen er lav.

Det er også vanlig å dele inn kraftverk etter installert effekt. Dette er altså kraftverkets kapasitet, og ikke nødvendigvis hvor mye strøm de faktisk produserer i løpet av et år.

  • store kraftverk (større enn 50 MW)
  • middels store kraftverk (10–50 MW)
  • småkraftverk (1–10 MW)
  • minikraftverk (0,1–1 MW)
  • mikrokraftverk (mindre enn 0,1 MW)

Litt om minstvannføring

Minstevannføring er den mengden vann som skal slippes forbi et vannkraftverk for å sikre liv i elva nedenfor. Uten vann dør livet i elva, så det er avgjørende at det slippes ut en del vann. Det er med på å ivareta naturmangfoldet. Kravet om minstevannføring fastsettes som regel i konsesjonsvilkårene når et kraftverk får tillatelse til å bygges. Men noen kraftverk har fått lov til å drifte uten å søke om konsesjon, og da er det ikke nødvendigvis krav om minstevannføring. Dersom det er konsesjonskrav, er dette skiltet fysisk i terrenget rundt kraftverket

Forberedelser før vannkraftkontroll

Du finner alle vannkraftverk på NVE Atlas. Der kan du huke av for «Ubygd vannkraft» under menyvalget «Vannkraft» i venstremenyen. Du får opp kart med informasjon med kart over kraftverk, hvor det er demninger og andre installasjoner. Du får vite mer når du trykker på kraftverket.

Her kommer det fram at Eidesfossen kraftverk er vedtatt konsesjonsfritt. etyr det at det ikke trenger konsesjon (tillatelse) fra myndighetene for å bygges eller drives, slik det vanligvis kreves etter vannressursloven og energiloven. Dette gjelder særlig små vannkraftverk eller tekniske oppgraderinger som ikke anses å ha vesentlige negative konsekvenser for natur, miljø eller allmenne interesser. Man kan lære mer ved å trykke videre «Vis flere detaljer» og «Konsesjonssak». Det står lite der, fordi man kunne starte opp drift uten å søke om konsesjon.
Trykker man seg inn på Haugafossen kraftverk, ser man at at det er gitt konsesjon. Trykker man på «Konsesjonssak» får man mer informasjon om kraftverket, konsesjonssøknaden og bakgrunn for vedtak.

Hvor skal vi gå?

Dere skal undersøke kraftverket ved inntaksdammen eller vannmagasinet (A). Her finner dere fysiske skilt i terrenget, målestav ute i vannet og kan se hvor mye vann som går gjennom til elven.

Hva skal vi se etter på en vannkraftkontroll?

Vi skal dokumentere tilstanden. Ta bilder av skiltene du ser, målestaven, installasjoner tilknyttet kraftverket og områdene hvor vannet går videre. Er det krav til minstevannsføring? Da tar du bilde av vannutløp også (altså det som går utenom kraftverket, ikke det som renner inn i turbinene).

Tips før kontroll med grupper

Hvis du har tenkt å ha med deg andre på vannkraftkontrollen, som del av et arrangement eller et undervisningsopplegg, er det lurt å gjøre noen undersøkelser i forkant. Dra på befaring i forkant og sjekke om stedet er egnet for å ta med seg gruppen. Er det noen steder man ikke bør oppholde seg? Hvor kan man parkere, slik at gåturen blir passe lang?