9 folkemøter for Finnmarksnaturen 🔥
Det har nå vært folkemøter rundt om i Finnmark om storstilt nedbyggingspress på naturen med foreslått vindindustri og tilhørende kraftlinjer for å subsidiere olje- og gassnæringa. NVE inviterte Naturvernforbundet til folkemøtene for å være naturens stemme, og ble nok overrasket over motstanden de møtte: folk flest i Finnmark er glade i naturen sin.

NVE inviterte Naturvernforbundet til folkemøtene for å være naturens stemme. Utbyggerselsskapene og kommunene fikk i lag med NVE holde forberedte presentasjoner. Sametinget og Naturvernforbundet deltok på alle møtene med tema 11 vindindustriprosjekter og fire kraftlinjeprosjekter, men fikk ikke holde presentasjoner for å balansere ut vindindustriaktørene. Likevel tok vi til orde med sterke appeller.
Vår fylkesleder representerte også FNF (Forum for Natur og Friluftsliv i Finnmark) med til sammen 4500 medlemmer i Finnmark, og 1 million på landsbasis, på seks av folkemøtene. Folk flest i Finnmark er glade i naturen sin, i motsetning til et lite sjikt som jobber for å subsidiere olje- og gassnæringa med foreslått vindindustri og tilhørende kraftlinjer. Her kommer noen inntrykk fra folkemøtene.
Fra 18. november til 5. desember har det vært ni folkemøter i Finnmark. Naturvernforbundet i fylket deltok på alle møtene, og mange av våre vel 600 medlemmer utgjorde kraftige stemmer for Finnmarksnaturen. Fylkesleder Kjell M. Derås prioriterte å være tilstede for naturen, den naturkjære lokalbefolkningen og organisasjonene, og deltok derfor på syv av møtene.
- Båtsfjord
- Berlevåg
- Tana
- Porsanger
- Nordkapp
- Gamvik
- Lebesby (første møte)
NVE hadde lagt opp til folkemøter der de inviterte kommunen og industriell aktør inn for å samtale med folk i berørte områder om nedbyggingen av naturen som er foreslått med 11 vindkraftverk og fire kraftlinjer i hele ni Finnmarkskommuner. Opplegget var etter vårt inntrykk ubalansert, hvor naturens stemmer representert ved samiske rettighetshavere/Sametinget og naturen representert ved FNF/Naturvernforbundet burde ha vært prioriterte presentasjoner på alle møtene. Dette for å belyse samfunnskostnad så vel som påstått samfunnsnytte med industrialisering. Av uviss grunn ble det ikke avholdt folkemøte i Hammerfest om 132 kV-linje som er foreslått Skaidi–Smørfjord– Honningsvåg.
Naturvernforbundet i Finnmark synes at historiens største planlagte naturinngrep i Finnmark var for svakt annonsert, og derfor lagde vi innlegg både på møtestedenes oppslagstavler, samt arrangementer på Naturvernforbundet i Finnmark sin facebookside og nettside for å invitere folk med. De så noenlunde slik ut:

Båtsfjord
I Båtsfjord var det mange oppmøtte til folkemøtet 18. november, som ble holdt i Kultursalen på Melkarn oppvekstsenter. Ordføreren stilte opp og ønsket alle velkommen. Etterpå forklarte NVE hensikten med møtet, og Finnmark Kraft orienterte om Hamnefjell trinn 3, som første industriaktør i ringen. Som del av presentasjonen vistes en kortfilm om Hamnefjell 1 og alle dens ringvirkninger, men denne manglet å være både informativ og nøyaktig. Finnmark kraft forklarte heller ikke sin posisjon med avtalt fortrinnsrett til vindindustriprosjekter i Finmark i presentasjonen.
H2Carrier stilte som industriaktør nr. 2. De presenterte et gigantisk industriprosjekt på 67 kvadratkilometer, og effekt på 600 MW. Deres finansiering var ikke på plass, og aktøren framsto som et konsulentselskap som ønsket å «selge inn» klimavennlige løsninger og skape lokale arbeidsplasser.
Sametingsråd Maja Kristine Jåma orienterte om Sametinget sine synspunkter i første innlegg fra salen. Andre innlegg var ved Kjell M. Derås, som representerte både Naturvernforbundet i Finnmark (NVFF), og Forum for Natur og Friluftsliv Finnmark (FNFF). En lokal næringslivsleder mente da at begeret var fullt, og at det var upassende at både Sametinget og naturvernere fikk slippe til. Det var mange oppmøtte, og stemningen lot dessverre til rette for å videreføre vindindustriplanene.

Berlevåg
Møtet i Berlevåg ble holdt i Storstua på Berlevåg skole den 19. november, og hadde også godt oppmøte. Stemningen i Berlevåg var preget av at naturkjære organisasjoner med lakseentusiaster i føringen ikke ville gi bort sine naturskatter til vindindustrien ved Rubbedalshøgda vindindustri og H2Carrier, eller kraftlinja til Green Ammonia Berlevåg.
Vindkrafta er planlagt brukt til produksjon av hydrogen/ammoniakk i et flytende produksjonsanlegg som lokaliseres i Kongsfjord eller nærliggende områder. Men i Berlevåg er det et sterkt miljø som er opptatt av jakt, fiske og friluftsliv. Laksen er viktig, og den nasjonale laksefjorden hvor all laksen til Kongsfjordelva passerer ut og inn, ble av talere på folkemøte karakterisert som totalt uaktuell for et flytende produksjonsskip som P2XFloater, som aktøren foreslo. Kongsfjorden og Kongsfjordelva er «hellige steder» for lokalbefolkningen, så her hadde vindindustriaktøren bommet. Reiselivsaktørene var også negative, og kun ordfører Laupstad uttalte seg positivt.
Green Ammonia Berlevåg er industriaktøren som har søkt om nettutbygging. Ifølge eget plandokument skal kraftledningen fra Storvarden til Revnes og Revnes transformatorstasjon være en produksjonsradial for å kun forsyne GAB sin ammoniakkfabrikk i Berlevåg.


Tana
Folkemøte i Tana ble avholdt 20 november med tema 420 kV kraftledning Lebesby-Seidafjellet. Ingrid Myrtveit ble seksjonssjef for nettkonsesjoner i NVE sommeren 2023. Hun kom da fra en stilling i Statnett, og skal nå i sin nye stilling som sjef bestemme om Statnett får konsesjon for 420 kV-linja Lebesby – Seidafjellet. Prosjektleder Grønn i Statnett forsøkte å argumentere med forsyningssikkerhet og tilknytningsplikt. Hun satte prosjektleder Grønn på plass, og bekreftet på spørsmål fra Naturvernforbundet at Statnett kunne søke fritak fra tilknytningsplikten – noe Statnett gjorde i mars 2018 for denne aktuelle kraftlinja.
Påstått tilknytningsplikt førte til en større artikkel i avisa Sagat 03.12.2024. Per Olaf Persen fra Gávvci hadde et meget godt innlegg som viste at det ikke var behov for 420 kV-linja, og at behovet var «oppblåst». I Tana var det totalt sett sterk folkelig motstand mot firefelts motorvei for strøm.


Porsanger
Det blåste opp til storm for vindindustriaktørene som er interessert i Finnmarks unike naturområder på folkemøtet ved Russenes Kro i Olderfjord. Sofie Marhaug (R) mente at ingenting er lært av Fosen-saken, og sterke stemmer talte imot vindindustri i hjertet av reinbeitedistriktet på Sieiddeduottar. Her lagde Naturvernforbundet i Finnmark en egen og utfyllende artikkel om møtet, du kan lese hele saken her.

I forkant av møtet holdt fylkeslaget en eksklusiv premiere på rapporten Sieideduottar, som tar for seg kulturminner og åndelighet ved Sieiddeduottar (Skarvberget). Reindriftsutøvere fra området og mange lokale sjøsamer og andre fra lokalsamfunnet kom for å lytte til deres egen forfatter, Steinar Nilsen, som jobber på Mearrasiida.





Nordkapp
I Nordkapp var tema Reinelva vindkraftverk og Skaidi-Smørfjord-Honningsvåg kraftlinje (132 kV). Det var overraskende godt oppmøte, og jakt, fiske og friluftsliv ble viktige tema, samt sjøsamisk bruk av området. Her var tillitsvalgte og medlemmer av Naturvernforbundet Porsangerfjorden godt representert (Nordkapp kommune tilhører dette lokallaget). Naturen som et viktig argument for bolyst ble understreket av flere.

Stemningen i Honningsvåg var preget av at naturkjære organisasjoner med sans for multer, ferskvannsfisk og ryper ikke ville gi bort sine naturherligheter til vindindustrien. Spesielt gledelig var det å oppleve at de sjøsamiske argumentene ble lyttet til.

Gamvik
I Mehamn var det Oksefjorden vindkraftverk, Nordkyn vindkraftverk og Bjørnviktuva vindkraftverk som skulle behandles, samt 132 kV linje Adamselv – Kjøllefjord – Mehamn.

Ellinor Utsi fra RBD 9 Čorgaš (Nordkyn) lot seg ikke stoppe av NVE sin regi. Hun krevde å få vist sin presentasjon, og NVE måtte glemme opplegget som hadde vært på tidligere møter. Og det skulle bare mangle når et distrikt blir plaget med hele 7 vindkraftverk. NVE var kanskje litt flaue over at de hadde vært så gavmilde med vindindustrien i Ellinor sitt reinbeitedistrikt. Ellinor krevde at industriaktørene også skulle forstå at det er både en klimakrise og en naturkrise. Hun var god til å forsvare naturen og klimaet, som grunnlag for fortsatt reindrift. Industriherrene satt beskjemmet og hørte på, da deres «omsorg for klimaet» ble oversatt til «omsorg for egen inntjening».

Statkraft holdt så sin presentasjon i Mehamn, hvor de kun belyste samfunnsnytten av nedbygging av natur. Vår vindkrafthistorie i Norge med oppskrytte prosjekter fra Trøndelag manglet det mest aktuelle vindindustriprosjektet: Storheiaprosjektet på Fosen, hvor Statkraft ble dømt i Høyesterett for brudd på menneskerettighetene. Her mislyktes vindindustriherrene med sine klimaargumenter, og Statnett sjokkerte med at de ikke erkjente sin Fosen-historie, og langt mindre at de hadde lært av prosessen.
Lebesby
I Lebesby skulle både Kjøllefjord -, Laksefjorden -, Skjøtningberg og Svartnakken vindindustri behandles i første møte, samt 420 kV-linje Lebesby-Seidafjellet.
Her fikk vi folkemøtenes beste forsvar fra reiselivsnæringen.


Vi velger å avrunde denne folkemøte-roadtripen med en faksimile fra Adresseavisen sin reportasje fra folkemøte i Kjøllefjord (en omfattende artikkel som anbefales på det varmeste).
Lederen i Naturvernforbundet i Finnmark kommer fra Fosen, og er vel den som har fulgt Fosen-saken svært nøye fra start i 2008, til dommen i Høyesterett og også fram til dags dato. Tidligere toppsjef i Trønder-Energi (som nå er hovedeier i ANEO) Gjersvold uttalte på Snåsa allerede høsten 2017 at daværende TrønderEnergi aldri skulle bygge vindindustri i samiske områder med risiko for menneskerettighetsbrudd. I denne faksimilen svarer Nils Henrik Johnsen på fylkeslederens spørsmål. Svaret var overraskende krystallklart. Hvis de ikke får til en avtale med reindriften, så trekker de prosjektet.

Naturvernforbundet sin oppfordring til ANEO er derfor: Trekk prosjektet i tråd med deres egne lovnader.
Hva skjer videre?
Vi trenger bilder til høringsinnspillene. De kan sendes inn på e-post her. Registrer også gjerne så mange arter som mulig i området på artsobservasjoner.no eller i ditt eget høringsinnspill, for å gi utredere et riktig kunnskapsgrunnlag om naturen i områdene. De sendes inn på siden for ditt aktuelle område, her:
Det er også mulig å sende uttalelser per e-post til NVE. Merk e-posten med «Høringsuttalelse ref.nummer 202414528», og send den til nve@nve.no. Husk å oppgi navn og ev. organisasjonsnummer. Høringsinnspill kan også sendes per brev til NVE, Postboks 5091, Majorstuen, 0301 Oslo.
Oversikt over møtene, saker og industriaktører
Kommune | Når | Hvor | Aktuelle saker | Planhaver |
---|---|---|---|---|
Båtsfjord | Mandag 18. november kl. 18:00 | Kultursalen på Melkarn oppvekstsenter | • Hamnefjell vindindustri • Rubbedalshøgda vindindustri | •Hamnefjell: Finnmark Kraft AS •Rubbedalshøgda: H2Carrier AS |
Berlevåg | Tirsdag. 19. november kl. 18:00 | Storstua, Berlevåg skole | • Rubbedalshøgda vindindustri • Ny 132 kV-linje Storvarden–Revnes og ny Revnes transformatorstasjon | • Rubbedalshøgda: H2Carrier AS • 132 kV-linje S-R og ny transformatorstasjon: Green Ammonia Berlevåg AS |
Tana | Onsdag 20. november kl. 18:00 | Kommunestyresalen | • 420 kV-linje Lebesby–Seidafjellet | Statnett SF |
Nesseby | Torsdag 21. november kl. 18:00 | Kommunestyresalen | • 420 kV-linje Lebesby–Seidafjellet | Statnett SF |
Porsanger | Tirsdag. 26. november kl. 18:00 | Russenes Kro i Olderfjord | • Skarvberget vindindustri • 132 kV-linje Skaidi–Smørfjord– Honningsvåg | • Skarvberget: Fortum Nordkraft Vind DA • 132 kV-linje S-S-H: AREA Nett AS |
Hammerfest | • 132 kV-linje Skaidi–Smørfjord– Honningsvåg | • 132 kV-linje S-S-H: AREA Nett AS | ||
Nordkapp | Onsdag 27. november kl. 18:00 | Samfunnshuset Turn | • Reinelva vindindustri • 132 kV-linje Skaidi–Smørfjord– Honningsvåg | • Reinelva: Fortum Nordkraft Vind DA • 132 kV-linje S-S-H: AREA Nett AS |
Gamvik | Tirsdag 3. desember kl. 18:00 | Mehamn samfunnshus | • Bjørnviktuva vindindustri • Oksefjorden vindindustri • Nordkyn vindindustri • 132 kV-linje Adamselv–Kjøllefjord– Mehamn | • Bjørnviktuva: Fortum Nordkraft Vind DA • Oksefjorden: H2Carrier AS • Nordkyn: Statkraft Energi AS • 132 kV-linje A-K-M: AREA Nett AS |
Lebesby l | Onsdag 4. desember kl. 17:30 | Kjøllefjord samfunnshus | • Kjøllefjord vindindustri , oppgradering og utvidelse • Laksefjorden vindindustri • Skjøtningberg vindindustri • Svartnakken vindindustri • 420 kV-linje Lebesby–Seidafjellet | • Kjøllefjord: Statkraft Energi AS • Laksefjorden: Fred. Olsen Renewables AS • Skjøtningberg: ANEO AS • Svartnakken: Svartnakken AS • 420 kV-linje L–S: Statnett SF |
Lebesby ll | Torsdag 5. desember kl. 17:30 | Kjøllefjord samfunnshus | • Nordkyn vindindustri • Bjørnviktuva vindindustri • Oksefjorden vindindustri • 132 kV-linje Adamselv–Kjøllefjord– Mehamn | • Nordkyn: Statkraft Energi AS • Bjørnviktuva: Fortum Nordkraft Vind DA • Oksefjorden: H2Carrier AS • 132 kV-linje A–K–M: AREA Nett AS |
Ønsker du å støtte Naturvernforbundets arbeid med folkemøter, høringsinnspill og det som hører med saken? Vipps oss gjerne et lite beløp 🫶 Du kan også melde deg inn i Naturvernforbundet i Finnmark, her.
