Samarbeidsmøte om Kraftpakke Melkøya høringer med frist 1. feb

1. februar er høringsfrist for 11 vindkraftverk og 4 kraftlinjer i Finnmark i forbindelse med «Kraftpakke Melkøya». Det gjelder disse områdene. Vi i Naturvernforbundet har jobbet med disse sakene lenge, og vi har deltatt på folkemøtene i regi av NVE. Torsdag 23.01.25 inviterte vi til samarbeidsmøte for å få laget best mulige høringsuttalelser med sterk lokal forankring,…

Tor Harry Bjørn
Tor Harry Bjørn

Oppmøtet fra folkemøteneappeller fra medlemmer og oppmøtet vi hadde på torsdag vitner om at det er mange som er glad i Finnmarksnaturen. Vi ønsker gjerne å samarbeide om gode møter fremover og positivitet rundt naturglede. Men også å poengtere naturkrise, klimakrise og et sårbart urfolk og fylke. 

Områdene høringsuttalelsene gjelder (trykk på lenka for kart):

  • Nordkinnhalvøya
  • Porsangerhalvøya
  • Varangerhalvøya
  • Kraftlinjer på kryss og tvers av fylket
En vinterkledd fjellrev som hviler på snøen i solskinnKjell M. Derås
Fjellrev. Foto: Kjell M. Derås

FNF Finnmark kommer med felles høringsinnspillene fra organisasjonene som tilslutter seg på fylkesnivå, for 11 vindkraftverk og fire kraftlinjer.Naturvernforbundet i Finnmark støtter alle disse høringsuttalelsene, men prioriterer å komme med høringsuttalelser i tillegg på mange av sakene. Alle kan ellers sende egne høringsinnspill eller samarbeide om felles uttalelser med oss eller andre organisasjoner. Det foregår mye arbeid på bakrommet mot presse, politikere, nasjonale organisasjoner, ungdomsorganisasjoner samt i FNF nettverket, m.m. Det er levert felles høringsuttalelse fra de nasjonale organisasjonene

Kari Sørbø Jonsson
I Finnmark er naturen tett på. Her spankulerer en oter utenfor stuevinduet til et medlem i Mehamn. Det er foreslått vindindustri i fjellene bak. Foto: Kari Sørbø Jonsson

Vi kan gjerne poengtere følgende krav til utredningsprogrammene:

  • Utallige konsekvenser av industrialisering av områder, og alternative løsninger: CCS, jordkabel, m.m.
  • Utredningene må utføres av kvalifisert personell og foregå over flere år. Ta høyde for sesonvariasjoner, smågnagerår, og at det er første gang i historien at det skal bygges så storskala vindindustri i sårbare, arktiske områder. 
  • Poengtere rødlista arter, prioriterte arter, arter som har vern og ikke synes på artskart, landskapsmangfold, geologisk mangfold, osv. 
  • Tradisjonskunnskap, samt samisk åndelighet og livskvalitet; eksistensiell trussel, psykisk helse og mangel på ressurser/overkjøring fra statlig hold. Samene «kan natur» og skal ikke flyttes, sendes til voksenopplæring, osv. Se Sieideduottar-rapporten fra 2024 og Naturbaserte levedyktige lokalsamfunn
  • Friluftsliv og næringer; fiske, rein, opplevelser, reiseliv (nordlys, midnattssol, stjernehimmel, villmarksprega natur), tradisjoner, lokal mat, høstingsområder. Musikk og fuglelyder. Øko-sorg og naturglede, fjellyoga, psykisk helse. 
  • Formidling er viktig, budskap som treffer hjertet og hjernen. Bildebruk viktig, ikke ukritisk bruke bilder som gjør at rein og vindmøller ser like store ut.
  • Man kan ikke bruke klima som grønt kort for utbygging: nedbygging av livsviktige naturområder for å forlenge olje- og gassalderen er ikke et godt klimatiltak. 
  • Naturens egenverdi, naturens relasjonsverdi og hva vi etterlater til våre neste generasjoner. 
Lone Bjørkmann
Telttur i Finnmarksnaturen. Foto: Lone Bjørkmann


Bilde øverst: Tor Harry Bjørn