Google ser deg

Slik kan du legge igjen færre spor, og bruke mindre energi på nettvanene dine.

Siden jeg skaffet meg en Facebook-konto, har jeg hatt det jeg kaller et “Facebook-mareritt”. Hvert år. Det ender alltid med at jeg våkner opp med følelsen av å være overvåka, fanga i et nett og at det ikke er noen vei ut.

Men tross denne årlige seansen, gjør jeg som alle andre og scroller fort forbi vilkårene. For akkurat denne gratisappen skal jeg ha. Men hvilken data gir jeg fra meg? Og hvor mye energi brukes på alle sporene jeg legger igjen? Flere tjenester har begynt å dele informasjon om hva de vet om deg, men det er ikke så lett å vite hvordan nettbruken vår påvirker miljøet.

Energikrevende datasentre

Nylig kom nyheten om at Google vil plassere et datasenter i det som var en skog i Skien. Skogen hogde de for å vise hvor ønska Google var, og på nettsiden til kommunen står det “Velkommen Google!”. Og 100 ny arbeidsplasser virka vel forlokkende, men det vil kreve 25% av norske husstanders forbruk (5% totalt forbruk i Norge)! Energi som vi skulle trengt til andre formål.

Datasentrene hadde Naturvernforbundet ønsket velkommen en del år tidligere – dersom de ble bygd på rett sted, vel og merke. Det ble gitt gunstige rammebetingelser, men det ble utfordrende for politikerne når også digital gruvedrift var blant de krafthungrige selskapene som ville etablere seg.

Manipulativt design

Det er klart vi må lagre data, men Google lagrer unødvendig mye data om oss. Og de prøver ikke å få oss til å være mest mulig miljøvennlige. De oppfordrer oss ikke til å slette mail, men å arkivere mail og bilder så vi ikke ser rotet vårt lenger. Men det ligger allikevel lagret. Istedet vil de ha oss til å oppgradere abonnementet vårt, så vi kan lagre mer.

Jeg sa opp abonnementet på Google Photos og fikk beskjed om at snart ville jeg ikke få mulighet til å motta epost på Gmailen min, om jeg ikke oppgraderte til et betalt abonnement igjen. Eller – jeg kunne slette bilder, videoer og dokumenter jeg hadde lagra. Det var så klart planen, men det er ingen mulighet til å slette alle bilder. Du må manuelt trykke på hvert eneste bilde og video, og trykke slett. De har ikke gjort det lett å slutte!

Dette er ikke bare en funksjon de har glemt å lage, det er gjort med vilje. Det kalles manipulativt design.

Det er lettvint å bruke det man har. Det er tungvint å finne noe nytt. Og det er tungvint å overføre alt, å dele alt på nytt igjen.

Marinert i Google

Ok, så har du innsett at du vil gjøre noe. Og du orker å gjøre jobben med å gå over til andre tjenester. Hva velger du? Hvordan går du frem?

Jeg innser at jeg digitalt er marinert i Google-tjenester. Alt henger sammen. Jeg oppretter en ny mail, og går for Fastmail. Men det er mange andre der ute, som ikke samler og selger data. Det vil ta litt tid å kvitte seg med den gamle gmailen, men nå er jeg i gang. Den er jo registrert overalt. Kanskje ikke det enkleste stedet å begynne.

Privat bruker jeg Google Dokumenter for å lagre dokumenter, og der er Only Office et godt alternativ! Gjenkjennelige menyer og veldig enkelt å lage konto. . Og det er enkelt og intutivt å lage grupper, som man deler dokumenter med. Man jobber i skyen her også, men det er ikke Google som styrer showet.

Det ble verre når jeg ville gå vekk fra Google Photos, hvor jeg har lagret gigabytes med familiebilder. Jeg avslutter abonnementet, og får straks beskjed om at det er nesten fullt i lagringsplassen. Og da vil ikke Gmailen fungere lenger. En streng beskjed i rød skrift, og man blir videresendt til siden hvor man kan oppgradere abonnementet. Det gjør jo ingenting, jeg skal jo vekk fra dette systemet. Jeg får bare slette bilder, men det finnes ingen slett-alle-bilder-knapp. Man må manuelt trykk på hvert eneste bilde for å slette. Jøje meg. Jeg trykker og trykker, til varselet forsvinner. Jeg puster ut, og går over til den norske tjenesten Jottacloud.

Bedre alternativer

Det er mange gode alternativer, heldigvis. Jeg snakket med Skyfritt, som kom med mange gode råd.

Her er noen av dem:

Hva du bruker nåGå over tilHvorfor og hvordan
Google DocumentsOnly OfficeGå til https://www.onlyoffice.com/. Lag deg konto og last ned appene du trenger til PC og mobil – eller jobb i skyen.
GmailFastmail. Eller lag ditt eget domenenavn påSkaff deg ditt eget domene på domene.shop. 15+ kroner i måneden, og du står fri til å skifte  epostleverandør uten å skifte epostadressen din.
Google PhotosJottacloudGå til https://www.jottacloud.com/ og lag en konto. Last ned appen på pc eller mobil.
TwitterMastodon 
Passordlagring på Google nøkkelringBitwardenUavhengig nøkkelring som husker dine passord.
Google Translatehttps://lingva.ml/

https://libretranslate.com
Ligva Google Translate, men krever ikke innlogging.

Libretranslate er helt google-fritt.
Nettleseren ChromeFirefoxDu kan endre hva som er din standard nettleser på datamaskinen din. Gå til innstillinger og søk etter «standardapper». Velg Firefox som nettleser.
Søkemotor på nettleserQwantSlagordet til Qwant er “The search engine that doesn’t know anything about you”. Når du bruker Firefox er Google standard søkemotor, men det kan du endre til Qwant ved å laste ned utvidelsen Qwant.
InstagramPixelfedOpen source og reklamefri bildedelingstjeneste.

Noen gode vaner

Vær mer kritisk

Vær kritisk til det du laster ned, og hvilke tjenester du takker ja til. Det er mange spill og apper som sporer deg, og bruker energi på å analysere deg. Trenger du det? Er det verdt det?

Ta en sletterunde

Det tar litt tid å slette manuelt, men av og til må det til.

  • Gå gjennom bilder og videoer på telefonen, som du ikke trenger lenger. Fjern duplikater.
  • Det kan også ha hopet seg opp med dokumenter, bilder og videoer på tjenester du tidligere har brukt. Logg deg inn og sjekk hva som ligger på Google Drive, Dropbox, Icloud, Facebook, Gmail.

Automatisk sletting

I flere apper kan du nå velge å sette på automatisk sletting. F.eks kan du i meldingsappen Signal velge hvor lenge meldingene skal være lagret. Er det f.eks viktig å kunne lese meldinger en måned tilbake i tid? Legg inn automatisk sletting, og så slipper du å gjøre det manuelt senere.

Gå gjennom personverninstillingene

Gå inn på mobilen din og se på innstillingene.

Hvis det er noen apper og tjenester du ikke kan klare deg uten, så kan du nekte appene å spore deg. Det gjør du under innstillingen ‘stedtjenester’. Du kan f.eks velge at kart-appen skal få lov til å se hvor du er når appen er i bruk, men den må ikke spore hvert skritt du går ellers. Hvis appen eller nettstedet trenger godkjenning fra deg, så vil de spør på ny.

Gå til > Generelt >Bakgrunnsoppdatering. Der kan du velge hvilke apper som skal være oppdatert hele tiden. Det vil spare batteriet på mobilen og en del databruk, om du slår av bakgrunnsoppdatering på mange apper. Når du åpner en app, så oppdaterer den seg med en gang. Det er kanskje helt greit om det er en nettavis-app, men veldig upraktisk om det gjelder en meldingsapp. Velg det som passer deg best.

Velg en miljøvennlig skytjeneste

Gjør litt undersøkelser i forkant. Hvordan energi driftes serverne på? Velg en som kun bruker fornybar energi og som aktivt jobber med å effektivisere driften sin.