En handlingsløs handlingsplan for naturen
Stortingsmeldingen for naturmangfold skal sørge for at Norge holder det vi har forpliktet oss til i FNs naturavtale, men målet om 30% vern innen 2030 er milevis unna med den planen som er foreslått.
I september kom stortingsmeldingen for bærekraftig bruk og bevaring av natur. Dette er regjeringens handlingsplan for naturen, og skal vise hvordan regjeringens politikk skal bidra til bærekraftig bruk og bevaring av naturmangfold. Vi tok en prat med biolog og styremedlem i Naturvernforbundet Hordaland, Ragnhild Gya om stortingsmeldingen for naturmangfold og hvordan vi kan påvirke for mer handling for naturen.
Det er en melding som beskriver situasjonen i Norge ganske bra. Da blir man jo så skuffet når handlingsplanen ikke inneholder noen konkrete, gode ting som faktisk kan hjelpe oss å løse det.
Ragnhild Gya, biolog og styremedlem i Naturvernforbundet Hordaland
Er de ansvarlige politikerne allergisk mot sterke virkemidler for naturen?
Les handlingsplanen og Naturvernforbundets analyse.
Forskeropprop om naturmeldingen
Det var ikke bare naturvernerne som var skuffet, til og med forskere mener at dette er for dårlig.
– Vi har nok forskning til å vite at vi må gjøre noe, og det å ikke gjøre noe det er også handling, sier Ragnhild.
Et forskeropprop har dukket opp som reaksjon mot den svake handlingsplanen. 25 norske forskere med professor Vigdis Vandvik i spissen ber Stortinget være sitt ansvar bevisst. De inviterer andre fagfolk og faglig engasjerte for natur, til å skrive under på oppropet sammen med dem.
Vi trenger representativt vern
I dag er mye av det som er vernet i Norge fjellnatur. Det er bra at vi har såpass mye av denne viktige naturtypen vernet, men vi trenger også å verne en representativ andel av de andre naturtypene våre. Norge har for eksempel veldig store havområder og veldig lite havvern i forhold. Hittil har vi kun vernet 4,5% av havarealet, men dett er ikke et reellt tall da det for eksempel er lov til å bunntråle i marine verneområder. Grunnet dette har enkelte estimert reelt norskt havvern i å ligge rundt 0,2%. Regjeringen mener at vi ikke har nok oversikt, og derfor ikke kan komme med konkrete tiltak for havvern i naturmeldingen.
All natur ligger i en kommune
I dag foregår det aller meste av arealforvaltningen i kommunene. Gjennom Kommuneplanens arealdel, kjent som KPA, bestemmer lokalpolitikerne hvilke områder som skal brukes til hva.
Naturvernforbundet Hordaland har ved flere anledninger oppfordret kommunene våre til å gjennomføre planvask. Nemlig å oppdatere kommuneplanens arealdel og andre relevante planer slik at de blir i tråd med naturavtalens målsetninger om 30% vern.
Bli med på å påvirke lokalt
At kommunene bestemmer over sine egene arealer betyr jo også at avgjørelsene blir tatt nært der folk bor. Dette gir mulighet til å påvirke! Alle endringer som er planlagt i en kommune må ut på høring. Da har vi mulighet til å si klart ifra om hva vi mener om saken. Følg med for din kommune på høringsradaren for å holde deg oppdatert og komme med innspill. Naturvernforbundets lokallag trenger alltid flere som har lyst til å engasjere seg i arbeidet med å bevare mer av den lokale naturen. I ke nøl med å ta kontakt med et av de aksisterende lagene, eller med Naturvernforbundet Hordaland for å opprette lag i din kommune.
Hva skjer med naturens handlingsplan nå?
I midten av november var Ragnhild i Oslo for å delta på høring for stortingsmeldingen på vegne av Universitetet i Bergen. Inntrykket hun satt igjen med etter høringen var at det var veldig stor enighet fra de som var der om at det ikke er nok handling.
Naturvernforbundet forventer at handlingsplanen strammes kraftig opp.
Fremover skal stortingets energi og miljøkomité jobbe med dette, og gi en innstilling 7. januar 2025. 30. januar er foreløpig dato for behandling i Stortinget.
Lytt til podkasten vår
Har du fått med deg at vi har en podkast? Vi snakker med interessante mennesker om klima og natur. Husk å abonnere!
NaturVest-podden er tilgjengelig: Acast, Amazon Music, Apple Podcasts, Castbox, Pocket Casts, Podimo, RadioPublic og Spotify.