Minister på visitt
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen fikk se arbeidet med plastgjenvinning på Haukeland universitetssykehus.

I dag tok Naturvernforbundets 2. nestleiar Helene Ødven imot klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (AP) i Bergen. De tok Bybanen opp til Haukeland universitetssykehus, hvor Bjelland Eriksen med følge fikk se plastsorteringssystemet. Eivind Hansen, administrerende direktør, og rådgiver Linda Eide fra Helse Bergen viste dem rundt.
Sykehuset har gjennom flere år fått gode rutiner for å samle inn plast, og sorterer ut flere ulike plasttyper. Nesten 100 tonn plast samles inn hvert år, men mye blir dessverre brent opp.


Plast er en ressurs
Dette mener vi er en uutnyttet ressurs. Derfor har vi de siste årene samarbeidet med sykehuset for å resirkulere plasten. Den gjenvunne plasten kan bli til nye produkter, som så kan selges tilbake til Haukeland.
Vi ønsker koble på industrien, og har utviklet et interessent-nettverk av Helse Bergen, BIR, Bergens næringsråd, næringsklyngen NCMT (som organiserer ca. 100 medlemmer i plast- og komposittbransjen), Universitetet i Bergen, næringsseksjonen i Bergen kommune, Askøy-bedriften Industriplast AS.


Dette prosjektet presenterte vi for klima- og miljøministeren. Han var svært positiv til initiativet.
– Jeg syns det er enormt spennende og motiverende, uttalte klima- og miljøministern til NRK.
– Her sorterer man ut mye som er avfall i dag, men som kan bli ressurser i fremtiden. Som vi kan bruke igjen. På den måten redusere utslippene våre, redusere forurensningen vår. Det er prosjekter som vi absolutt trenger, og som jeg heier på, og som jeg håper at Naturvernforbundet og Helse Bergen lykkes med.
Trenger flere sirkulære verdikjeder
Hvorfor blir det ikke blir etablert flere sirkulære verdikjeder? Det er jo et sentralt mål både lokalt, nasjonalt og globalt. Og det er stor politisk enighet om saken.
Noen verdikjeder krever mer av oss for å få til, men lykkes vi kan det løse mange knuter. Det vil gi sparte kostnader, redusere mengden avfall og lavere energibruk. Vi mener det er mulig å komme i gang med dette lokalt.
Og noen må gå foran og vise hvordan det kan gjøres. Både mindre og større verdikjeder, har overføringsverdi til andre bransjer. Det Helse Bergen får til, kan andre høste av erfaringer av.
Nå håper vi at prosjektet får finansiering til å drives videre. Vi kan fasilitere, og sørge for at vi får et godt nettverk. Vi kan sette i gang prosesser sammen med industrien, så vi får brukt all plasten som allerede blir sortert på sykehuset.
Sykehuset og plasten
For 20 år siden skulle energiplasten fra sykehuset brennes og gi energi via fjernvarmeanlegget. Nå er fokuset på materialgjenvinning og kutt i overforbruk. Linda Karen Eide har jobbet med miljø på sykehuset i Bergen i 25 år, og snakker om hvordan Helse Bergen gjør det enkelt å sortere riktig og kutte i plastforbruket. Hun har stor tro på nettverk for sykehusansatte som jobber med miljøspørsmål.