Reparasjon og forbruk

Vi jobber for at flere kan ta del i den miljøvennlige reparasjonskulturen.

Person reparerer sykkelen sin

Hvorfor reparere?

Bare siden 1995 har avfallsmengden i Norge økt med over 50 prosent. Kastingen er et stort miljøproblem. Nordmenns forbruk av energi og ressurser er så høyt at vi ville trengt nærmere tre jordkloder hvis alle skulle ha levd som oss.

I et miljøperspektiv er det nesten alltid best å bruke tingene våre lengst mulig. Å lage noe nytt krever energi og ressurser å produsere. Tingene skal transporteres og lagres. Hvis du kan forlenge livet til tingene dine, er du også med på å ta vare på naturen. Det er derfor lurt å lære seg hvordan du vedlikeholder og gjøre enkle reparasjoner.

Reparasjonsgavekortet ligger på et bord med trådsneller og saks

Kjøp et reparasjonsgavekort!

Nå kan du endelig gi en reparasjon i gave fremfor å kjøpe nye ting. Tilbudet er så langt tilgjengelig i Bergen og Oslo.

Om prosjektet «Ta vare på det du har»

Vi ønsker å hjelpe deg så du kan reparere tingene dine. Derfor har vi samlet enkle tips og triks så du kan vedlikeholde tingene dine, og gjøre enkle reparasjoner selv.

Det finnes også mange hverdagshelter over hele Norge. Fiksere som tar vare på håndverket, slik at du kan ta vare på tingene dine. Hos oss finner du en oversikt over lokale håndverkere i ditt nærområde, slik at du kan lett få hjelp til å forlenge levetiden til det som betyr noe for deg.

Mann reparerer klærLESZEK GLASNER

Egen nettside for prosjektet

Prosjektet vårt har en egen nettside. Her samler vi reparasjonstips så du kan ta vare på tingene dine enda lengre. Du finner også en liste over lokale reparatører.

Bli frivillig i gruppen «Fiks og forbruk»!

Hvem: Studenter eller voksne som er glad i reparasjon, flink til å sy reparere, god på å organisere.

Hva du kan gjøre: Organisere og bli med på klesbyttedagen, organisere egne klesbyttedager, fiksefester, sy-og redisign, skrive artikler, hjelpe med SOME, arrangere eller bli med på marked/kvelder (fiksemarked, gatemarked, loppemarked og gjenbruksmarked), stå på stand, selge reparasjonsgavekort.

Du får: Attest, mat på aktiviteter, sosialt, mulighet til å lære mer om søm, reparasjon og fiksing, god oppfølging fra ansatt.

Vil du bli frivillig i gruppen, eller høre mer? Ta kontakt med Lena (lt@naturvernforbundet.no).

Lena Teigland

Retten til å reparere!

Vi i Naturvernforbundet jobber også politisk for at man skal ha rett til å reparere. I dag er det ofte enklere og billigere å kjøpe noe nytt, enn å få det reparert. Det henger ikke sammen med med hvor stor miljøbelastningen er!

Vi krever blant annet at nye produkter skal designes på en slik måte at de varer lenge, og kan repareres.

Slagordet Right to repair tagget på en vegg, retten til å reparere

Kontakt

Lena Teigland, prosjektansvarlig
lt@naturvernforbundet.no

Støttespillere

Bergen kommune, BIR, Sparebanken vest og Vestland fylkeskommune.