Sånn blir du med på Den store klesbyttedagen

Det du ikke lenger vil ha, kan bli noen andre sitt favorittplagg. Sånn blir du med – eller arrangerer selv.

Den store klesbyttedagenAmanda Iversen Orlich

Hva er den store klesbyttedagen?

Naturvernforbundet har arrangert den store klesbyttedagen årlig siden 2016. Dette er et nasjonalt arrangement der vi oppfordrer folk i hele landet til å arrangere egne klesbyttinger, og å delta.

Hele 274 arrangementer gikk av stabelen under klesbyttedagen i 2023, som nok en gang var stor suksess! Over 12 500 gjester sørget for at nærmere 67 900 plagg fikk nye eiere. De fleste arrangementene var 22. april, men noen ble også arrangert før og etter. Nå forbereder vi Klesbyttedagen den 27. april 2024.

Klesbyttedag på Studentsenteret

Du kan ta med deg maks 7 plagg som du vil bytte inn med et tilsvarende antall plagg. Vi tar imot klær mellom 11:30-12:45. Husk å kun levere rene og klær som ikke er ødelagt.

Bergen husflidslag kommer også, og de skal lære folk å fikse klær. De tar med masse stoppegarn, lapper og annet utstyr og hjelper deg med enkle reparasjoner.

Arrangement åpent for alle!

Sted: Studentsenteret i Bergen, i hele 2.etg.

Hvorfor er klesbytting viktig?

Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Samtidig er mange av oss ikke klar over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjon og transport er forurensende og krever mye ressurser. Etter mange år med klesbyttedager, kilovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser vi at klesbytting har en reell betydning.

I fjor fikk nærmere 67 900 plagg nytt liv med nye eiere. Det er bærekraftig!

Sånn arrangerer du klesbyttedagen

Her er noen tips til hvordan du som ønsker å være arrangør kan planlegge og gjennomføre et klesbyttearrangement. Denne listen er bare ment som inspirasjon, og det er naturligvis opp til deg hvordan du vil gjennomføre ditt arrangement.

  • Skaff et lokale der klesbyttingen kan foregå.
  • Få med deg flere, som kan hjelpe til med å ta i mot klær og rydde.
  • Be folk levere inn klær i forkant, eller når de ankommer arrangementet. Ved innlevering får gjestene lapper tilsvarende antall plagg de har levert inn.
  • Opprett et Facebook-arrangement.
  • Registrer arrangementet andre steder på nettet, f.eks i grupper for ditt nærområde.
  • Heng opp plakater.
  • Send ut beskjed via mail til kollegaer, foreldre i barnehagen, på skolen og bekjente.
  • Send ut en kort pressemelding til lokalavisa.