Slik kan du redusere plastforbruket

Mens du venter på flere alternativer til plast, er det mye du kan gjøre for å redusere forbruket av plastemballasje i hjemmet ditt. 

matbutikk reduser plastforbruket

 Å være miljøbevisst skal ikke være vanskelig, så her har vi samlet noen tips om hva du kan gjøre for å redusere plastforbruket.

Unngå matsvinn og redusere plastforbruket 

Noen matvarer trenger plast for å kunne transporteres. I andre tilfeller bidrar plast også til at vi unngår å kaste mat som er skadd. Men hva med grønnsaker og andre matvarer som er pakket sammen i større mengder enn vi egentlig trenger? Dette fører til at man ikke rekker å spise alt før det blir dårlig, og matsvinnet er et faktum. 

Så hva kan du gjøre for å redusere både matsvinn og plastemballasje? Med lite planlegging og smart tenking kan du få det til. 

Her er noen tips: 

  • Kjøp kun så mye du faktisk rekker å spise. Mye av matsvinnet kan unngås ved å kjøpe kun det man trenger. Ikke fall for 3 for 2 reklamen hvis du egentlig bare trenger to av samme produkt, det bidrar nemlig bare til mer matsvinn. 
  • Kjøp lokalproduserte grønnsaker og frukt, for eksempel på Bondens Marked
  • Kjøp storpakk og frys inn. Hel ost kan for eksempel fint rives og fryses inn. Perfekt for pastagratengen eller pizza.  

Slik reduserer du annen plastemballasje 

Er du en av de som ønsker å redusere plastavfall i hjemmet? Da skal du nå få noen tips hvordan du kan gjøre det. 

  1. Kjøp bare ting du virkelig trenger. På denne måten reduserer du ikke bare plastavfall, men også forbruket ditt.
  2. Kjøp husholdprodukter hos butikker der du kan fylle på når det har tatt slutt. Noen butikker gir nemlig kundene mulighet å fylle på eksisterende plastflaske med oppvaskmiddel, vaskemiddel, etc.
  3. Lag egen yoghurt. Hvis du spiser mye yoghurt for du sikkert mye plastavfall. Men du kan lage din egen yoghurt i glass. Her finner du oppskrift på hjemmelaget yoghurt

Husk at du som forbruker har mye mer makt enn du kanskje tror 

Spør dagligvarebutikken din hvordan de jobber for å redusere plastemballasje. Vis at du som kunde setter pris på at de bryr seg, og kjøp kun produkter uten eller med så lite plastemballasje som mulig. Butikker og produsenter konkurrerer om oppmerksomheten til forbrukerne. De ønsker å tjene penger på deg og andre kunder, så hvis flere kjøper produkter med lite plastemballasje vil produsenter og butikker rette seg etter det og tilby bedre alternativer.